Szabadidő

Az “ízléstelen” tangó és andalúz flamenco





Tangó

Volt idő, amikor a manapság oly felkapott táncot “ízléstelen stílusa” miatt hosszú időre betiltották, az argentin tangó ugyanis Buenos Aires piroslámpás negyedéből származik. A gyors, hirtelen fékezett mozgásokból álló, erotikus mozdulatokkal fűszerezett, mélabúval átitatott tangóban a férfias és nőies, az agresszív és szentimentális vonások ellentétei tűnnek fel.

A Tangó a XX. század elején vált Argentínában társastánccá. 1907-ben átkerült Európába és mindenekelőtt Párizst bűvölte el, ahol először is a spanyol-argentin lokálokban tűnt fel, majd elismert társastánccá vált.






Flamenco


Tűzpiros szoknyák, szenvedély, erő, vadság a dél-spanyolországi Andalúziából. Néptánc, melyben keveredik a spanyol, arab, indián, zsidó, de legfőképp a cigány zene, tánc és életérzés.

A flamenco nem pusztán táncfigurák és zenei improvizációk jellegzetes egymásutánisága, hanem a vándor-cigány életmód alapvetően keserű életérzése is. Ha igazán jó flamenco táncos akarsz lenni, ezt az érzést saját benső énedben kell megtalálnod – ezt tanítani sajnos nem lehet. A többi már csak a kitartáson és gyakorláson múlik.

Tipp: www.flamenco.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top