Szabadidő

Exkatikus samba, lágy rumba





Samba

A samba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedelem útján jutott el a brazil zenei életbe, és azóta is uralja azt. A bantu népeknél az extázis, a mámorító tánc állt a középpontban, ami kultikus ünnepségeik jellegzetessége volt – a szaggatott, rövid mozdulatok a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik.

Új formája Párizson keresztül jutott el hozzánk, s főleg az 50-es években lett népszerű. Egyszerű lépéseit a kezdők gyorsan megtanulhatják, míg a jó táncosok változatos ritmusában, lendületes testtartásában tánckészségüknek megfelelő variációkat találhatnak. Sajátossága, hogy a párok hullámmozgással haladnak a teremben, amit a medence előre- és hátralendítésével valósítanak meg.


Rumba

Kellemes, lágy, lassú, visszafogott zene, kihívó csípőmozgás, erotikus játék – ez a Rumba. A szó jelentése “ünnep” vagy “tánc”. Ami a zenét illeti, gazdag afrokubai ritmusok jellemzik, a táncban pedig lírai mozdulatok keverednek erotikus elemekkel.

Itt bevetheted minden csáberődet – ennek remek kifejezőeszközei a csípő- és medencemozgások – nem véletlenül emlegetik a XIX. századi leírásokban szenvedélyes, csábító táncként, melyben a nő arra törekszik, hogy a férfit kihívó csípőmozgásával elcsábítsa.
A klasszikus tánczenén kívül néhány pop-zenére is rumbázhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top