nlc.hu
Szabadidő
Kondor Ádám szerzõi estje – Nov. 04.

Kondor Ádám szerzõi estje – Nov. 04.

A kortárs zene nem elvont lila köd, hanem élõ, érzelmekkel teli tapasztalat. Ha kíváncsi vagy arra, hogy ez igaz-e, válaszolj egy kérdésünkre, és pároddal nyerhetsz két belépõjegyet.

Bár fentebb már elmondtuk, a biztonság kedvéért még egyszer megemlítjük: a kortárs zene nem elvont lila köd, hanem élő, érzelmekkel teli tapasztalat. Ezt bizonyítja a kivételes tehetségű Kondor Ádám, aki zeneszerzőként azt vallja: “Nem riadok vissza




semmilyen perverziótól!” Kövesd a fluxus kiáramlását az Ernst Múzeumig.

Kondor Ádám szerzői estje
Ernst Múzeum
1065 Budapest
Nagymező u. 8.
2004. november 4. 19 óra


Közreműködők:
KLENYÁN CSABA
CSALOG GÁBOR
BERÁN KVARTET
(BERÁN GÁBOR, LAJHÓ BARBARA, MARKÓ JÁNOS, SZONTÁGH MÁRTON)

“Ha egy szóval kellene jellemezni darabjaimat, örülnék, ha ez a szó a “komplexitás” lenne. Ha két szóval, akkor “komplexitás és egyszerűség”. És ha valaki három szóval akarná leírni őket, az lehetetlen lenne könyvhosszúságú lábjegyzetek nélkül…”

Az “Egy kettős variációi” 2004-ben készült, a mai koncert előadói számára, számításba véve különleges zenei intelligenciájukat és virtuozitásukat. Julia Kristeva könyve, a “Soleil Noir” kínálta a mintát a darab számára, mind formai, mind a motívikus kidolgozottság tekintetében. De nem tudnám részletesen leírni azokat a technikákat, amelyeket használtam a szöveg zenébe fordítására; olyan volt, mint a szerelem folyamata, ahogy az ember fokozatosan birtokba vesz egy testet, egy női testet, egy szövegtestet… Nem riadtam vissza semmilyen perverziótól!”

A “S(avoir A(bsolu” elhunyt mesterünknek, Simon Albertnak állít titkos emléket. Késői meghajlás az ő abszolút tudása előtt. A darab első része több mint 100 rövid gesztusból vagy mondatból áll, melyek generálpauzákkal vannak elválasztva. Miután így beavatódtunk a zenei gondolkodás alapjaiba, készen állunk követni egy hosszú zenei gondolatmenetet, amely a félórás darab második részét alkotja. Végül új dimenziókba érkezünk, fizikailag és a zenei logika tekintetében is. A 2000-ben írt darab ajánlása Tamar Schubertnek, Thomas Regehlynek és az általuk létrehozott frankfurti Denkbar-Projektnek szól.
/Kondor Ádám/







Kondor Ádám (balra), Bogyay Katalin, Peter Sherwood
Kondor Ádám (1964, Budapest) a kortárs zene vezető magyar zeneszerzője. Budapesten a Bartók Konzervatóriumban és a Liszt Zeneakadémián tanult Kocsár Miklós ill. Szokolay Sándor növendéke volt. Döntő hatást gyakorolt munkásságára Mesias Maiguaschca és Jeney Zoltán valamint a nagy hegedűvirtuózok, Végh Sándor és Fenyves Loránd mesterkurzusai. Egy évig magántanítványa volt a néhai Simon Albert karmesternek és zenei gurunak. A Zeneakadémián rendszeresen látogatta Rados Ferenc és Kurtág György kamarazene óráit. A Bartók Konzervatóriumban tanított 2 évig, majd 1992-ben elhatározta, hogy idejét a zeneszerzésnek szenteli. Azóta szabadfoglalkozású zeneszerzőként dolgozik. 1999-ben Eötvös Péter ajánlására az Edenkoben Herrenhaus ösztöndíjával Németországban tartózkodott; ugyanebben az évben megkapta a Soros-alapítvány zeneszerzői díját. 2001-ben meghívást kapott az első, Petr Kotik által szervezett Ostrava New Music Days fesztiválra.

Kérdésünk: Kinek volt magántanítványa egy évig Kondor Ádám?

A válaszokat az alábbi e-mail címre küldd november 2-ig:

helio.biblos@chello.hu

Kérjük, hogy a levél tárgyának ezt írjátok: Kondor Ádám – megfejtés

A szervezők a helyes megfejtők között 5×2 darab jegyet sorsolnak ki a november 4-i koncertre.

Helio-Biblos Közhasznú Társaság
1142 Budapest,
Csáktornya u. 11/B.
Tel: 36-70-220-3547

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Nemzeti Kulturális Alapprogram
Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottság
Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
Ernst Múzeum Budapest
Ahico Hungary Kft.
Nők Lapja Cafe

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top