Szabadidő

A többértelmû cím egyetlen kiállítási tárgyat takar: egy vasból készült négyméteres fûszálat, amely meditációs objektként mégis lebegõ, súlytalan érzést biztosít. Nõi tematika, természetközelség, phû- és aha-élmény.

Varga Éva a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik munkáiban a természettel, annak egy apró, észrevétlenül megbújó, de környezetünk szerves részét képező elemével, a fűvel. Művészete egyenes úton jutott el ehhez a tematikához. A természet évek óta tartó megfigyelése egyre kisebb jelenségekre koncentrálódott, hogy eljusson a legapróbb történésekhez, a fű növekedéséhez, végül pedig a Dorottya Galériában megrendezésre kerülő kiállítás egyetlen művéhez, a 4 fél méteres fűszálhoz.





A puha és könnyű fűszál abszurditásig felnagyított, monumentális méretben, nehéz és kemény vasból elkészítve tárul a befogadó elé. A mű mégis hordozza a természetben valóban létező fű tulajdonságait, a lágyságot és súlytalanságot, mert a posztamenssel csak két ponton érintkező szobor azt az érzetet kelti, hogy a fekvő, hosszanti tengelye körül középen megcsavarodó fűszál lebeg a talapzat felett. Amit látunk, mégis több egyetlen fűszálnál. A mű a természet portréjává válik, egyetlen motívumba sűrítve annak minden jellemzőjét, azzal a céllal, hogy a befogadó is megismerhesse a művész által megfogalmazott tanulságot: a törvényszerűségek csupán az egyedin, a véletlenen keresztül valósulnak meg.

November 25-én csütörtökön 17.30 órakor a Dorottya Galéria „Belső kert” címmel nyilvános vitafórumot rendez, melyen Bán András műkritikus beszélget a művésszel.

A kiállítás megtekinthető 2004. december 7-ig, vasárnap kivételével 10-18 óra között.

ERNST MÚZEUM
D O R O T T Y A  G A L É R I A
H-1051 Budapest, Dorottya u. 8.
T/F: (+36 1) 266 0877
e-mail:
dorottya_galeria@axelero.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top