Szabadidő

Újjászületés – két nap alatt

Rögtön a legelején el kell oszlatnunk azt a téveszmét, miszerint két hétnél rövidebb idõ alatt képtelenség kipihenni magunkat.

Már egy kényeztető wellness hétvége is elég ahhoz, hogy újra csúcsformába lendüljünk – testileg és lelkileg egyaránt. Jobb alkalmat pedig nem is találhatnánk a feltöltődésre, mint egy hideg, fagyos téli hétvégét. Kapjuk össze magunkat, és irány valamelyik gyógykomplexum.

De melyiket válasszuk?

Ha valamiben nem szenvedünk hiányt, akkor gyógyvizekben biztosan nem. Induljunk el a szélrózsa bármelyik irányába, előbb-utóbb beleütközünk egy európai színvonalú wellness-szállóba, amelyeknek legtöbbje komplett hétvégi csomagajánlattal várja a pihenésre vágyó vendégeket.

Tepidárium
30-40 Celsius fokos szobahőmérséklet, amelyben akár órákon keresztül üldögélhetünk anélkül, hogy a vérkeringést túlzottan megterhelné.

Mitől lesz „wellness” egy szálloda?

Az utóbbi időben gombamód elszaporodtak a magukat – sok esetben indokolatlanul –’wellness’ jelzővel reklámozó szállodák.
Ha az alábbi szolgáltatásokat megtaláljuk a szálloda kínálatában, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk.

• Fürdő – beltéri medence, pezsgőfürdő, élményfürdő, uszoda, gyermekmedence

• Szauna, gőzfürdő – infraszauna, bioszauna, finn szauna, frigidarium, tepidarium, hamam, gőzfürdő törökfürdő, caldarium

• Terápia, relaxációs szolgáltatás – aromaterápia, fény- és hangterápia, akupunktúra, akupresszúra, köpölyözés, oxigénterápia, életmód és táplálkozási tanácsadás, jóga, meditáció, léböjt

• Szépségápolási lehetőség – különféle masszázsok, SPA-kezelés, szolárium, gyógynövényes, algás, iszap vagy vitaminos arc -és testpakolás, bőrápolási tanácsadás, kozmetikai kezelések, ultrahangos és infrakezelések

• Sportolási lehetőség – fitneszterem kardio- és izomerősítő gépekkel, szabadidős tevékenységek biztosítása

• Gasztronómia – reform, vegetáriánus és diétás kínálat, gyümölcslevek, gyógyteák szerepeljenek az étlapon

Shiatsu-masszázs
A test meridiánjaival kapcsolatos pontokon fejt ki körző mozdulatokkal enyhe nyomást, így az életenergia akadálytalanul áramolhat. Felszámolja a stresszt, erősíti az immunrendszert, megszünteti az alvászavarokat, de még a gyomorégést is.

Hol szálljunk meg?

Gyakorlatilag két lehetőség közül választhatunk: vagy befizetjük magunkat egy wellness szolgáltatásokat is nyújtó szálloda hosszú hétvége programjára, vagy a kiválasztott fürdő környékén keresünk panziót, apartmant.
Mindkét verziónak megvan az előnye és a hátránya: az első megoldásnál egyértelműen mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, viszont ez az ár már tartalmaz sok olyan szolgáltatást is, amiért egyébként külön kéne fizetnünk. Ráadásul egy szál fürdőköpenyben flangálhatunk szobánk és a medencék között. A magánszállások valamivel olcsóbbak ugyan, de ne felejtsük el, hogy ebben még nincs benne se a fürdőjegy, se a további szolgáltatások. Ehhez jön még aztán a benzinköltség, kivéve, ha olyan szerencsénk volt, hogy a fürdő közvetlen szomszédságában találtunk szállást.

Frigidarium, shiatsu, tepidárium…

Ha kezdők vagyunk, minden bizonnyal zavartan kapkodjuk majd a fejünket a rengeteg ismeretlen kifejezés hallatán. Még szerencse, hogy minden valamirevaló gyógyfürdőben akad olyan szakember, aki segít kiigazodni a különféle wellness szolgáltatások útvesztőjében.
Ne akarjunk mindent első alkalommal kipróbálni, inkább helyezzük a hangsúlyt a pihenésre, lazításra.

Pároknak – Puchner kastély – Bikal

A négycsillagos kastélyszálloda a Mecsek hegység északi lábánál, Pécstől 50 km-re található.
Az arisztokratikus kastély ódon falai között mindent megtalálunk, ami egy kellemes, regeneráló hétvégéhez szükséges. Számtalan wellness- és sportprogram (squash, bowling, tenisz, biliárd) közül válogathatunk, de van itt szauna, masszázs, termálfürdő, pezsgőfürdő, kondicionáló terem, szolárium, fodrászat és kozmetika is.
Az élményfürdőt – a vízággyal, víz alatti gejzírrel és nyakzuhannyal – semmiképp ne hagyjuk ki.

Kirándulások a környéken:
Ha meguntuk az egész napos kényeztetést, tehetünk egy sétát a közeli Mecsekben vagy Pécs mediterrán belvárosában, de érdemes beiktatnunk egy villányi borkóstolót is.

 Hamam
 A hamam a gőzfürdő keleti változata, ennek megfelelően masszázsok és egzotikus illatesszenciák kapcsolódnak hozzá. Az izzasztókamrában uralkodó hőmérséklet eléri az 50 C-ot.

Kisgyermekes családoknak – Kolping Hotel Spa & Family Resort – Alsópáhok

A Balaton nyugati partján, a Kis-Balaton szomszédságában fekszik a négycsillagos szálloda, a hévízi termálfürdőtől mindössze egy kilométerre.
Elsősorban családok számára kínál élvezetes kikapcsolódást. A szálloda nyitott és fedett medencével, pezsgőfürdővel, gyógyászati központtal, szépségszalonnal, valamint számos sportolási lehetőséggel rendelkezik. Konyhájában vegetáriánus és diétás ételeket is találunk.

Kirándulások a környéken:
Keszthely, Hévíz, Hegyestű

Idősebbeknek – Barlang- és gyógyfürdő – Miskolctapolca

A Bükk hegység lábánál fekszik a gyógyhatású termálvizéről híres miskolctapolcai barlangfürdő, melyet több éven keresztül, több lépcsőben európai színvonalú szolgáltató centrummá újítottak fel.
Hírnevét elsősorban meleg karsztvizének és gyógyító barlangi klímájának köszönheti. Ebben a vízben – szemben a többnyire sokkal töményebb gyógyvizekkel – korlátlan ideig lehet fürdeni, úszkálni. A dögönyözőt feltétlenül próbáljuk ki, járjuk be az összes termet, és ha tehetjük, vegyünk fürdőt a szabad ég alatt is!
A fürdőzést kiegészíthetjük szaunázással, illetve egyénre szabott gyógykezelésekkel is.

Kirándulások a környéken:
Lillafüred, Aggteleki cseppkőbarlang, Bükk-hegység

Tipp:
Wellness abc – itt mindent megtudhatsz a wellnessről, amit eddig nem tudtál, esetleg eszedbe sem jutott megkérdezni.

További belföldi wellness ajánlatokért kattints ide!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top