Szabadidő

Magyarországi cseppkõbarlangok

A szélrózsa bármely irányába elindulhatunk, elõbb-utóbb biztosan beleütközünk egy barlangba. Fizessünk be bátran egy barlangtúrára - úgy fogjuk érezni magunkat, mint Alice Csodaországban.




Abaliget

Abaliget fő látványossága a kagylós mészkőben keletkezett cseppkőbarlang, melynek főága 466 m, oldalágaival együtt majdnem 1 km hosszú és ezzel a Dél-Dunántúl leghosszabb patakos barlangja. Bejárata 219 m magasságban nyílik a Bodó-hegy lábánál. Egy barlangtúra kb. 1 km hosszú (oda-vissza), és kb. 45-50 percet vesz igénybe.
Minden egész órában indulnak barlangtúrák.

• Látogatható: ápr.-okt. minden nap 9-17 óra között, (a téli időszakban 10-14 óráig).

• Jegyárak – felnőtt jegy: 750 Ft,
diák és nyugdíjas jegy: 550 Ft.

• Bővebb felvilágosítás: 72/498-766







Fontos tudni, hogy a cseppkőbarlangokban a levegő hőmérséklete a legmelegebb időben sem emelkedik 10-11 ˚C fölé és bejárásukhoz érdemes túrázáshoz alkalmas öltözetet viselni.
Miskolc – István-cseppkőbarlang

Lillafüred egyik nevezetessége közé tartozik az István-cseppkőbarlang, amely nem méretei vagy különleges képződményei miatt, hanem helyzeténél fogva vált híressé. Hosszúsága mintegy 350 m, bejárata mesterséges. A barlang bejárása körülbelül fél órát vesz igénybe.
Barlangtúra minden egész órában indul.

• Látogatható: minden nap április 16-tól október 15-ig 9-16 óra között, ( a téli időszakban 9-15 óráig).

• Jegyárak – felnőtt jegy: 650 Ft, gyerek, diák és nyugdíjas jegy: 450 Ft.

• Bővebb felvilágosítás: 46/334-130


Aggtelek





Aggteleki-cseppkőbarlang, vagy más nevén a Baradla-barlang Magyarország legnagyobb és leglátványosabb barlangrendszere, amely gyönyörű cseppkövei miatt a világ legszebb barlangjai között tartanak számon. Rendkívüliek az üregméretei és páratlan gazdagságú színes cseppkővilága. Néhány sziklacsarnok mennyezetmagassága az 50m-t is megközelíti és több olyan terme van, amelyek 200 m-nél is hosszabbak. Egyetlen más barlangban sincs annyi vörös, rózsaszín és narancssárga cseppkőképződmény, mint a Baradlában.
Eddig feltérképezett járatai 25 km hosszúak. Főága 7 km és útismétlés nélkül az aggteleki természetes főbejárattól a jósvafői mesterséges kijáratig végigjárható.

Minden egész órában indulnak barlangtúrák.






A jósvafői barlangrész felújítás miatt jelenleg zárva van. Előzetes tervek szerint 2005. június 1-től ismét látogatható lesz és az átadást követően a hosszú túrát a teljes 7 km-es szakaszon végig lehet majd járni.
• Látogatható:
Az aggteleki rész áprilistól októberig minden nap 8-17 óráig, (a téli időszakban 9-16 óráig)

• Rövid túrára (aggteleki túra, vagy Vörös-tó túra), amely 1-2 órás, a felnőtt jegy: 1900 Ft, a gyerek, diák és nyugdíjas jegy: 1100 Ft.

• Hosszú túrára, amely 3,5-4 órás (és a Csíkos-tanyáig tart) a felnőtt jegy: 4000 Ft, a gyerek, diák és nyugdíjas jegy: 2400 Ft.

• Bővebb felvilágosítás: Aggteleki barlangpénztár: 48/503-000, 48/503-003; Jósvafői recepció: 48/506-005. Az Aggteleki nemzeti Park honlapja: www.anp.hu


Budapest – Pál-völgyi-barlang





A Pál-völgyi-barlang közel 19 km hosszúságával, a Baradla-barlang után, Magyarország második leghosszabb barlangja. A barlang falaiban helyenként tömegesen láthatóak ősmaradványok (mészvázú egysejtűek, fésűskagylók, mohaállatok, tengeri sünök és tengeri liliomok), mégis a barlang inkább cseppköveiről lett nevezetes.
Budapest a világ egyetlen fővárosa, amelynek lakóterülete alatt nagy kiterjedésű barlangok találhatóak.

• Cím: Budapest, II. kerület, Szépvölgyi út 162.

• Megközelítés: A Kolosy térről induló 65-ös autóbusszal, amelyről a Pál-völgyi cseppkőbarlang megállónál kell leszállni, és a kőfejtőbe kell lesétálni.

• Látogatható: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig. Barlangtúra minden egész óra 15 perckor indul.

Két túraútvonal van. A rövid túra 20-25 perc, a hosszú túra 50-60 perc.

• Jegyárak – felnőtt jegy: 750 Ft, gyerek, diák és nyugdíjas jegy: 550 Ft.

• Bővebb felvilágosítás: 1/325-9505


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top