Szabadidő

Variációk húsvétra

Ha szeretnél a megszokásba egy kis változatosságot csempészni, esetleg elbújnál a locsolkodók hada vagy a vendégroham elõl, használd ki a húsvéti hosszú hétvégét, és nézz körbe Magyarországon.

Kőszeg – Kirándulás a múltba

Kellemes sétákkal, rövid kirándulásokkal és rengeteg szépséggel teli napokat tölthetsz az ország északnyugati határszélén álló Kőszegen. A város korántsem nagyságáról, inkább annál értékesebb és szebb történelmi városmagjáról híres. Ha a belvárosi séta közben egy kis útikönyv is lapul a zsebünkben, számos 14.-18. század között épült, illetve átépült házról és templomról is sok érdekességet tudhatunk meg. Ahhoz, hogy a város ódon hangulatát éjszaka is átélhessük, érdemes az 1597-óta működő Arany Struccban szobát foglalni. Onnan a szélrózsa minden irányába útnak indulhatunk, hiszen Burgenland is csak egy „ugrásnyira” van innét.






Mielőtt átlépnénk a határt, járjuk be a vidéket. Kőszeg környéke is rengeteg érdekességet és látnivalót ígér. A romantikus városi andalgások után akár a 883 méter magas Írott-kőre is felkaptathatunk, esetleg a Cák határában sorakozó védett pincesoron üldögélhetünk kicsit, egy-egy pohárka finom borral a kezünkben, vagy a közeli Nagycenken büszkélkedő Széchenyi kastélyt, és a gyógyvizéről messze földön híres Büköt kereshetjük fel.

Évszakok szállástippek: Hotel Írottkő*** (Kőszeg, Fő tér 4., 06-94/360-373, www.irottko.hu), Hotel Aranystrucc** (Kőszeg, Várkör 124., 06-94/360-323), Csikar Csárda Panzió (Kőszeg, Alsó krt. 12., 06-94/362-444, www.csikarpanzio.hu)






Hollókő – Falusi idill

Ha a húsvéti pihenést szívesen kötjük össze a hagyományőrzéssel, feltétlenül el kell látogatnunk Hollókőre! A piciny falu látványa már önmagában örök emléket hagy az ember lelkében, hiszen különös bájjal őrizte meg a hajdani építészeti formákat. Nem véletlen, hogy a kis település már 1987-ben felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. Hófehér, deszkamellvédes tornácú házai, fatornyos kis temploma és a felette magasodó erődítmény, a hollókői vár 1996-ra helyreállított falai sajátos látványt nyújtanak. Különösképp akkor, ha az utcák (ünnepnapokon errefelé teljesen megszokott módon) népviseletbe öltözött lakosokkal vannak tele. Talán mosolyt csal az arcunkra, amint elnézzük a pántlikát, pörge szoknyát és kopogós cipellőt viselő leányok után loholó fiúkat, akik azon igyekeznek, hogy vízzel teli vödreik tartalmát nagy lendülettel a kisasszonyok nyakába zúdítsák – de vajon melyikünk nem cserélne szívesen ezekkel a lányokkal, legalább egy kis időre? Az érdekes programok és a falu látványosságai után itt is megéri bejárni a vidéket. Keressük fel Ipolytarnóc húszmillió évvel ezelőttről ránk maradt őslábnyomos lelőhelyét, a szécsényi Forgách-kastélyt és Kőrösi Csoma Sándor emlékkiállítást, valamint kiránduljunk egy jót a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet vulkanikus tájain.

Évszakok szállástippek: Hollókő ófalujában, népi hangulatot idéző, komfortos 2-10 ágyas szobák. Hollókőért Közalapítvány, 06-32/379-043, hollokozal@mail.datanet.hu

Zselic – Vadak közelében

A Somogy megyében, Kaposvártól déli irányban elterülő Zselici dombság mindmáig mentes a civilizáció ártalmaitól. Erdeje az évszázadokkal ezelőtti állapotához hasonló. Egyik érintetlen része már 27 éve természetvédelmi terület, sok védett állat- és növényfajnak adva biztonságos életteret. A bőszénfai Pannon Lovasakadémia Szarvastelepén a család legapróbbjai is könnyűszerrel láthatnak szarvast, őzet és vaddisznót, és sok érdekességet tudhatnak meg a vezetőktől e nemes állatokról. Ehhez azonban érdemes részt venni egy kellemes lovaskocsikázáson is. Ha pedig a gyerekek is úgy akarják, a kis vadasparkban megsimogathatják az ember közelében felnőtt két szelíd szarvast. A Zselicben barangolva feltétlenül fel kell keresnünk a bájos Szennát, amelynek központjában a vidék korabeli favázas, tapasztott falú lakó- és gazdasági épületeit bemutató skanzen áll. De látogassunk el a Kaposmérő és Bárdudvarnok között fekvő csodaszép völgybe is. Itt Kassai Lajos világhírű lovasíjász birodalma fogad bennünket, ahol a 160 éves, muzeális értékű jurtában elüldögélve saját bőrünkön tapasztalhatjuk a honfoglaló magyarok életkörülményeit.






Évszakok szállástippek: Meseszálló (Bőszénfa, Kossuth L. u. 28., 06-82/370-756), Handó Porta (Szenna, Árpád u. 30., 06-82/484-023)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top