Szabadidő

Kalandozás Olaszországban

Mindenem a tiramisu, a lasagne, Fellini, Pavarotti, és soha nem hagynám ki a Magányos bolygó epizódjait sem. Nem véletlen hát, hogy nagy várakozással vettem kezembe a vaskos, gyönyörû fotókkal illusztrált útikönyvet.






Kattints a képre!
Igaz, vagy egy tucatot láttam már, az egyik legkedveltebb turista úticélról lévén szó, mégsem csalódtam. Ez az az útikönyv, amit még akkor is érdemes fellapozni, ha éppen nem készülünk Itáliába, hiszen az irdatlan mennyiségű praktikus információ mellett rengeteg érdekességet olvashatunk az országról, a szokásokról, a mindennapokról.

Olaszországgal olyan bőkezűen bánt a teremtő, hogy egy élet sem lenne elég arra, hogy minden csodáját felfedezzük. Ha tanácstalanok vagyunk, és nem tudjuk, merre induljunk, a könyv részletes útvonalajánlatokkal segít a döntésben. Csemegézhetünk a klasszikus turistalátványosságokat érintő, a kevésbé járt vagy a tematikus (gasztronómiai, illetve a világörökség helyszíneit körbejáró) túrák között, utazzunk csak röpke egy hétre, vagy akár egy hónapra.

Ízelítőt kapunk az ország történelméből is, érdekfeszítő művészettörténeti leírásokkal tarkítva, és magyar vonatkozásokkal kiegészítve.

Kulináris kalandozásra is invitál bennünket a könyv – megismerkedhetünk az olasz konyha remekeivel, az alapanyagokkal, a helyi specialitásokkal, kiderül, mit ehetünk egy trattoriában, és mit egy tavola caldában.

Az egyes tartományokról külön fejezetekben tájékoztatnak minket. Kimerítő felsorolást kapunk a helyi látnivalókról, kiderül, milyen nevezetességeket mutogatnak ingyen, és mi az, amiért a zsebünk mélyére kell nyúlni. Böngészhetünk a különböző kategóriájú szálláshelyek között – a kempingektől az ötcsillagos luxusszállodákig mindent megtalálunk. A gazdag étteremválasztékot, vagy éppen a szórakozóhelyeket városrészekre, illetve pénztárcánk vastagságához igazítva találjuk meg.

Felhívják a figyelmünket az esetleges veszélyekre, kellemetlenségekre is – a zsebtolvajok fáradhatatlan ténykedésére vagy a hosszú sorbanállásokra.

Megtalálunk minden hasznos címet, telefonszámot (pl. rendőrség, kórház, pénzváltók, mosodák, internetkávézók), amire egy külföldi út során szükségünk lehet.

Az eligazodást részletes, könnyen áttekinthető térképek, na meg az összes elképzelhető közlekedési eszköz felsorolása segíti.

A könyv végén az alapszókincset felölelő praktikus kisszótár biztosítja, hogy az olasz nyelv behatóbb ismerete nélkül se adhassanak el minket külföldön.

És ha nem lenne elég a mintegy ezer oldalon felhalmozott temérdek információ, akkor látogassunk el a könyv által ajánlott weboldalak valamelyikére.







Érdekességek a könyvből
 
„Rómában állítólag több mint 900 templom van – ha hetente 17-et néznénk meg, egy év alatt végeznénk is velük.”

„Firenzében két házszámozási rendszer létezik egyszerre: a vörössel vagy barnával írt számok kereskedelmi létesítményeket jelölnek, míg a magánházakon kék vagy fekete számok állnak.”

„Az engedély nélküli építkezés hosszú ideje a maffia egyik legkedveltebb pénzmosási módszere. Szicíliában 2000-ben több mint 4790 engedély nélküli épület nőtt ki a földből – ez a döbbenetes számadat is hozzájárul ahhoz, hogy Olaszország a világ első számú betonfogyasztója.”

„Miután feltűnően sokszor fordult elő, hogy fiatal külföldiek idős San Marino-i polgárokkal kötöttek házasságot az utóbbiak pénzére vadászva, rendeleti úton tiltották meg ötven évnél fiatalabb házvezetőnők alkalmazását.”

„Az egyes múzeumok előtti hosszú sorok, főleg nyáron, akár négyórányi izzasztó várakozást is jelenthetnek.”

Kiadó: Park Kiadó

Sorozat: Lonely Planet útikönyvsorozat

Szerzők: Damien Simonis, Duncan Garwood, Paula Hardy, Wendy Owen, Miles Roddis, Nicola Williams


Tipp: a könyvet itt rendelheted meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top