Szabadidő

Mûvészetek Völgye

Kelet-Közép-Európa legnagyobb nonprofit, összmûvészeti fesztiválját rendezi meg – idén már tizenhetedszer – a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet.




Az öt falut érintő programokra az utóbbi évekhez hasonlóan az idén is kétszázezer vendéget vár a fővárostól 140 kilométerre fekvő mikro-régió.


Ezer program szinte minden művészeti ágban

Balaton-felvidék fesztiválján tíz nap alatt 3500 művész lép fel 47 helyszínen, közel ezer programon. A választékot hetven kiállítás, két népművészeti vásár, konferenciák, különleges sportesemények színesítik.

A programoknak otthont adó öt falu – Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti és Pula lakosai büszkék arra, hogy olyan rendezvény házigazdái, ami különleges, ugyanakkor mintaadó, értékőrző és értékteremtő. Míg a korábbi években vendégvárosok produkcióit hívta meg a fesztivál, 2005-ben a határon túli magyar kultúra lesz a főszereplő.


Tündérkert: Erdély a Völgyben

Márta István szavai szerint a szervezők régi álmukat valósították meg most, hiszen az utóbbi években már számos művészt és alkotót hívtak meg Erdélyből, de 2005-ben a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével bemutatkoznak a művésztelepek, a kortárs művészek és a legújabb képzőművészeti trendek is. Teljes sokszínűségében jelenhet meg majd az erdélyi ipar- és népművészet, a néprajz, a színház, az építészet, az irodalom, a könyv- és folyóirat-kiadás, a népzene valamint a film.





Kárpátalját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház képviseli a Művészetek Völgyében, s lehetőséget kap a bemutatkozásra a Vajdaság, valamint a felvidéki Nyitra megye.

Határainkon túlról érkező népi mesterek és iparművészek mutatják be tudásukat a Völgyben: tojásírók, kosárfonók, csipkeverők, rojtkötők, bútorfestők, nemezelők, szövők, rézművesek, kalotaszegi és torockói varrónők, korondi fazekasok, vájtedény-készítők munkájával ismerkedhetünk.
Külön látványbemutatóval érkezik például a rézdomborító, aki honfoglalás kori viseletben és technikával készíti munkáit.


Zenei kínálat

Tíz napon át vendégeskedik a Völgyben a világhírű Amadinda Együttes, amely koncertjei mellett megszervezi az ÜtősVölgyTábort az érdeklődő fiatalok részére. Itt két amerikai és egy Kolumbiában élő magyar művész vezetésével mesterkurzusok lesznek. A fesztivál utolsó napján pedig a táborlakók adnak gálakoncertet a közönségnek. Többéves hagyomány, hogy éjszakánként igényes jazzkoncerteket tartanak. Idén a kapolcsi Malompart vendéglőnél felállított Színpadon hallgathatunk jazzt esténként 22 órától.

• Tony Lakatos Quartett – július 29.

• Babos Project Special – július 30.

• Swing Ladies Hungary – vendégszólista: Csepregi Gyula – augusztus 2.

• Collective „Momentary Fame” – augusztus 5. (kezdés 21.30)

• Dés László – Utcazene (lemezbemutató) – augusztus 6.

• Elsa Valle Latin Jazz Syndicate – augusztus 7.

Ismét megrendezik a klasszikus, régi és egyházzenei fesztivált, lesz világzene, és rock-pop-alternatív koncertek. A könnyűzenei koncerteken színpadra lép az Európa Kiadó, a Bikini, a KFT, az Anima Sound System.

Az irodalmi programok egy része a József Attila emlékévhez kapcsolódik (helyszín: Klastrom Színpad, Taliándörögd). A Völgy Egyetemén Hankiss Elemér és Heller Ágnes tart előadást, a Könyvmutatvány irodalmi színpadán pedig Konrád György, Spiró György, Sárközi Mátyás vendégeskedik.






Összhangban a természettel

Művészetek Zöldje néven tíz nap alatt tíz magyarországi nemzeti park mutatkozik be. A Völgy minden falvában működik majd úgynevezett zöld udvar. Lesz Balaton-ökológiai játszóház, megszervezik az IKV-t, az Ingyenes Közmunka Völgyét, s ismét lesz véradás, tavaly ugyanis a látogatók jelentős mennyiségű, közel 1100 egységnyi vért adtak.


Gyermekprogramok

A legfiatalabb korosztályt az EgyszerVolt Völgyudvarban várja számos érdekes előadás és program. A taliándörögdi óvodakertben, a Kenderkóc Kulturális Egyesület és az Egyszervolt Alapítvány szervezi a kínálatot. (Ajánlat bábszínház-rajongóknak: A fesztivál nyitónapján 11 órakor a Szivárvány Bábszínház Hatrongyosi kakasok című óriásbábos játékot nézhetik meg a kicsik, július 31-én pedig az Egyszervolt Királykisasszony című mesét mutatja be a Pécsi Bóbita Bábszínház.)


Két keréken a falvak között

A fesztivál ideje alatt, a falvak közötti programokra könnyebben elérhetünk, ha igénybe vesszük a Taliándörögdön és Kapolcson működő kerékpárkölcsönzőket.

Árak:
• Taliándörögd, Közösségi Ház: 1 óra 300 Ft, 1 nap 2.000 Ft, 10 nap 12.000 Ft, letéti díj: 5.000 Ft + fényképes igazolvány.

• Kapolcs, Patakparti Vegyesbolt: 1 óra 300 Ft, 1 nap 3.000, 10 nap 15.000 Ft.
Letéti díj: 5.000 Ft + fényképes igazolvány (nyitva 7-21 óráig)






Jegyárak

• A minden rendezvényre szóló napijegy 1.500 Ft
• A 10 napra érvényes Völgybérlet 10.000 Ft
• Hétvégi bérlet (07.29-31. és 08.5-7.) 4.000 Ft
• Gyerekeknek 6 éves korig a belépés ingyenes.

Jegyet és bérletet a Völgykapuknál, az információs pultoknál és az előadások helyszínein lehet vásárolni.

Völgykapuk:
Monostorapáti, Tűzoltószertár, Pula, útelágazás.


Szállás

Az öt rendező falu területén olcsó sátorhelyek foglalhatók. Főként a falubéliek udvarán, magánházakban és az ideiglenes kempingekben lehet sátorozni. A sátorozási lehetőségekről a falvak információs központjaiban érdeklődhetünk. A szervezők szerint sátorhelyet nem szükséges előre foglalni, lesz elegendő.

Információ: 06-87/437-029 vagy muveszetekvolgye@axelero.hu

Részletes program a Művészetek Völgye honlapján »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top