nlc.hu
Szabadidő
Koncertek a Zempléni Fesztiválon

Koncertek a Zempléni Fesztiválon

Huszonhét településen több mint ötven program várja augusztus 12. és 19. között a fesztivál vendégeit. A komolyzenei hangversenyek mellett dzsesszkoncerteket és operákat is hallhatunk majd.




A rendezvény több különlegességet is kínál, a skandináv muzsikától a mediterránon keresztül az afrikai népzenéig, de csemegének ígérkezik Izrael vezető kórusának, az Israel Philharmonia Singersnek a koncertje, a világhírű Derek Lee Ragin kontratenor fellépése, valamint a svéd vokális jazz együttes, a Vocal Six előadása is. A fesztivált, immár hagyományosan kirándulókoncertek, barokk és vadász lakomák, kávéuzsonnák és zenés teadélutánok fűszerezik.


Tematikus napok

A fesztivál múlt évi megújulása után idén ismét tematikus napok köré szervezte a programokat – ennek megfelelően lesz szláv nap, skandináv, magyar, mediterrán, latin és afrikai nap, a rendezvény alappilléreit pedig az esti nagy fesztiválkoncertek adják.

A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád.

A rendezvény nyolc napja ezen a nyáron is rendkívül gazdag és változatos programot kínál. A kulturális hét augusztus 12-én Bartók Concertójával és Farkas Ferenc Psaumes de fête című oratóriumával, valamint Vajda János „Szent Péter meg a zsoldosok” című darabjával nyit. A hangversenyt – hagyományosan – a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják.

A záró koncerten, 19-én a sárospataki református templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekart hallhatják az érdeklődők, ahol a vendégművész ezúttal a tizenhárom éves Eredics Salamon lesz. A fesztivál fő zenei műhelye a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar .

A kulturális programokból a kortárs táncszínházi produkció – ExperiDance – és egy határon túli magyar társulat – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia – előadása sem hiányozhat.

A színes és változatos programok előadói között egyaránt találunk neves magyar és külföldi művészeket. A nyolc nap alatt a közönség – többek között – a Danubia Szimfonikus Zenekarral, Marczi Mariann-nal, Massányi Viktorral, Megyesi Schwartz Lúciával vagy Pege Aladárral találkozhat. Emellett számos neves külföldi művész előadását hallgathatják meg: fellép például Derek Lee Ragin kontratenor, Patrik Ringborg és Stephen Gunzenhauzer karmesterek, Bojidar Nikolov tenorista vagy Sergei Forostyani zongoraművész is.












Mára a Zempléni Fesztivál szerves részévé vált a határon túlra történő „kirándulás” és a határon túli magyar társulatok vendégjátéka.

Idén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vendégeskedik Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájával, a zempléni program keretében pedig Kassán és Királyhelmecen lesznek koncertek.
Kirándulókoncertek, lakomák, teadélután


A nagykoncertek mellett nem hiányozhatnak a mára igazi zempléni fesztiválos „műfajjᔠvált kirándulókoncertek, a barokk és vadász lakomák, a kávéuzsonnák és a zenés teadélutánok sem.

A kirándulókoncertek ezen a nyáron Füzérre, Hollóházára, Kisrozvágyba és Karcsára viszik el a résztvevőket. Zenés barokk lakomát és kávéuzsonnát Sátoraljaújhelyen szolgálnak fel a vendégeknek, Füzérradványban koncerttel „színesített” teadélután várja az érdeklődőket, és vadász lakomán vehet részt, aki ellátogat a kőkapui Károly-kastélyba.

Különleges élményt nyújt a cigándi lakodalmas is. Emellett kellemes nyáresti kikapcsolódást kínálnak az éjszakai jazz műsorok a sárospataki Patkó Caféban.

Főbb helyszínek: Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs

Időpont: 2005. augusztus 12-19.

A részletes programot a rendezvény honlapján találod meg. Kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top