nlc.hu
Szabadidő
Mesterségek ünnepe

Mesterségek ünnepe

A Budai Várban megrendezett eseményen kézmûvesek, táncosok és zenészek mutatkoznak be. Színes vásári forgatag, népzene, gasztronómiai bemutatók és utcaszínház várja az érdeklõdõket.

Az immár hagyományosnak számító kulturális eseményen az élő népi kultúrával ismerkedhetünk meg – bepillanthatunk a legkiválóbb hazai hagyományőrző népművészek alkotó tevékenységébe.

A kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek természetes anyagból készült pavilonjaikat berendezik a mesterségük műveléséhez szükséges eszközökkel, tárgyakkal, és a rendezvény ideje alatt működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait az érdeklődőknek. 

Megcsodálhatjuk egy-egy mesterség csínját-bínját, sőt ki is próbálhatjuk a fafaragást, gyékényszövést, kovácsolást, fazekasságot, hangszerkészítést, szövést, hímzést, kékfestést, csipkeverést, nemezelést, kosárfonást, tojásfestést, mézeskalács-készítést, és még sokféle mesterséget.

Fókuszban a faművesség

Az idei, 19. Mesterségek Ünnepe a Fafaragók Találkozójának ad helyet, hiszen 2005-ben a rendezvény fő témája a faművesség lesz. Bemutatkoznak azok a fával foglalkozó mesterek, kézművesek, akik kötődnek a népi hagyományhoz, de egyben a modern kor követelményeinek is igyekeznek megfelelni.

A szabadtéri kézműves bemutatók mellett augusztus 13-án a legjelesebb fafaragók munkáiból nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában „A megtartó hagyomány” címmel.

Népi konyhaművészet

A rendezvény évek óta bemutatkozási lehetőséget biztosít olyan vendéglátósoknak, akik megjelenésben, illetve az ételek elkészítésének módját illetően is be tudják mutatni a különböző tájegységek népi gasztronómiáját.

Népzene és vásári kavalkád

A különböző színpadokon hazai és külföldi néptánc-együttesek, zenekarok szórakoztatják a közönséget. Minden este lesz táncház, ahol együtt rophatjuk a legkülönbözőbb nemzetiségű néptánc-együttesekkel.

A rendezvényt színesíti a régi budavári vásári hangulat megidézése: utcaszínházi commedia dell’arte jelmezes komédiásokkal, gólyalábasokkal, hagyományos népi bábszínházzal és óriásbábokkal. Az érdeklődők különböző játékos vetélkedőkön mérhetik össze a hagyományokkal kapcsolatos tudásukat. 

A gyerekek sem fognak unatkozni – a bábszínház, mesemondás és játékok mellett részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, és lesz gyerektáncház is.

Tipp: A részletes programot itt találjátok meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top