nlc.hu
Szabadidő
Savaria Történelmi Karnevál

Savaria Történelmi Karnevál

Szombathely gazdag történelmi múltja adta az ötletet, hogy a város krónikájának kiemelkedõ mozzanatait korhû jelmezekben és díszletek között mutassa be az immár 6. éve megrendezésre kerülõ fesztivál.

A belváros karnevál helyszínein a többnapos rendezvény során színes programok várják a városba látogatókat.


Középkori tűzijáték, utcaszínház, kézműves vásár

A karneváli nagy programok helyszíne a Karneválszínpad lesz. Itt lép fel többek közt a török zenét játszó Arasinda, a Vujicsics Együttes, latin gitárzenével a Balkan Strings, a David Klezmer Quintet és a Besh o droM.

A középkori hangulatot felidéző kézművesek és vásárosok idén a Fő téren és a Thököly utcában várják a míves vásárfiára vágyókat. Fazekasok, fafaragók, kosárfonók, papírmerítők, ólomöntők gondoskodnak arról, hogy mindenki találjon magának egy apró kis emléket a karneválról.

Az Egyházmegyei Kollégium udvarán egy igazi színházi csemegét láthat a közönség: a Karneválszínpad idei előadása Plautus: A bögre című komédiája. A főbb szerepekben ezúttal is láthatók lesznek a karneváli nagyközönség kedvencei: Jordán Tamás, Egri Márta, Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán. 

A belváros szívében felállított kisszínpadon zsonglőrök, mutatványosok, hastáncosok, artisták szórakoztatják egész álló nap a nagyérdeműt, esténként pedig koncertek helyszíne lesz. Itt látható az Omnia Együttes, a Romano Drom és a Budapest Ragtime Band is.

Az ókor és a középkor jellegzetes figurái kelnek életre a Belsikátor Utcaszínházi előadásában: Csipkerózsika és János vitéz mellett találkozhat a nagyérdemű a megcsalt férj, vagy éppen a kikapós cseléd örökérvényű alakjával.

Ókori légiósok, gladiátorok, középkori lovagok és lovasíjászok népesítik be a Ferences kertet Az Ókori Hagyományőrzők II. Nemzetközi Találkozója keretében. Lesz itt reggeltől estig fegyveres hadgyakorlat, harc puszta kézzel, vagy éppen bravúros lovas-megmérettetés, ahogyan az egy harci találkozóhoz illik, de a Ferences kert lesz a helyszíne a Közép-Európában egyedülálló Középkori Tűzijáték bemutatónak is.

Ha Bacchus, a szerelem és a bor istene ellátogatna a karneválra, biztosan a Borok utcájában múlatná az időt jó bor, finom lepények, rétesek, fergeteges hangulat és talpalávaló muzsika kíséretében.

A karneváli látogatók egyik legkedveltebb helyszíne, hiszen a Gáyer-park árnyas fái alatt kicsik és szüleik egyaránt tartalmas kikapcsolódásra találnak. Bárki kipróbálhatja ügyességét az ókori kézműves udvarban, megismerkedhet a régi világ szépségeivel a Magor életmódtáborban, de természetesen pihenésként számos bábelőadás és koncert is szórakoztatja a legifjabb karnevállátogatókat.

Az ókori Savaria ma is meglévő falai közt a római város civil élete elevenedik meg: kézművesek, kereskedők, rabszolgaárusok népesítik be a Romkertet, hogy aztán egy jó üzlet után bárki leöblíthesse torkát a korhű tavernában.

Az elfáradt karneváli közönség helyszíne, ahol finom étkek és itókák társaságában vásári komédiások, langaléta garabonciások, és zenészek szórakoztatják a vásári portékák közt nézelődőket.

Latin gitárzene, római kori divatbemutató, tűzzsonglőrök, pajkos versek várják a Belső Uránia Udvarba tévedőket, hogy délutántól éjfélig étel s ital mellett múlassák az időt.

Felvonulás

A karnevál legnépszerűbb produkciója a felvonulás lesz, melyet tavaly már közel 130 000 érdeklődő tekintett meg. A belváros utcáin kanyargó jelmezes menetben a város római kori alapítóinak öltözeteibe, középkori és magyar viseletekbe bújt felvonulókkal egészen a reneszánsz koráig kísérheti figyelemmel az érdeklődő a díszes kompániát.

A hangulatot a fáklyák tüzes fénye, a városukat éltető szombathelyiek üdvrivalgása fokozza. Minden és mindenki Savariát, a kétezer éves várost, annak egykori és mai lakóit ünnepli.

• A fáklyás felvonulás időpontja: 2005. augusztus 27. szombat 20.00. óra.

• A napfényes felvonulás időpontja: 2005. augusztus 28. vasárnap 15.00. óra.


Középkori Tűzijáték a karneválon

Minden bizonnyal a középkor óta nem volt olyan korhű tűzijáték Magyarországon s tán egész Európában sem, mint amilyennek most tanúi lehetnek a karnevál látogatói augusztus 26-án pénteken este 21 órakor a Ferences- kertben.

A tűzzsonglőrök és lelkes amatőr szombathelyiek egy olyan középkori tüzes mulatságot elevenítenek fel lovagi torna keretjátékában, melyről legelső honi írásos emlékünk 1476-ból való. Akkor kötött ugyanis pompás külsőségek között házasságot Hunyadi Mátyás és az itáliai Beatrix. A nagyszabású esküvőn nem hiányozhatott a kor csodálatosan különleges látnivalója, a tűzijáték sem.

Ezt a középkori látványosságot eleveníti fel korabeli leírások alapján, korhű formában, de természetesen a mai kor igényeinek megfelelően az egy órás, Európában is kuriózumnak számító műsor.

A középkori lakomát és lovagi tornát, harci játékok, táncosok, lángzsonglőrök, tűzemberek teszik látványossá. A műsor során szikraszökőkutakból, lángokból, forgókból, villanó-effektekből álló, hanghatásokkal kísért színpadképek váltják egymást a zene meghatározó ritmusára. A kor szellemét idézve pirográf ábrák, alakzatok, mozsarakból, bombettákból álló sziporkázó tűzijáték és fergeteges görögtűz teszi felejthetetlenné 2005 Savaria Karneváljának talán leglátványosabb epizódját.

Helyszín: Szombathely

Időpont: 2005. augusztus 26-28.

A rendezvény hivatalos honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top