Szabadidő

Még mindig lakótársat keresünk

Ilyen filmekre szokás mondani, hogy könnyed-franciás. A stíl lehet, a mondandó azonban semmi esetre sem – a Még mindig lakótársat keresünk a harmincasok egzisztenciális válságát tárgyalja - kedves humorral átszõve.




Merthogy, kérem, nekünk is van, és főként az elköteleződés kérdéskörét érinti az olyan nyárspolgári értékek irányába, mint a monogám párkapcsolat, a biztos állás, a gyermekvállalás, a saját lakás és a többi. Az emberélet útjának (remélhetőleg) nem felén kénytelen kelletlen, de szembe kell néznünk a felnőtté válás minden problematikájával, nevesen azzal, hogy egy új élet reményében mennyit vagyunk hajlandóak feladni a régiből, húszas éveink szabad(os)ságából. Cédric Klapisch új, romantikus vígjátéka az előző rész, a Lakótársat keresünk hőseinek történetét folytatva értő módon mutatja be Xavier (Romain Duris) központi figuráján keresztül, hogy hogyan változott a valamikor Barcelonában közösen lakó nemzetközi baráti társaság öt év leforgása alatt.

A régiek közül van, aki csak néhány pillanatra bukkan fel, van, aki mellékszereplőből főszereplővé lép elő, és természetesen újabb „szerzemények” is akadnak, attól függően, hogy hogyan bonyolódik főhősünk története.







Ha figyelembe vesszük, hogy a lányok és fiúk érdeklődésének homlokterében még mindig a szerelem áll, nyugodtan kijelenthetjük, hogy semmit nem változtak öt év alatt, ha azonban azt nézzük, hogy mi mindenre lettek képesek ezért, elmondhatjuk: többségük felelősségteljessé vált.





Xavier botladozik ugyan a csinos lányok között, és még az ex-kedvese (Audrey Tautou) is megnehezíti az életét, végül mégis ráébred néhány alapvető igazságra a párkapcsolatokat illetően. Ehhez azonban nagy utat kell megtennie London, Párizs és Szentpétervár, valamint a fikció és a valóság között.

Klapisch filmje elegáns képi megoldások felvonultatásával használja ki, hogy a narrátor-főhős szappanoperák írásával keresi a kenyerét – Xavier fantáziaképei gyakorta ütköznek a valósággal, sajátságos stílust adva ezzel a filmnek (egy-egy jelentet többször is láthatunk úgy, ahogyan valójában megesett és úgy, ahogyan egy sorozatban történt volna).

A Még mindig lakótársat keresünk igazi nyárvégi filmecske – amit vállal, könnyedén teljesíti, igaz, nem is vállal túlzottan sokat, csupán annyit, hogy arra a pár órára, amíg tart, egy szerethető álomvilágba ringassa a nézőt, és még az élet néhány „nagy kérdésével” is szembesítse őt.







Rozi étvágya a film alatt:









Szereplők:
• Romain Duris (Xavier)
• Kelly Reilly (Wendy)
• Audrey Tautou (Martine)
• Cécile De France (Isabelle)
• Kevin Bishop (William)
• Evguenya Obraztsova (Natacha)
• Irene Montalà (Neus)
• Gary Love (Edward)
• Lucy Gordon (Celia Shelton)
• Aïssa Maïga (Kassia) 
  
Rendező:
• Cédric Klapisch

A film hivatalos honlapja »

A film magyar nyelvű honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top