Szabadidő

Eric Clapton: Back Home

Öt év után új anyaggal jelentkezett a keserédes blues koronázatlan királya. A Back Home nevet viselõ album nyugodt, kiegyensúlyozott muzsikát tartalmaz, amelynek Clapton nem csak szerzõje és társproducere volt, de a lemezborítót is õ tervezte.




Hazatérés. A lemez címe ugyanazt takarja, amit rengeteg író, költő megfogalmazott már. Megpihenés, lehiggadás, megállapodás, egyben önmagunk megtalálása. Az életnek ebben a stádiumában az ember elszámol önnönmagával, és lezártnak, egyben befejezettnek tekinti az addigi életét. Valahogy így volt ezzel a Clapton/Climie producer szerzőpáros is.

Ezen érzések zenei lenyomata hallható a korongon, amelyet az idén 60 éves Clapton többek között a tavaly nyáron elhunyt soul istennek, Ray Charlesnak is ajánl, aki a szerző szerint úgy volt tanár, hogy nem is tudta, milyen hatással van az utána jövő nemzedékre.

A 12 dalból öt Mr. Slowhand szerzeménye, a többi feldolgozás olyan míves előadóktól származik, mint Steve Wonder, vagy az ex- Beatle’ George Harrison.
A stúdiózás a családi élet és a turnézás után harmadikként következett a sorban, ami annak tudatában, hogy négy gyerek boldog édesapja, teljesen érthető dolog. Saját bevallása szerint a lemez munkálatait nem sürgette senki és semmi, akkor vonultak stúdióba, amikor éppen ráértek.

„Szerettem volna egy stúdióalbumot, anélkül, hogy igazán tudatában lettem volna annak, hogy milyen is lesz.” – nyilatkozta. “A dalszerzés és felvételek közben alakult ki a Back Home témája, az egyik legelső önmeghatározásom a nyolcvanas évekig, és a Journeyman-ig nyúlik vissza. Ez az album zárja be a kört azzal, hogy beszél rólam, az egész utamról, mint vándorló zenész és arról, hogy hol találtam ismét önmagamra egy új család megalapításával ”.





A kiadvány szimpla CD, illetve CD+DVD formátumban jelenik meg.
A kombinált CD+DVD csomagolásban megjelenő termék korlátozott mennyiségben kerül forgalomba, ahol a DVD egy 19 perces interjút, valamint a CD-n is megtalálható zenei anyag 5.1 minőségű változatát tartalmazza. Ezen kívül a díszes csomagolás 5 db gitárpengetőt is magában rejt.
A hajdani Yardbirds/ Cream gitáros megjárta a hadak útját, alkohol és drogproblémái után a ’90 – es évek elején családi tragédiák sorát kellett átélnie, rövid időn belül veszítette el gyerekkori cimboráját és zenésztársát Steve Ray Vaughant, és kisfiát Conort.
A zene segítette tovább, jött a Tears in Heaven, ami 6 Grammyt és 15 millió eladott albumot hozott magával.
Most pedig itt az új lemez, ami bárkinek ajánlott, aki fogékony az igényes, nyugodt bluesos zenei tartalomra.

Kiadó: Warner Music Hungary

Tipp: Eric Clapton honlapja »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top