nlc.hu
Szabadidő
Szívhang sorozat – Dívák az A38 Hajón

Szívhang sorozat – Dívák az A38 Hajón

Andalító smooth jazz és táncra perdítõ funky, puttyogó elektronika és recsegõs blues-gitár - sokféle zenét kínál az A38 Hajó új sorozata. Ami összeköti ezeket: a zseniális énekesnõk.

Búgó hangú dzsesszdizőzök és felkavaró dívák, szubrettek és primadonnák, tűzrőlpattant kiscsajok és lusta vampok, altok és szopránok, jelenlegi és majdani világsztárok, magányosan, duóban vagy zenekarral. Nem feminista és nem hímsoviniszta – garantáltan ideológiamentes Szívhang sorozatunk arra tesz erőtlen kísérletet, hogy bemutassa: milyen páratlanul változatos a női énekhang világa. A sorozat következő fellépői:


Varga Zsuzsa és a Stopsonic, Gulo Car (CZ)
2005. november 2., szerda 20h 
Belépő elővételben: 1600 Ft, a koncert napján: 1900 Ft

Varga Zsuzsa nagyszabású énekesnői karriert tudhat maga mögött.
Pályafutását még a gimnáziumban kezdte, majd 18 évesen a kecskeméti Lazy Bones zenekarral koncertezik. Ebből az együttesből alakul ki a későbbi Venus, mely két lemezt jelentet meg: 1999-ben az Egy új érzés, 2000-ben pedig A világ közepén című albumokat. A Venus elsöprő sikert arat, ezért is meglepő, hogy Varga Zsuzsa a sikerek csúcsán új utakat keres. Csatlakozik az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt és Németh Gergő dzsessz-hiphop projektjékez, a Dubcity Fanatikzhoz.

Ilyen előzmények után nem véletlen, hogy Varga Zsuzsa szólókarrierjét az előbb említett két úriember egyengeti. 2003-ban az ő produceri gondoskodásukkal készül el az első szólólemez, a Szívadóvevő. A 2004-es év folyamatos koncerttezéssel telik, eközben újjáalakul a kísérőzenekar, az elektro-ragga vonalon jeleskedő Stopsonic. Varga Zsuzsa több betétdalt készített a tavaly bemutatott Rap, revü, Rómeó című filmhez.

Az első album sikere után készül az újabb lemez, melyről már hallhatunk számokat a mostani koncerten is. Markáns és a magyar popzenei palettán ritka színről van szó: Prieger és Németh erőteljes és sajátos zenei világot alkotott Zsuzsának, melynek legjellemzőbb elemei a elektronikus hangzások, a dubos-dancehallos hatások (nem véletlen, hogy a lemezen közreműködnek a Beat Dis együttes és a Love Alliance formáció tagjai). Helyenként még az electroclash is bekukkant, és ami ezzel szorosan összefügg: a kicsit “vadóc”, kicsit “csajos” felfogás, melyről élénken árulkodik a készülő lemez egyik száma: A lányok másra várnak.

A zenekar felállása

Varga Zsuzsa: ének
Kovács Péter: gitár, billentyűs hangszerek
Horváth Zoltán: basszusgitár
Tóth Róbert: dob

www.vargazsuzsa.hu  


Gulo Car (CZ)

Jolly Boots of Doom: vizuál

A Gulo Car, ez a kilenc tagú funk-acid jazz formáció Brno roma negyedéből indult. Bájos és vadóc énekesnője cigány nyelven adja elő a jórészt saját dalokból álló repertoárt. James Brown és Little Richard, illetve a Gipsy Kings előtt i

s feléphettek, idén nyáron pedig Doug Wimbish-sel, a Living Color és a Tribal Tech basszusgitáros dubmágusával játszottak. Wimbish egyúttal a Gulo Car napokban megjelenő új lemezének producere is.

A Gulo Car története igazi mesesztori. A brnói roma negyed különös kulturális kavalkádjából kiemelkedő, lényegében az utcáról indult zenekar tagjai gyerekkori barátok. A híres negyed világa a mai napig befolyásolja vad groove-okkal, feszes funkykkal, halálpontos fúvósokkal felturbózott acid-jazzukat, melyre erős hatást gyakorolt a helyi roma zenei hagyomány.
Elképesztő életerő sugárzik a Gulo Carból, élő fellépéseiken egy szempillantás alatt magukkal ragadják a közönséget. Valószínűleg ez a különleges és virtuóz előadásmód az, ami hozzásegítette őket a legrangosabb cseh zenei elésmeréshez, az Andìl-díjhoz, világzenei kategóriában. És valószínűleg az sem véletlen, hogy a világ egyik legjobb és leglendületesebb basszusgitárosa és dzsesszproducere, a Living Colorból és a Tribal Techből ismert Doug Wimbish vette szárnyai alá a zenekart. A 2003-as Baro Drom című első lemezük után a most készülő (idén szeptemberben felvett) új lemez producere ezúttal Wimbish lesz.

A zenekar felállása

Irena Horváthová: ének
Pavel Dirda: billentyűs hangszerek
Vladimír Dirda: basszusgitár
Libor Dirda: dob
Radek Baláž: ütősök
Koloman Baláž: ének
Radim Hanousek: szaxofon
Ladislav Richter: gitár
Jiøí Majzlík: trombita

www.gulocar.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top