Szabadidő

Csíkos napágy és földrengés-szimulátor

London nem lassan udvarolt körbe, egy pillanat alatt vett le a lábamról. Színes és nyüzsgõ embertömeg az utcákon, kacsák és libák a parkokban, érdekes kiállítások a múzeumokban.

Ha nem süt a nap

Köztudott, hogy Londonban nem meglepő a szürke égbolt és a szemerkélő eső, ilyenkor nem kellemes az utcákat járni, vagy a híres parkokban sétálgatni. Ha már meguntuk a londoni metróhálózat feltérképezését, menjünk inkább múzeumba! A National Gallery ingyen látogatható, és akár heteket eltölthetünk ott, hogy az évről évre gyarapodó kincseket megnézzük. Többek között itt láthatjuk Jan van Eyck Az Arnolfini házaspár, és Auguste Renoir Esernyők című képét is.







Natural History Museum

Szintén ingyen látogatható a Natural History Museum és a Science Museum legtöbb kiállítása. Egy háztömbben található a két múzeum, amelyek nem csak felnőtteknek, hanem gyermekeknek is számos kalandot tartogatnak. A Natural History Museumban egy 12 méter hosszú dinoszaurusz köszönt minket, sőt egy hatalmas mammutfenyő törzsén 1300 év eseményeit követhetjük nyomon. A Science Museumban gombnyomásra megelevenedik a „dobozba zárt” táncosnő, vagy vízzel mi magunk alakíthatjuk a Föld felszínét, de átélhetünk egy földrengést is, vagy végigkövethetjük a földi élet kialakulását, a repülés, a matematika, vagy hajózás fejlődését.







Green Park


Kacsák és libák között

Napsütéses időben a parkok zöld füvén cipőjüket lerúgott emberek napfürdőznek, beszélgetnek, tanulnak, olvasnak, vagy éppen ebédelnek.






Minden parkban találunk zöld-fehér csíkos napágyakat…
Minden parkban találunk szabadon járkáló kacsákat, libákat és édes mókusokat, valamint zöld-fehér csíkos napágyakat, de a legtöbb ember inkább a füvön heverészik. Párom elmondhatja magáról, hogy London néhány nevezetes parkjában már szundikált egy jót.

A Green Park, Hyde Park, St James’s Park és Regent’s Park között nincsen látványosan nagy különbség, de mindegyikben érdemes sétálni. A fű zöld, a fák hatalmasak, évszaknak megfelelően sok virágot láthatunk, a krókuszok még ősszel is elődugják halványlila fejüket, a vízparton és vízben számtalan madarat találunk, a padokon emberek nézik a vizet, kocogók futnak jobbra és balra, a füvön emberek ülnek, fekszenek. Megunhatatlan. A nyüzsgő utcák után végtelen a béke és a nyugalom. Senki sem ideges, senki sem siet. Aki a parkban van, ráér.





A Hyde Park 1536 óta királyi tulajdon. I. Jakab adta át a londoniaknak használatra, és azóta is az egyik legkedveltebb park. A Serpentine-tó – amelyen csónakázni lehet, de partján gyakran strandolnak is, illetve régen sok párbajt vívtak itt -, Caroline kívánságára létesült. Férje, II. György a Westbourne folyón gátat emeltetett, így alakult ki a mesterséges tó. A Hyde Park mérete elképesztő. Órákat tudunk úgy sétálni, hogy nem is érezzük a nagyváros lüktetését.


Régi és új

Meglepődtem, amikor a Tower vékony tornyai mögött megláttam az égbe törő üvegépületeket, és ugyanez a kép fogadott Greenwich-ben is. A Temze egyik partján több évszázados épületek, míg a másik oldalon a csillogó-villogó futurisztikus üvegpaloták. Ez az ára, hogy a belváros élhető, csendes és nyugodt legyen. Az üzleti negyed elköltözött egy modern központba, ahol a házfalon az aktuális tőzsdehírek futnak, biztonsági emberek csapnak le az óvatlanul fényképezőkre, és mindenhol öltönyös embereket látni.








Greenwich

A 0. hosszúsági fok



Greenwich-be azért mennek a turisták, hogy megnézzék Földünk 0. hosszúsági fokának jelét, sokan felloholnak a domb tetején álló Obszervatóriumhoz (Old Royal Observatory), majd vetnek egy pillantást a híres tengerjáróra, a Cutty Sark-ra, és már mennek is tovább.
Pedig érdemes kicsit sétálni a Queen’s House környékén, elképedni a panorámán, és ha szerencsénk van, krikettező fiatalokat is láthatunk.








Érdekességek Londonból

Emléktáblák

A házak falain kör alakú, kék táblákra lehetünk figyelmesek, amelyek arról tanúskodnak, hogy milyen neves személyiség lakott valaha abban az épületben. A Fitzroy Square 29. szám alatt lakott George Bernard Shaw, majd néhány évvel később Virginia Woolf. Sir Winston Churchill a Sussex Square 3. szám alatt lakott, de van emléktáblája a Backer Street 221/b alatt – az egyébként sosem élt – Sherlock Holmes-nak is.

Szomorú szép
A Kensal Green temetőben egymás mellett állnak a kelta keresztek és a



viktoriánus síremlékek. A hatalmas gesztenyefák alatt csend és béke honol, de az angyalok szomorúak. Néhol a síremlék nem más, csak egy pad egy fém táblával.

Ígérem, hogy…
Greenwichben a Queen’s House előtti padok 2000 óta ígéreteket őriznek: le fogok fogyni, nem fogok annyit dolgozni, megnövesztem a hajam, stb. A kedvencem Jack David Rooke, aki 7 évesen azt ígérte, hogy ha felnő, sohasem fog dohányozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top