Szabadidő

Kívül tágasabb

Wim Wenders filmje ott kezdõdik, ahol a legtöbb film véget ér: a fõhõs ellovagol. Viszont Howard Spencer számára ezzel egy új élet és egy utazás kezdõdik.

A történet leginkább az elidegenedésről szól, arról a furcsa, az amerikaiakra jellemző szomorúságról, amelyet az egyedüllét miatt érzünk.” – mesélte Sam Shepard, aki nemcsak Howard Spencert alakítja, hanem 4 éven át együtt dolgozott Wenders-szel a film forgatókönyvén. “Amerikában nem ismerjük egymást, nem tudjuk, ki kicsoda, egyszerűen nem vagyunk tisztában egymással. Foglalkoztatott ez a furcsa, különös identitáshiány. Howard megformálása már ott motoszkált bennem, amikor elkezdtünk dolgozni, és minél előbbre haladtunk, annál jobban megerősödött bennem a vágy a szerepre .”

Egy westernhős lelke

Howard Spencer fiatalon a westernfilmek sztárja volt, de 60 évesen arra eszmél, hogy elszalasztotta a szerelmet, és családi kapcsolatait is elrontotta. Anyjával 30 éve nem beszélt, nem kötődik senkihez, drogokkal, alkohollal és könnyű vérű fiatal lányokkal üti el idejét, sikerének megfakult fényében egyedül lebeg egy kiüresedett életben. Filmbéli lova hátán, szerződését felrúgva meglép a forgatásról, ahol ezután egyre növekvő káosz bontakozik ki, sőt egy magándetektív is nyomába szegődik.

Egy kétségbeesett ember első útja mindig az anyjához vezet, aki nem törődik az eltelt évekkel, és fiát szeretettel fogadja. Howard albumba rendezetten megtalálja a róla megjelent cikkeket, és miközben életén mereng, megtudja, hogy első sikereinek idején egy fiatal nő teherbe esett tőle. Döbbenten indul el, hogy megkeresse a nőt és már felnőtt fiát.

Egyik találkozás sem egyszerű, senki sem olyan megbocsátó vele, mint az anyja. Az évtizedekig hordozott csalódottság, düh és keserűség élesen csap Howardra. Jóvátenné az elmúlt éveket, kötődni vágyik, de elutasítást talál. Ebben a küzdelmes, dühös légkörben feltűnik egy szőke, fiatal lány, aki szelíden, szeretettel gereblyézi szét az összekuszálódott szálakat.

Wim Wenders a filmről

A Kívül tágasabb a szerelemről és a családi kapcsolatokról szóló film. Az elszalasztott esélyek, valamint a bánkódás ezek felismerése miatt áll a középpontjában. Olyan apa-fiú kapcsolatot szemlélhetünk, amely sosem realizálódott. Szemünk előtt két régi szerelmes újra találkozik, de rá kell döbbenniük, hogy a szenvedélyük már kiégett. Van egy fivér és egy nővér, akik akkor fedezik fel egymást, amikor már majdnem harmincévesek, és egész életükben úgy tudták, hogy egykék. Ezek az érzelmek összekeverednek, elhatalmasodnak mindenkin. Örömet, fájdalmat és zűrzavart eredményeznek.

A road movie-ban a főszereplő elindul, hogy egyik helyről a másikra jusson, és utazása során számára furcsa, meglepő és lehetetlen helyzetekbe keveredik. A Kívül tágasabb-ban Howard Spencer első „járműve” egy ló, majd gyalog, vonaton, bérelt autóval, busszal és apja öreg autójával szeli a mérföldeket.
Szereplők:
• Sam Shepard
• Jessica Lange
• Gabriel Mann
• Sarah Polley
• Tim Roth

Rendezte: Wim Wenders

A film eredeti címe: Don’t Come Knocking (road movie)

A film honlapja »

Wim Wenders az Örökmozgóban
Wim Wenders legújabb alkotása a Kívül tágasabb november 17-étől látható a hazai mozikban. Ennek apropójából az Örökmozgó moziban november 16-27. között Wenders filmeket vetítenek:

nov. 16., 20:30 Kívül tágasabb
nov. 20., 18:30 Berlin felett az ég
nov. 21., 20:30 Párizs, Texas
nov. 23., 20:00 Távol és mégis közel
nov. 25., 18:30 Amerikai barát
nov. 26., 20:30 Téves mozdulat
nov. 27., 18:30 Lisszaboni történet

Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.
Tel.: 1/342-2167

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top