Szabadidő

Mûvészetek Völgye

Ez a nyár sem lenne teljes a Mûvészetek Völgye elnevezésû fesztivál nélkül. A „völgyközönségnek” pedig idén sem lesz oka panaszra - a programkínálat ugyanis az elõzõ évekhez hasonlóan ismét zavarba ejtõen színesnek ígérkezik.





A Művészetek Völgye az egyik leglátogatottabb összművészeti fesztivál a Kárpát medencében, mely idén immáron tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. Július 28. és augusztus 6. között hat településen, mintegy 50 helyszínen csaknem ezer program várja a kultúrára éhes tömeget.
 
A barátságos Balaton-felvidéki település, Kapolcs neve a Művészetek Völgye kulturális fesztivál révén vált országszerte, sőt külföldön is ismertté. A tíz napos rendezvénysorozat Kapolcson, és a környező öt településen – Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula – zajlik, mely nyaranta látogatók ezreit vonzza a Káli-medence településeire.   


Programkavalkád kicsiknek és nagyoknak

Az idei fesztivál a kulturális örökség védelme jegyében zajlik. Az Örökségvölgy-programok keretében például a kapolcsi kastélyban az épített örökségünkkel kapcsolatos kiállításokat tekinthetünk meg, sőt, részt vehetünk a Kapolcs népi építészetével megismertető örökségvédelmi sétán is.





Öcs világ- és népzenei faluvá alakul át a fesztivál idejére, ahol a Faluház udvarán a csángó kultúra áll majd a középpontban. A műsorkínálatban szerepel még historikus és egyházzenei fesztivál, lesznek klasszikus-, zenés-, tánc-és utcaszínházi előadások, könyvbemutatók és irodalmi estek, jazz-koncertek, táncházak és filmvetítések, valamint szerveznek országos fazekas-és keramikus találkozót, környezet- és természetvédelmi programokat is. Monostorapátiban pedig mobiltelefonnal készült filmek versenyén vehetünk részt.

A gyerekeket is bőséges programok várják – Kapolcson zenemalom, középkori és reneszánsz játszóház szórakoztatja a legfiatalabb korosztályt. 

Természetbarátok sem lesznek híján programoknak. Lehetőség nyílik megismerkedni a Kapolcs környéki Király-kő bazaltszikláival, lesz teljesítménytúra, vállalkozóbb kedvűek éjszakai denevérnéző túrán is részt vehetnek. Megismerhetjük továbbá a hagyományos gyümölcsfafajtákat, lesz madárgyűrűzés, gyógynövény gyűjtő kirándulás, valamint erdei iskola bemutató.






A számos programon kívül a kézművesek portékái közül válogathatunk kedvünkre, ha pedig kulináris élvezetekre vágyunk, akkor ínycsiklandozó ételekkel csillapíthatjuk étvágyunkat.

 






Szállás

Szállást elsősorban a falubéliek udvarán, magánházakban és az ideiglenes kempingekben találhatunk, a hat rendező falu területén olcsó sátorhelyek is foglalhatók. A sátorozási lehetőségekről a falvak információs központjaiban érdeklődhetünk. Sátorhelyet nem szükséges előre foglalni, lesz elegendő.


Közlekedés

A csigabuszok a hat település között minden nap ingyen szállítják az utasokat.

 





Jegyek


• A minden rendezvényre szóló napijegy: 1.700 Ft
• 10 napra érvényes Völgybérlet: 13.000 Ft
• 3 napos bérlet: 4.500 Ft
• Kiegészítő jegy: 500 Ft
• Gyerekeknek 6 éves korig a belépés ingyenes.

Jegyet és bérletet a Völgykapuknál, az információknál és az előadások helyszínein lehet vásárolni. Völgykapuk: Monostorapáti, Tűzoltószertár, Pula, útelágazás.


Helyszín: Kapolcs, Monostorapáti, Pula, Öcs, Taliándörögd, Vigántpetend
Időpont: 2006. július 28. – augusztus 6.

Tipp: Kapolcs.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top