nlc.hu
Szabadidő
Így utaztunk anno

Így utaztunk anno

Ez a szép kivitelezésû képeskönyv mindazok örömére szolgál, akik kedvüket lelik a jármûvek és a közlekedési technika fejlõdési részleteinek megismerésében, továbbá azoknak is, akik nosztalgiát éreznek a múlt idõ iránt.









A könyv címe: Így utaztunk anno
A magyarországi közlekedés története 1865-1940
Szerzők: Hidvégi János, Krámli Mihály, Merczi Miklós, Molnár Erzsébet, Soltész József, Szabvó Attila
Kiadó:  Kossuth Kiadó
Ilyen természetű kíváncsiságukat természetesen kielégíthetik a Közlekedési Múzeumban is, ám oda el is kell jutni. Akinek viszont erre nincs lehetősége, az most kétszeresen is örülhet. Örülhet, mert a könyv a 19. századi kezdetektől követi a közlekedéstechnika kifejlődését, és örülhet azért is, mert újra meg újra felütheti e könyv lapjait, hogy a nagyszülők-dédszülők világát felidézze. Mert hát az akkori (és azt megelőző) időkben is utaztak és közlekedtek az emberek. Csak másként. És ebben a „másként”-ben azok a vágyak és tervek fogalmazódnak meg, amelyek a mát megszülték. És ezen aztán elgondolkodhatunk, hogy tényleg jobbá tették-e azt, vagy rosszabbá. Egy biztos: szinte minden, talán még a háborús újítások is a jobbítás szándékával jöttek a világra. De filozofálás helyett lapozgassunk inkább a könyvben!

A meseszép album kilenc témát foglal össze meglehetős alapossággal, a fogatolt járművektől egészen a repülésig. Mindezt olyan képekkel illusztrálva, amelyek valóságos megfelelőit Krúdy és kortársai még élőképben láthatták. Így például az ismerős budapesti képeslapok más dimenzióba helyeződnek: a lovas parasztfogatok az Erzsébet-híd közelében, a Nemzeti Múzeum előtt, vagy a Kálvin-téren manapság még egy film forgatásakor is anakronisztikusnak tűnnének. Mesekönyv-illusztrációnak hat viszont az Attila Kerékpáriskola felügyelettel száguldozó, sebességtől ittasult, talpig beöltözött hölgye. Világjáró motorkerékpárosok és furcsábbnál furcsább motorkerékpárok ámítanak, és végre! Autók, autók, autók! Színesek, bizarrak és… egyre gyorsabban gurulók. Engem mégis leginkább a kürtök, dudák egykori választéka hatott meg.

És aztán sokak, sokunk nagy szerelme, a gőzvasút, az igazi Nagyság, a gyermekkor legsebesebbje, a gőzölgő bűzös Csodalény, a … a Matuska által völgybe robbantott szerelvény és völgyhíd tragikus cafatjai. Hidak, villanymozdonyok, villamosok: képek és képek. Képek a magyar tengerjárókról, köztük a Kolozsvárról. Ma már sem Kolozsvár, sem dunai tengerjáró hajó, sem Fiume, sem propeller. Fejlődtünk?! Áll viszont a Lánchíd, a Hídember alkotása. De milyen volt a feljáró környezete, amikor végre elkészült!

Nézegesd a képeket, forgasd a könyvet, Kedves Olvasó! Nagy örömöd leled benne, még ha „Aëronauta”-ként nem is emelkedhetsz fel a Tattersallról a Turul léghajóval. Az az idő már elmúlt. De a ránk maradtak az emlékek! Hej, micsoda szép emlékek! Micsoda idők!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top