Szabadidő

Hamburg, a zöld metropolisz

Önálló tartomány az Elba partján, hatalmas kikötõvel, óriási kereskedelmi forgalommal. Pezseg, nyüzsög, mégis nyugalmas, tiszta, barátságos. Mi, magyarok ritkán választjuk úti célul, pedig kár kihagyni egy hamburgi kirándulást.




A legtöbb turista Németország déli részét látogatja, pedig északabbra is tartogat az ország érdekességeket. Az egyik gyöngyszem Hamburg városa. Egy hosszú hétvége alatt sok mindent felfedezhet az ember, de nem eleget. Akik sokszor jártak már itt, azt mondják, mindig új arcáról mutatkozik be a város.


Egy kis történelem

Kevés városnak van ilyen izgalmas történelme, mint Hamburgnak. Volt itt minden: pestis, kolera, tűzvész. A második világháborúban majdnem teljesen lebombázták, a 60-as években pedig 60 000 ember veszítette el otthonát egy árvíz miatt. A kikötőnek és a virágzó kereskedelemnek köszönhetően azonban újra és újra talpra állt. Ma Németország második leggazdagabb városa. Itt él a legtöbb milliomos, milliárdos és híresség.



A vizek városa

Hamburg legfontosabb eleme a víz. Itt folyik az Elba, és közel van az Északi-tenger is. A belváros két tóval büszkélkedhet: a Belső- és a Külső-Alsterrel. A Belső-Alster sétányán, a Jungfernstiegen régi, elegáns épületek, kávéházak és drága üzletek sorakoznak. Itt található Hamburg legjobb szállodája, az ötcsillagos Négy Évszak Hotel is. A közelben áll a Staatsoper (Operaház), ami Németország legelső operaháza volt. A Belső-Alster közepén nyáron hatalmas szökőkút köpi a vizet a magasba, télen a vízoszlop helyére karácsonyfát állítanak.






A Külső-Alstert – ami tízszer nagyobb a belső tónál – parkok, túra- és kerékpárutak ölelik körbe. Itt csónakázni és strandolni is lehet, igazi szabadidőtó. A tó partján élnek a leggazdagabb, legirigyeltebb hamburgi polgárok: megcsodálhatjuk a Beiersdorf-villát, ahol a Nivea krémet találták fel, vagy a csomagküldő-milliárdos Otto család otthonát.


A kikötő

Európa második legnagyobb kikötője lenyűgöző látvány, főleg, ha egy hajókázás során vesszük szemügyre. Aki még csak képeken látott hasonlót, el sem tudja képzelni, milyen hatalmasak a konténerhajók, a daruk és a dokkok.
A kikötő Amerika felfedezése után vált igazán jelentőssé és indult fejlődésnek. Azóta is megállíthatatlanul növekszik, 2011-re fejezik be az eddigi legnagyobb projektet, a kikötőváros építését. 5500 lakást, üzleteket, szabadidő- és kulturális központokat terveztek ide. Az igazi megújulás és fellendülés tehát csak most következik.







A hamburgi kikötő két múzeumhajóval is várja a kirándulókat. A Rickmer Rickmers egy hatalmas, zöld vitorlás hajó, Hamburg úszó jelképe. A Rickmer gyerekek számára is különösen érdekes lehet, bemutatja, milyen volt a tengerészélet 100 évvel ezelőtt. A Cap San Diego múzeuma a kikötő és a hajózás, valamint a kivándorlók történetét meséli el. Hamburgból ugyanis 1850 és 1934 között ötmillióan hajóztak el Amerika felé, egy jobb élet reményében.
Mindig nagy esemény, amikor a Queen Mary vagy a Queen Elisabeth luxus-óceánjárók befutnak a hamburgi kikötőbe. Idén augusztusra várja őket a város. Hatalmas hajóknak hatalmas ünnepség jár.







Parkok, növények, virágok

Az Alstertől nyugatra, Hamburg szívében fekszik a város zöld tüdeje, a 47 hektáros Planten un Blomen. Különleges fák, bokrok, növények között sétálhatunk, de látványos része a parknak a rózsakert és a trópusi melegház is. Megpihenhetünk a mediterrán teraszokon vagy piknikezhetünk a japánkertben.






Májustól szeptemberig a létesítmény teaházában hagyományos teaszertartásokat mutatnak be. A Zenepavilonban egész nyáron szabadtéri koncerteket tartanak, a sötétedéskor kezdődő víz-fény játékok csodálatos látványt nyújtanak. A gyerekeket két hatalmas játszótér, lovaglópálya, gyermekszínház várja, hintákkal, homokozókkal, mászókákkal. A Planten un Blomenbe a belépés díjtalan. A kertrendszer területén található a Hamburgi Történeti Múzeum (Museum für Hamburgische Geschichte) is.






Kávé, tea, kakaó – mindenféle földi jó

A kikötő legszebb része a Speicherstadt. A német polgári gót stílusban, tölgyfa cölöpökre épült raktárépület-komplexum kis csatornáival különleges hangulatot áraszt. Mintha visszarepülnénk az időben. Régi táblák jelzik, hogy hajdanán hol tároltak kávét, teát, kakaót vagy dohányt. A városnak ezt a részét a legjobban akkor ismerhetjük meg, ha részt veszünk egy hajókiránduláson a csatornákon. A látvány magáért beszél, a hajó kapitánya pedig érdekes történetekkel szórakoztatja utasait. A Speicherstadt ma a világ legnagyobb keletiszőnyeg-raktára, de lakások, múzeumok és kávézók is vannak itt.

A Speicherstadt Múzeumban megismerhetjük a városrész történetét, korabeli fotók mutatják be a munkások életét. De megszagolhatjuk, megtapogathatjuk a kávébabok és teák valamennyi fajtáját, egy korabeli kávészem-válogató gépet is kipróbálhatunk. A múzeumi boltocskában pedig isteni teakülönlegességeket szerezhetünk be.

Itt található a világ egyetlen fűszermúzeuma. A fűszereket nemcsak nézegetni, szagolgatni, hanem tapogatni és kóstolni is szabad.
A Hamburgi Dungeonban – mint egy hullámvasúton – átélhetjük a város történetének legszörnyűbb állomásait. Gyenge idegzetűeknek és kicsiknek nem ajánlott, sokszor hullákkal és patkányokkal kell farkasszemet néznünk.
A Dungeon után lazításképpen megnézhetjük a világ legnagyobb modellvasút-kiállítását (Miniatur Wunderland). De érdekes az Afgán Múzeum is, és a Dialog im Dunkeln” (Beszélgetés a sötétben), ahol vak emberek vezetik körbe a látókat teljesen sötét helyiségeken, sőt még egy fény nélküli étkezésben is részünk lehet.






Buli és színház


St. Pauli a legkedveltebb és leghíresebb városrész. A legtöbb szórakozóhelynek és a piros lámpás negyednek ad otthont, és a „világ legbűnösebb utcájával”, a Reeperbahnnal büszkélkedhet. Itt egymást követik a bárok, bordélyházak, kabarék, diszkók, mindenféle zenei stílust képviselve.

Hamburg a színházak és musicalek városa is. A címet már 1843-ban a Thalia Színház megalapításával vívta ki magának. A városban ma közel 40 színház, opera, operett és kabaré működik a legkülönbözőbb műsorokkal. Az Operettházban (Operettenhaus) egész nyáron játsszák az ABBA együttes történetét feldolgozó, Mamma Mia című musicalt, a Dirty Dancing színházi változatát pedig az Neue Flora Színházban nézhetjük meg. A kikötőben már öt éve és még mindig óriási sikerrel játsszák az Oroszlánkirályt. A színházteremhez negyedóránként külön hajójárattal juthat át a nagyérdemű.
Amint beköszönt a jó idő, a helyiek és a kirándulók is kivonulnak az Elba partjára, ami igazi pihenőparadicsom. Sétálnak, kocognak, grilleznek, vagy éppen csak a homokban ülve élvezik a csodálatos környéket.







Művészet és kultúra



Egy világvárosból a kultúra és a művészet sem hiányozhat. A hamburgi vasútállomással szemben találhatjuk a Kunsthallét (művészeti csarnok). Ez Németország egyik legjelentősebb múzeuma. Értékes művészeti tárgyakat őriznek itt a középkortól a német romantikán és az impresszionizmuson át napjainkig. Többek között Rembrandt, Rubens, Manet, Renoir, Warhol és Picasso műveit is megcsodálhatjuk. A vasútállomás másik oldalán a hamburgi Képző- és Iparművészeti Múzeum kiállításait vehetjük szemügyre. A hamburgi Művészetek Házában (Kunsthaus) egymást követik a kortárs művészek kiállításai.







A Deichtorhallen világszerte az egyik legelismertebb művészeti intézmény. Két csarnokból áll, az egyikben kortárs kiállítások, a másikban nemzetközi fotókiállítások kerülnek megrendezésre. Utóbbiban a gyerekekre is gondoltak, az időszakos kiállítások nekik szólnak.

Pár Hamburgban töltött nap mindenkinek nagy élmény lehet. Mindegy, hogy családdal, barátokkal vagy édes kettesben utazunk ide, a szórakozás garantált.









Információ:


Általános infók Németországról »

Információk Hamburgról »

Szállásfoglalás »




 








Az utazást köszönjük a DZT – Német Turisztikai Központnak » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top