Szabadidő

Három város egy csapásra

Németország középsõ részén mindent megtalálhatunk, ami egy tökéletes kiránduláshoz kell: Frankfurtban a nagyvárosi élet izgalmát, Kasselban a romantikát és a modern mûvészetet, míg Fuldában a történelmet. Fedezzük fel ezt a színes háromszöget!

Frankfurt am Main

Frankfurt a kontrasztok városa. Remekül mutat egymás mellett a régi és az új, a favázas házak és az üvegpaloták. Leginkább Londonhoz vagy Párizshoz hasonlítható, de sokan New York lüktetését vélik felfedezni benne: felhőkarcolók, pezsgő kulturális élet, parkok, folyópart és etnikai sokféleség jellemzik. Közel 180 nemzetiség képviselteti itt magát.

Németország legszebb gótikus belvárosa a második világháborúban sajnos porig égett. Ha azonban a Salzhaus, a városháza, vagy a Justitia-kút mellett sétálunk el, könnyű elképzelni, milyen csodás lehetett itt régen. Frankfurt főterén, a Römeren még ma is 600 éves, favázas kereskedőházak állnak.






A város motorja kétségkívül az üzlet. Itt található a Német Szövetségi Bank, az Európai Központi Bank és a német tőzsde épülete, ahol a világ harmadik legnagyobb értékpapír-kereskedelmét bonyolítják le.

A Majna partján a kultúra csupa nagybetűs szó. Azt, hogy Frankfurt irodalmi város lett, híres szülöttének, Goethének köszönheti. Itt rendezik meg minden év októberében a világ legnagyobb könyvvásárát, amivel az irodalom legnagyobb ünnepét keltették életre. Frankfurtban évente 34 vásárt tartanak. A legnagyobb autó-, textil-, lakáskultúra- és üzleti kiállításokat rendezik meg itt.






A város a német dzsessz bölcsője, és a techno műfaja is itt, a Majna partján született. Lehet klasszikus vagy rock, salsa vagy rap, tangó vagy hiphop, a frankfurti klubok és koncerttermek mindenre nyitottak. A város nyaranta nagy színpaddá változik, nincs olyan tér vagy utca, ahol ne lépne fel naponta valamelyik helyi vagy éppen nemzetközi előadó.






De ne feledkezzünk meg a színházak, operák, galériák és múzeumok változatos ajánlatairól sem. Itt van Németország legnagyobb filmmúzeuma is.
Családosok ki ne hagyják Európa legnagyobb fürdőjét, a közeli rödelheimi Brentano fürdőt, vagy a kilátókat a felhőkarcolók tetején. Mielőtt pedig továbbutaznánk Kasselba, kóstoljuk meg Goethe kedvenc ételét, az isteni zöld szószt főtt vagy sült hússal. Mellé a frankfurti specialitás, az almabor dukál.






Kassel

Kassel alig egyórányira fekszik Frankfurttól. A város 1100 éves múltra tekint vissza, így látnivaló is akad bőven. Kassel a mesék, mondák, kastélyok és parkok birodalma. A város Európa legnagyobb hegyi kertrendszerével büszkélkedhet, ami a Wilheimshöhe-n található. A parkot Herkules vigyázza, egy 8,25 méter magas rézszobor formájában. Lábánál vízi játékok, szökőkutak és apró kápolnák kápráztatják el a kirándulót. A Wilhelmshöhe kastélyában régi mesterek festménygalériája és antik tárgyak gyűjteménye várja az érdeklődőket. Látogassunk el a neogótikus Löwenburgba is, mely középkori bútoraival a múltba repít vissza.

Kassel múzeumai is különlegesek. A Fridericianum az európai kontinens első nyilvános múzeuma volt, és a londoni British Museum mintájára épült. De érdekes a Halotti Kultúra Múzeuma, a Tapétamúzeum, a Grimm Testvérek Múzeuma és a természettudományi múzeum, az Ottoneum is.
Kassel nem csak a történelmével büszkélkedhet.

Itt rendezik meg ötévente az egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállítást, a Documentát. Idén szeptember 23-ig látogathatjuk a rendezvényt, a város több helyszínén is. Központja a Fridericianum, de az utcákon, tereken is lépten-nyomon műalkotásokba ütközünk. Az idei szenzáció a virágzó mákföld és a rizsültetvény.






Documenta 12

Ha valakit érdekel a kortárs művészet, annak Kasselban a helye. Az ötévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás idén a 12. állomásához érkezett.
A documentát először 1955-ben rendezte meg Arnold Bode művész. Célja az volt, hogy a nemzetszocialista diktatúra után szembesítse és kibékítse a német nyilvánosságot a modern irányzatokkal, és saját megbukott felvilágosodásával.
A kezdetektől minden kiállításra új kurátort és új témát választanak, biztosítva ezzel a változatosságot. Az idei documenta nem csupán műalkotások sorozata. A kurátor, Roger M. Buergel kapcsolatba hozza az életet a művészettel és a közönséggel. A kiállítás vezérkérdései: A modernizmus a mi antik korunk? Mi is tulajdonképpen a puszta lét? A harmadik kérdés pedig az oktatáshoz kapcsolódik: Mit kell tennünk?

A documenta 12 a különleges fotók, és festmények mellett érdekesebbnél érdekesebb műalkotásokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. A kínai művész Ai Weiwei például 1001 honfitársát utaztatta Kasselbe, hogy megismertesse őket egy teljesen idegen kultúrával. Trisha Brown amerikai táncosnő és koreográfus 40 fős csoportja az ember mindennapi mozgásait mutatja be, valamint kötélhálóra felfüggesztett régi ruhadarabokba bújnak ki-be, vagy éppen lógnak bennük. Így töltik meg őket élettel és emlékezéssel. Sanja Ivekoviæs horvát művésznő pedig a kiállítás központja, a Fridericianum elé egy mákföldet álmodott. A kiállítás új helyszínnel is bővült: egy 12.000 m2 üvegpavilon is kiállító-helyiségként működik. 







Fridericianum



Fulda

Fulda városa Kassel közvetlen közelében található, és hasonlóan csodálatos történelmi emlékekkel rendelkezik. Egy fuldai kirándulás a barokk korba repít vissza minket – belvárosa igazi kis ékszerdoboz. A dóm és a Michaelskirche környékén apró utcácskákat, eldugott, romantikus tereket fedezhetünk fel.
Gyönyörű a fuldai barokk kastély, aminek egy része ma a város vezetőségének ad otthont. Megcsodálhatjuk a hercegek valamikori lakosztályait, betekintést nyerve az udvari élet legapróbb részleteibe. Kérhetjük a csokoládélány idegenvezetését, aki mindenféle finomsággal és különleges fuldai borokkal kínálja vendégeit.





Romantikhotel Goldener Karpfen

Ez a különleges, 100 éves múltra visszatekintő hotel Fulda szívében fekszik. A vendég itt tényleg királynak érezheti magát. A legtöbb szobát különleges antik bútorokkal rendezték be, de aki a modern dolgokat kedveli, az designer-szobát is választhat. A konyhájuk fenséges, a hagyományos ételek mellett igazi ínyencségekkel kényeztetik a vendégeket.











A kastélypark éke az Orangerie. A hercegi család szenvedélyesen gyűjtötte a különleges trópusi növényeket, amiket itt teleltettek. Gyűjteményük része volt az a 200 éves citromfa is, ami most a kastély teraszán termi gyümölcseit.

Fuldában a családosok is jól érezhetik magukat. Minden múzeumban tartanak külön idegenvezetést a gyerekeknek, így ők is aktív részvevői lehetnek a korabeli életnek. A kicsik számára különösen érdekes lehet egy látogatás a Tűzoltómúzeumban, vagy a Fuldai Gyermekadémián, ahol bebarangolhatják a természettudomány, a technika, a művészet és a kultúra világát.
A város igazi gyöngyszeme a Schloss Fasanerie, amit egy hatalmas parkrendszer ölel körbe. A kastélyban 60 pazarul berendezett helyiséget tekinthetünk meg, felfedezve ezzel az udvari lakáskultúra történetét. A hercegek nyári kastélya áprilistól októberig tart nyitva.

A kertek és parkok szerelmeseinek sem kell csalódniuk. A Dom-Dechanei-kertben a rózsák, a Dáliakertben pedig a dáliák legkülönbözőbb fajtáit ismerhetjük meg. A St. Maria-kolostor kertjében az apácák évszázados biokertészetét nézhetjük meg.
Fuldában a vásárlás élménye is a régi, nagy bevásárlóközpontok helyett apró butikokban üríthetjük ki pénztárcánkat.





Tippek:
További infók Németországról »
További infók Frankfurtról »
További infók Kasselről »
Szállásfoglalás »
Repülőjegy Frankfurtba »

Az utazást köszönjük a DZT – Német Turisztikai Központnak »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top