nlc.hu
Szabadidő
Amikor sír a test…

Amikor sír a test…

Ha vasárnap kiugrasz a Margitszigetre, a Fontana Napra, nemcsak Somával találkozhatsz, hanem jó ügyet is képviselsz. A rendezvény célja az inkontinenciában szenvedõk segítése – tabuk nélkül.





Nagyon izgalmas korban élünk, végtelenül hálás vagyok, hogy most (is) itt lehetek. Hogy részese lehetek a „híd generációnak” (ezt én neveztem el így, mindjárt elmondom, mit értek alatta), és nap mint nap láthatom, megtapasztalhatom az individualizáció és spirituális felébredés folyamatát.

A „híd generáció” alatt egész egyszerűen azt értem, hogy egy csomó mindenben most történik meg a váltás, tehát én, te, és te, és ő, vagyis mi rakjuk le azokat a szellemi alapokat, irányt mutató gondolatokat, amik változó világunkban meghatározzák majd a következő generációk szemléletét, életét. Hogy konkrét legyek, az a gondolkodás, ahogy nagyszüleink, szüleink viszonyultak önmagukhoz, saját nemi szerepükhöz, a partnerkapcsolathoz, az önismerethez, betegségekhez stb. már sok szempontból lejárt, az új viszont most teremtődik meg. Hatalmas különbség van aközött, ahogy anyáink megélték a nőiségüket, és ahogy lányaink fogják.

És a változás hál’ istennek egyre inkább ott van a betegségekhez való hozzáállásban is. Ennek szószólójaként egyre több egészségügyi rendezvényen szolgálhatok. Most hétvégén, vasárnap, olyan dologról lesz szó, amiről eddig nem nagyon és nem is szívesen beszéltek, holott egyre több embert érint. Az inkontinenciáról, azaz vizelet-visszatartási problémáról. Az ebben a betegségben szenvedők száma évről évre nő, ami számomra, mint jelenség, igen elgondolkodtató.

Az összefüggések és a tendencia tükrében nem szabad szó nélkül hagyni ezt a jelenséget. Holisztikus analógiában a vese a szorongás gyűjtőhelye, a testünkben folyó, áramló és szivárgó nedvek pedig, mint víz elem az asztrálsíkhoz, azaz az érzelmek világához tartoznak. Tehát egyre stresszesebb korunkban a szorongások, elfojtott érzelmek ebben a betegségmegnyilvánulásban is egyre nagyobb számban pszichoszomatizálódnak, vagyis jelennek meg lelki problémáink testi szinten. Nyilván nem párolognak el a félelmeink (márpedig egyre több, főleg középkorú és idős embernek vannak egzisztenciális szorongásai), és valahol le kell hogy csapódjanak. A jelenségről pszichológushallgatóként is tanultam, nagy szégyen és kellemetlenség ez annak, aki ebben szenved, viszont azáltal, hogy szégyelli és nem beszél róla, csak még inkább erősödik ez a szorongásból fakadó betegség, akár teljes izoláltságig, életképtelenségig generálva önmagát.

Fontos segítenünk, hiszen épp ezek az emberek azok, akiknek már a dolog kimondása és felvállalása is hatalmas lépés. Valójában ez a kiindulási pont kell ahhoz, hogy aztán segítséget merjen, tudjon kérni az illető, és tegyen önmagáért. Ráadásul ez a betegség legfőképpen a nőket (azok közül is a középkorúakat és idősebbeket) érinti. Vannak olyanok, akik csak úgy mernek közlekedni a környezetükben, hogy feltérképezik az adott útvonalon levő WC-ket, és szorongások, szégyenérzet közepette jutnak el egyik ponttól a másikig.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak, a most egészséges fiataloknak is erőt ad egy olyan világ képe, ahol a bajbajutott vagy beteg, szenvedő embertársaink megértést, segítséget kapnak. Hiszen amit másoknak adunk, azt fogjuk mi is visszakapni. Viszont az is fontos, hogy akik ezzel a szégyenérzettel, önértékelési zavarral, szorongással, testi-lelki betegséggel küzdenek, felismerjék azt, hogy nagyon fontos, hogy ne hagyják el önmagukat, és tegyenek magukért. Éppúgy a fizikai, mint lelki szinten.

Ezen a bolygón tulajdonképpen végtelenül egyszerű a lét alaptörvénye, hiszen minden az energián múlik. Az energiának pedig háromféle megnyilvánulása van: vonzás, taszítás, neutralitás. Amibe pedig energiát rakunk, az növekedni fog. Ha a szorongásunkba, az, ha a nyelvtanulásba, az, ha a bicepsz fejlesztésébe, az. És mindannyiunknak van választása!

Hogy erőt adjunk, többen ott leszünk 7-én vasárnap 10-től 15 óráig a Margitszigeten, az Atlétikai Stadion mellett. Réz András a tabuk ledöntéséről fog beszélni, Lux Elvira pedig a teljes élet megéléséről. (Úgy látszik, neki a vaginális orgazmus megélése nélkül is teljes az élete, ugyanis a Mesterkurzus sorozatban megjelent „Magány és társ, Féltékenység és hűség” című könyvben szó szerint azt írta: „A női hüvely szerepe nem az öröm, hanem a megtermékenyülés és a szülés helye.” No de ez már a mi véleménykülönbségünk…)

A lényeg, hogy azért gyűlünk össze, hogy segítsünk. Lesznek szakemberek is, no meg sokan futni fognak a betegekért. Sokan azt gondolhatják, hogy „no, attól aztán nem lesz jobb valakinek, mert mások az ő gyógyulásáért futnak”, de azt kell hogy mondjam: tévednek! Mivel minden az energián múlik, és az energia irányítható, átadható, ezért adott esetben a futás, mint valami rituálé, úgy jelenik meg ebben a helyzetben, mint valami „áldozat”. Tehát a futásba fektetett energia az adott betegségben szenvedők gyógyulására lesz irányozva. Fel lehet úgy is fogni, hogy akik ezt fölajánlják, értük futnak. Szóval nagyon sok szeretettel várok mindenkit vasárnap a Margitszigetre, én végig ott leszek! Hajrá csajok, fel a mellel!

Soma Mamagésa







Fontana Nap a Margitszigeten

„Csak akkor fusson, ha jólesik!”

Helyszín:
Margitsziget (az Atlétikai Centrum mellett a szökőkútnál)
Időpont: 2007. október 7., vasárnap, 10–14 óra

A hiperaktív hólyag, mely a húgyhólyag működésének a zavara, jelentős mértékben rontja az életminőséget. Magyarországon mintegy félmillió embernek vannak vizelet-visszatartási zavarai. A betegségben szenvedők kevesebb mint 10%-a áll kezelés alatt. A kezelt betegek többsége gyógyászati segédeszköznek minősülő higiéniás betétet használ, amely korlátok közé szorítja használóját mindennapi tevékenységei során.

A vizelet-visszatartási zavarok és a hólyagtúlműködés gyakorisága a korral emelkedik. Sok nő ezt az idősödés természetes velejárójának tartja, emiatt és szemérmessége miatt meg sem említi orvosának. Felmérések szerint ez a betegség jelentősebb tabunak számít a betegek körében, mint a merevedési zavarok. Holott az esetek egy része eredményesen kezelhető gyógyszeres kezeléssel, minimális mellékhatások mellett. A cél minden esetben az életminőség javítása és az önbecsülés helyreállítása. Ehhez a gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet pszichoterápiás kezelésre is.

A rendezvény célja

A rendezvény elsődleges célja, hogy a betegségben szenvedők vállalják fel problémájukat, lépjenek ki az elzárkózásból, forduljanak szakemberhez, hogy segítségével újból teljes életet élhessenek. Ennek okán betegegyesületek, civilszervezetek megbízásából szervezzük meg a Margitszigeten a Fontana Nap rendezvényt, mely a sziget déli és északi végén található szökőkutak körül zajlik.

A program részét képezi egy figyelemfelhívó futás, ahol a résztvevők futhatnak, de akár gyalog is megtehetik a távot.

Elsődleges céljaink:
• Felvilágosítás, tájékoztatás a hólyagtúlműködéssel mint betegséggel, annak tüneteivel, illetve a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.
• Tudatosítani a betegek között, hogy létezik oki terápia (mely kiváltja a gyógyászati segédeszközök használatát), így életterük lényegesen kitágul.
• A betegség felvállalása egy teljesebb élet megéléséhez.

Programok – színpad:
• 10:00 – Hivatalos megnyitó, köszöntő, az eseményt megnyitja: Soma
• 10:15 – Közös torna a színpad előtt, ami bemelegítésként szolgál a futáshoz/sétához (Monspart Sarolta)
• 10:30 – Start (egyórás futás) (színpad előtt)
• 11:00 – Felvilágosító előadás, téma: A tabukról, a tabuk feloldása
Előadó: Réz András
• 12:00–12:30 – Futók beérkeznek. Jelképes megszabadulás a tabuktól (pl. szalagok levegőbe dobása a színpad előtt)
• 13:00 – Felvilágosító eladás: Hiperaktív hólyag tünetei, felismerése, hiperaktív hólyag okai, kezelési lehetőségek


Folyamatos programok:
• Információs sátor – OAB: felvilágosítás az OAB-ról. Az érintett (hozzátartozó érdeklődő stb.), aki felvállalja betegségét, és kijön a rendezvényre, megkap mindent, amire szüksége lehet.
• Tanácsadó sátor – IBE: interaktív tanácsadás, fülkékre osztott sátorban (orvos és beteg, tanácsadó és érdeklődő). Kiosztásra kerülnek az egyesület felvilágosító, tájékoztató szóróanyagai. A kilátogató betegeknek alkalmuk nyílik belépni az egyesületbe.
• Tanácsadó sátor: ingyenes szaktanácsadás. Kérdésekre válaszol a szakorvos (Dr. Lux Elvira szexuálpszichológus).
• Egészségnevelési sátor
• Ingyenes tanácsadás – összevont sátor: főprofil: intimtorna, testi önismeret fejlesztése. Óránként induló intimtorna zárt sátorban. Többféle szakmailag elfogadott intimtorna (pl. Kegel-féle gyakorlatsor).


A Fontana Nap háziasszonya Soma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top