nlc.hu
Szabadidő
Para

Para

A spiritizmushoz vonzódó, középkorúakból álló baráti társaság webkamerát helyez el egy állítólagos kísértetjárta helyen. De szellemek helyett egy emberrablás tanúi lesznek...

Elhatározzák, miközben kiszabadítják a túszt, a váltságdíjat is megszerzik. A terv azonban súlyosan félresiklik….

A fenti történet rövid vázlata a napokban forgatni kezdett új magyar filmnek, a Parának. A spiritizmushoz vonzódó baráti társaság tagjai: Bánsági Ildikó, Csuja Imre, Für Anikó, Scherer Péter és Fellinger Domonkos. A filmben – egészen pontosan a másik oldalon – fontos szerepet játszik Szervét Tibor, Kamarás Iván, Vajdai Vilmos, Thúróczi Szabolcs és Pálmai Anna is, valamint egy érdekes szerepben a filmvásznon rég nem látott ismerős, Halász Judit.








krimi-vígjáték egy középkorúakból álló baráti társaságról szól, amelynek tagjai mindannyian vonzódnak az ezoterikához, a természetfeletti dolgokhoz. A Para hősei problémákkal terhelt, hétköznapi sikerekkel megalkuvó emberek, akik számára a biztos pontot az őket összekötő barátság és a közös szellemidézések jelentik. Egy napon különös ötletük támad: bekameráznak egy köztudottan szellemjárta, düledező falusi iskolaépületet, hogy otthonuk kényelméből figyelhessék a megjelenő szellemeket. Az ötletnek beláthatatlan következményei lesznek, szellemek helyett emberrablás tanúi lesznek.





A Para már jóval forgatásának megkezdése előtt felhívta magára a figyelmet, mégpedig a Hartley-Merill forgatókönyvírói pályázat hazai fordulójában megszerzett első helyezéssel. 2006. március 8-án, a Filmes Házban került sor az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America), a Nemzetközi Filmművészeti Alap (Foundation for International Film Artists) és az Amerikai Írószövetség (Writer’s Guild of America, West) közös szervezésében évente megrendezésre kerülő nemzetközi forgatókönyvírói pályázatának, a Hartley-Merill International Screenwriting Prize magyar fordulójának eredményhirdetésére. Az első díjjal jutalmazott forgatókönyvet az Agave Könyvkiadó alapító tagja és vezetője, Csurgó Csaba és a reklámfilmszakmában már jelentős sikereket elért Fazakas Péter közösen jegyzi. A zsűri méltatása szerint a Para különleges dramaturgiai megoldásai, humoros dialógusai és fordulatai miatt érdemelte ki az elismerést.
Elhatározzák, – hogy miközben kiszabadítják a túszt – a váltságdíjat is megszerzik. A terv azonban súlyosan félresiklik, és hőseinknek hamarosan rá kell döbbenniük, hogy ha túl akarják élni az egyre gyorsabban pörgő eseményeket, csak egymásra számíthatnak. A másfél éves előkészítési szakasz után végre elérkezett a nagy nap, és október 15-én megkezdődnek a film forgatási napjai. A gyártó Szupermodern Stúdió és a producer Lajos Tamás szándéka szerint 2008. tavaszán pedig már a mozikba kerülhet a Para, melynek rendezője a nyertes szerzőpáros egyik tagja, az eddig reklám- és kisfilmekkel már bizonyító Fazakas Péter lesz.

A Para a kicsik és gyengék, a született vesztesek győzelmét meséli el. A barátság, a szerelem, a bátorság és az összetartás filmje. Legyőzheted az erősebbet, ha képes vagy összeszedni magad, megmentheted szeretteidet, ha a barátságot valóban fontosnak tartod, és felnőtt fejjel is megtalálhatod a szerelmet, ha le tudod küzdeni félelmeidet.

Pergő jelenetek, gyorsan változó helyszínek; remek párbeszédek, kitűnő színészek és alakítások; tarka zene, és Lajos Tamás operatőr által varázsolt dinamikus képi megoldások teszik Fazakas Péter első filmjét igazán és emlékezetesen élvezetessé. A történet abszurditása és a szereplők személyisége pedig garantáltan megmozgatja a jövő tavasszal mozikba kerülő film nézőinek rekeszizmait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top