Szabadidő

Tiroli édességek

A Bajorországgal határos osztrák tartomány leginkább síparadicsomai révén világhírû: Innsbruck vagy Kitzbühel rangos nemzetközi versenyek helyszíne. A régió városai közül leginkább mégis Kufstein az, amelynek neve hallatán megdobban a szívünk.





Szférák zenéje

Történelmi és irodalmi tanulmányainkat idézve először a várbörtönre asszociálunk, ahol számos rebellis honfitársunk raboskodott. Kufstein jelképe a város fölött méltóságteljesen őrködő egykori katonai erődítmény – fenséges kulisszaként emelik ki szépségét az Alpok fenyvesei, sziklás hegyormai és a sebes sodrású Inn. A történelem vihara nem kímélte a kereskedelmi-stratégiai szempontból valaha oly fontos várost, századokon át hol bajor, hol tiroli fennhatóság alá került. Ma kellemes sétáló-, bevásárlóutcákon kóborolhat itt az ember, megcsodálva a középkori műemlék épületeket és a szecessziós palotákat.

Az erőd nem csupán látványával uralja a vidéket. A polgártoronyban található Európa legnagyobb szabadtéri orgonája, mely déli 12-kor (nyáron este 6-kor is) megszólal. Leginkább az erőd udvarában ülők kerülnek a mennyei muzsika hatása alá. Az első világháborúban elesett katonák emléke előtt tisztelgő rövid koncert azonban városszerte hallható, gyakran még a közelben lévő, műemlék hoteljeiről, vendéglőiről, élményfürdőjéről és egzotikus állatkertjéről híres Ebbsben is.







Nagyestélyi és túracipő

A régióba látogatók a természet és kultúra egységének jegyében szervezhetik programjukat. A két fogalom összekapcsolódásának szimbóluma lehetne Erl. Az erdőkkel, legelőkkel körülölelt pici határ menti faluban 1613 óta adnak elő passiójátékokat. 1959-ben modern, mégis a falusias környezetbe illő kultúrpalotát építettek itt. A Tiroli Ünnepi Játékok színhelye ez, hatévente pedig a passiójátékoknak ad otthont. Különös látvány az 1500 nézőt befogadó Festspielhaus a környezetében békésen legelésző tehenekkel.

Az opera-előadások elegánsan öltözött közönségének jó része másnap valószínűleg túracipőt húz, sétahajózásra indul az Innen vagy kirándul a kufsteini régió valamely festői vidékére – például Kaisertalba. Megéri felkapaszkodni a sziklába vájt lépcsősoron, mert az elénk táruló panoráma minden fáradságért kárpótol. Kényelmes sétaút vezet végig a völgyön, háborítatlan növény- és állatvilágot találunk errefelé. Az itt élő néhány gazdálkodócsalád a vendégek fogadására is felkészült, betérhetünk hozzájuk egy pohár házi készítésű bodzaszörpre, rétesre, fánkra vagy más tiroli gasztronómiai csemegére.








Riedel-üveggyár
Érzékek szimfóniája


S hogy mitől lehet még tökéletesebb a közérzetünk? Érdekes felfedezést tehetünk a Riedel-üveggyárba látogatva. A nagy hagyományokkal rendelkező kufsteini cég üvegfúvással, egyedileg formázott termékei világhírűek. Különösen a pohárkollekció, melynek formatervezését nemcsak az esztétika, hanem az italok, különösképpen a bor élvezhetőségének szempontjai vezérelték. Az „érzékek szimfóniája” multimédiás bemutatójukon, majd a borkóstolón is tapasztalható: mit jelent a legnemesebb nedű látványa, miként hat ízlelőszervünkre, hogyan befolyásol minket a szép pohár érintése, amely öblös formája révén orrunkat is „beengedi” a gyümölcsös illatok birodalmába.

Bővebb információ Tirolról:
Tirol.at »
Kufstein.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top