nlc.hu
Szabadidő
Programok október 23-ra

Programok október 23-ra

Történelmi élõképsorozat, utcaszínház, szabadtéri múzeum, interaktív színházi programok, az 50-es évek slágerei: Budapest rengeteg izgalmas programmal emlékezik meg október 23-áról, ezeket gyûjtöttük neked csokorba.

1956 közös történetünk. Minden család őriz emléket az 51 évvel ezelőtti eseményekről. Történeteket, amelyeket el kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy tovább éljen a forradalom és a szabadság hőseinek emléke. Történeteket, amelyeket meg kell hallgatnunk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy felidézhessük és megérthessük 1956-ot, közös történelmünket.

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra a közös felelősségvállalásra és társadalmi szolidaritásra, amely jellemző volt az 1956-os forradalomra és szabadságharcra; hogy emléket állítson azoknak, akik a harcok során vesztették életüket; hogy erősítse a köztünk élő ’56-osok és 1956 előtti politikai üldözöttek társadalmi megbecsülését és elismertségét.


Programok

• Október 20. – október 24., mindennap 10.00–18.00
Ötvenhatosok tere – szabadtéri múzeum, utcaszínház és nyitott filmstúdió.
Történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok, az ’50-es évek és 1956 forradalmi napjainak megidézése, korabeli járművek kiállításával.

Minden órában a színpadon váltakozó műsorblokkok követik egymást: 

– Történelmi idegenvezetés. Az 1956-os Intézet által delegált fiatal történész szakértő a helyi műsorvezető kérdéseire válaszolva mesél a kiállításon szereplő járművekről, rajtuk keresztül bemutatva 1956 napjainak történetét.
– Az ’50-es évek slágereit Weszely Ernő harmonikaművész és zenésztársai játszák.
– Hétköznapi hősök – térszínművek

Színművésznövendékek és statiszták közreműködésével egy-egy előadásban az ’56-os forradalom hétköznapjainak eseményeit, a hétköznapok hőseinek visszaemlékezésekben fennmaradt tetteit elevenítik fel a közreműködők. Az egyik rövid színmű egy forradalom alatt köttetett szerelem története, melynek egyik hőse a harcok alatt életét veszti, a másik egy felkelőcsoport alakulásának és tevékenységének epizódjait mutatja be, az október 23-ai műegyetemi felvonulástól kiindulva a fegyveres harcok kibontakozásáig. A szereplők a színpadról indulva, az egyes kiállított járműveket igénybe véve, rájuk felmászva adják elő a darabokat.

A nyitott múzeum szabadtéri kiállításhoz kapcsolódik három múzeumsátor is. Kettő közülük 1956 utcai harcait idézi, illetve korabeli lakás- és bisztróenteriőrt tartalmaz. A harmadik pedig az „’50-es évek szellemeit” mutatja be, a diktatúra rekvizitumait, Kiváló Dolgozó kitüntetéseket stb.


Nyitott filmstúdió

Díszletfalak és korabeli járművek segítségével egy forradalmi harcokban szereplő utcarészlet kerül kialakításra, melyet több videokamera vesz egyszerre. Az önként jelentkező gyerekszereplők ebben az utcarészletben mozognak. Feladatuk: egy lyukas nemzeti zászlót egy kapualjból kilépve, az utcán lévő járművek között átfutva egy harci jármű tetejére kitűzni. A forgatásról készült kb. 1,5 perces filmetűdöket a szereplők DVD-n ajándékba kapják.

•  Október 20. – november 4.

Ötvenhatosok tere – Térinstalláció – óriásplakát-kiállítás az ARC pályázata alapján.
A kiállítás címe: Kép, regény, szabadság – 1956. október 23. Magyar képregényrajzolók 1956. október 23-ának történeteit feldolgozó képregényei lesznek láthatók, összesen 42 plakát.
A kiállítás megnyitója: 2007. október 20., délelőtt 11 óra.

• Október 20. – október 24. – mindennap 10.00–18.00

Forradalmi emlékpontok, melyek egyben információs sátrakként is üzemelnek. Az alkalmi emlékpontokon filmvetítés, történelmi idegenvezetők, tájékoztató anyagok várják az érdeklődőket.
Az emlékpontok helyszínei: két emlékpont az Ötvenhatosok terén, Corvin mozi, Kossuth tér, Gellért tér.

• Október 22. – október 26.

„Lenyomat” – aszfaltfestéses térinstalláció a Kossuth téren.

• Október 22., 20.00

Ünnepi gála az Operaházban.

A szabadság diadala – avagy Egmont-„szimfónia” ünnepi gála.
30 perces táncjáték eleveníti fel az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének pillanatát, október 23. délutánjának eufóriáját, Keveházi Gábor és Román Sándor koreográfiájával. Elhangzik ’56 októberének jelképes himnusza, Beethoven: Egmont nyitánya.

• Október 23., 10.00 – Kossuth tér

Állami lobogó ünnepi felvonása a hagyományos katonai tiszteletadás mellett. A forradalom lángjának gránittömbje mögött lyukas nemzeti és nemzeti zászlókból zászlósor áll.

• Október 23., 10.30

Nagy Imre-szobor – csendes megemlékezés.
A közjogi méltóságok a tisztelet virágait helyezik el a szobornál.

• Október 23., 11.00 – Ötvenhatosok tere

Koszorúzási ünnepség a Magyar Honvédség díszalegységeinek közreműködésével.
Koszorúznak: a közjogi méltóságok és az ’56-os szervezetek képviselői.

• Október 23., 19.30

Ünnepség az ’56-os emlékműnél – Ötvenhatosok tere.
Az ünnepség a Magyar Honvédség történelmi zászlóvivőinek bevonulásával kezdődik, utána jeles színészek – Jordán Tamás, Hollósy Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Simon Kornél, Peller Anna – 1956 verseiből mondanak el részleteket, majd egy óriási gömbön, a levegőből érkező női alak kezében a tér fölé érkezik a forradalom jelképes lángja.

• Október 23., 19.45

A forradalom lángjának fellobbantása a Kossuth téren (kizárólag a tévéközvetítés számára).

• Október 25., 10.00 órától

Emlékezés a Parlamentnél a parlamenti sortűz áldozataira.
A Parlament előtt a Kossuth téren óriásmécsesekből, fáklyákból, gyertyákból álló térinstalláció kerül elhelyezésre, ahol minden érdeklődő leróhatja tiszteletét. Az emlékműnél a nap folyamán díszőrök teljesítenek szolgálatot.

• November 4., 00.00

Az emlékezés és gyász napja. Díszőrök a Hősök emlékkövénél.

• November 4., 19.00

Záró emlékünnepség katonai tiszteletadással – Hősök tere.
Az emléksorozat záróünnepségére a Hősök terén az angyalt tartó obeliszk feketébe burkolódzik. Az ünnepségsorozat koszorúzással zárul a közjogi méltóságok, az ’56-os szervezetek és diplomáciai testületek képviselőinek részvételével, közben a Requiem szól.

Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top