nlc.hu
Szabadidő
A Kelet lánya

A Kelet lánya

Benazir Bhutto a világ egyik leghíresebb politikusa, az iszlám elsõ szabadon választott nõi miniszterelnöke. A Kelet lánya címû könyve egy milliók életére döntõ hatással levõ nõ titokzatos életébe, gondolataiba enged bepillantást.










Szerző: Benazir Bhutto
A könyv címe: A Kelet lánya
Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó »
Ára: 3499 Ft
Egy olyan ember életébe, aki megdöntötte a nők szerepével kapcsolatos sztereotípiákat, s aki most a világ egyik legnagyobb figyelemmel kísért eseménysorozatának főszereplője.

Benazir Bhutto édesapja, Ali Zulfikár Bhutto az állam elnöke volt. Diktátor utódja elítéltette és kivégeztette. Férje az ország egyik legbefolyásosabb alakja. 1988-ban a Bhutto név és saját karizmája győzelemre vezette a hosszú idő óta először megrendezett szabad választásokon. Ezzel ő lett az első női miniszterelnök a muszlim világban. A People Magazine ugyanebben az évben a világ ötven legszebb arca közé választotta.


Benazir Bhutto 1953-ban született Karacsiban. Édesapja, Ali Zulfikár Bhutto miniszter, majd államelnök, később pedig miniszterelnök lett.
A családi hagyományoknak megfelelően Benazir Oxfordban gazdasági, filozófiai és politikai tanulmányokat folytatott, a Harvardon összehasonlító politikai ismeretek területén diplomázott. Pakisztánba való hazatérésekor – a sikeres egyetemi évek után – zsarnokság és terror fogadta. Édesapját, az akkori miniszterelnököt koholt vádak alapján elítéltette és kivégeztette az ország irányítását megkaparintó katonai diktatúra vezetője, őt pedig házi őrizetbe helyezték. Benazir angliai száműzetésbe vonult, ahonnan 1986-ban tér vissza, és egy évvel később férjhez megy Zardarihoz.
1988-ban pedig a hosszú idő óta először megrendezett szabad választáson már érett politikusnőként viszi győzelemre a szövetséget, és lesz a Pakisztáni Néppárt, egyúttal pedig minden idők legfiatalabb női vezetője a muzulmán világban.

1990-ben a katonai vezetők nyomására kormányát megbuktatták, ám 1993-ban újra megnyerte a választásokat. Három évvel később korrupciós botrányok kapcsán ismét megtámadták, ezért meg kellett válnia a miniszterelnöki széktől.
1996-os elmozdítását követően – férjével együtt – számos korrupciós váddal kellett szembesülnie, köztük azzal, hogy több millió dolláros pénzmosási manővereket folytattak svájci bankokon keresztül. 2003-ban a svájci hatóságok ebben bűnösnek is találták, az ítélet hat hónapi felfüggesztett börtönbüntetés mellett nagy összegű pénzbírság lett. Férje ekkor már hasonló vádak nyomán évek óta börtönben ült.

2004-ben, az Arab Emirátusokban, Dubaiban telepedett le. Több mint öt év után itt tudta újraegyesíteni családját, miután férje kiszabadult a börtönből.

Benazir Bhutto 2007. október 18-án visszatért hazájába. Azzal a szándékkal érkezett, hogy a 2008-as választásokon győzelmet aratva ismét elfoglalja a miniszterelnöki széket, és – saját szavaival élve – „visszaállítsa a demokráciát Pakisztánban”. Hazatérésekor ünneplő tömeg üdvözölte, de ellenségei sem tétlenkedtek: terrorista csoportok fenyegető levelekkel, és pokolgépes robbantásokkal fogadták. Ő megmenekült, de hívei közül több százan estek áldozatául. Musharraf elnök közben rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban, az állami televízió és rádió kivételével – melyek épületét megszállta a hadsereg – elhallgattatták a médiumokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top