Szabadidő

Mesék felnõtteknek

A kisebb irodalomtörténeti szenzációnak számító könyv olyan, eddig soha nyilvánosságra nem került illusztrációkat tartalmaz, amelyek a képzõmûvész Bánffy sokoldalú tehetségének újabb bizonyítékai.




E felnőtteknek szóló „mesék” írójának élettörténete maga is mese. Igaz, egy nagyon is realista, sőt, már bántón naturalista, huszadik századi elemekkel megfűszerezett történet. Amiben a szerző sorsa (átvitt értelemben) hasonlóan végződik, mint az utcára vetett pojácáé, vagy a szilveszteri mesében a kivágott, kandallóba vetett papírképeké.

Mégis, maga az életút mesésnek, meseszerűnek tűnik. Amiben azonban (vagy éppen ezért?) gyakran kitetszik az anderseni magányosság hangja is. Bánffy nemrégiben felfedezett mesenovelláinak mélyebb megértéséhez szükség van az életút ismeretére. Amiből itt – éppen a kötet illusztrációi kapcsán – a színházhoz fűződő nem mindennapi vonzódás hangsúlyozható ki. A színház az ő számára élő, eleven mese. Olyannyira, hogy Bánffy a mesebeliséget, mint látványt, képei segítségével is ki tudta fejezni. Ott, ahol, amiben, vagy amihez a vizualitás már nem bizonyult elegendőnek, ott tollával kerekítette a történetet. Bár a kerekítés nem igazán találó, mert Bánffy történetei olykor éppen befejezetlenségükkel válnak az olvasóban kínzó emlékezetűvé (A halovány király, Virágvásár). Ám, mint minden jó mesének, ezeknek, és valamennyinek közös jellemzője a boldogság keresése.


Cseppet sem bizonyos, hogy Bánffy csak ezt a kilenc mesét költötte. Ezek valószínűleg a zsengéi közül valók, erre saját maga utal a fellelt példány dedikációjában. A Katalin lányával folytatott levelezés (lsd. Marosi Ildikó: Bánffy Miklós estéje) szófordulataiból, összekacsintó célzásaiból arra lehet következtetni, hogy – legalább is élőszóban – tovább folytatódtak a csodás történetek. Ki tudhatja, talán egyszer még azok is előkerülnek. Addig is bátorítanám a kiadót, hogy tegye közkinccsé Bánffy lenyűgöző képzőművészeti alkotásait.






Szerző:  Bánffy Miklós
A könyv címe:  Mesék felnőtteknek (Sas Péter előszavával)
Kiadó:  Noran Kiadó Kft., 2007 
Ára: 2499 Ft





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top