Szabadidő

A virágok vére

Miközben a világ egy részében iránellenes szelek fújnak, a múzsák a szelídebb, csitítóbb hangokat zengetik. Lehetővé téve a népek, vallások, a történelem jobb megértését, egymás emberhez egyedül méltó elfogadását. Így tesz a Teheránban született, de egy idő óta az Egyesült Államokban élő Anita Amirrezvani is.

Nem mondhatni, hogy első művét, A virágok véré-t elkapkodta volna, ugyanis saját bevallása szerint kilenc évig írta. Ennyi időre volt szüksége, hogy hitelesen belebújhasson a négyszáz évvel ezelőtti hősnő, a szőnyegkészítés és tervezés mesterségében a magát legmagasabb fokra felküzdő falusi lány szerepébe. És abba a számunkra ismeretlen korszakba (a városalapító Nagy Abbász-sah uralkodásának idejébe), ami a maga módján a legellentmondásosabb módon viszonyult a nőkhöz, az emberi tevékenységhez, a méltósághoz, sőt magához az élethez is.

A mi hősnőnk (akinek még a neve is titok marad) végigjárja a kiszolgáltatottság, a megalázottság minden stációját, amelynek során minden súlyos bukása után mesebeli főnix-madárként újjáéled. A meseszerűség – híven az iráni hagyományokhoz – ezáltal is a regény legalapvetőbb stílusbeli sajátja. Itt még abban a formában is, hogy példameséi keretként szolgálnak a regény egésze, és egyes fejezetei számára. Egyszer volt, hol nem volt. Isten előtt semmi sem volt. Így, ezzel a fordulattal kezdődnek az iráni mesék, és az istenre való hivatkozás ezúttal nem egyszerűen tradíció, nem formalitás, hanem mindig mély meggyőződés, a vallásos hit jelzése. Ami azonban senkit sem akadályoz abban, hogy gyarló, bűnös emberként éljen. Amirrezvani felszínre hozza a hiten alapuló erkölcsi normák ellentmondásosságát, de a velük való azonosulás vagy megtagadás feladatát már ránk, olvasókra bízza. Ezáltal túllép az aktualizálás szűklátókörű keretein, lehetővé téve az univerzális és időtlen, vagyis az igazi emberi értékek felmagasztosulását. A megrázó részletekben, erotikus élményekben (is) bővelkedő regény igazi feledhetetlen olvasmány. A nagy szeretettel, mély beleérző képességgel ábrázolt hősnő pedig (sanyarú sorsú családjával és segítőivel együtt) bizonyára hosszú időre sokak belső lelki iránymutatójává válik.

A szerzőről:
Anita Amirrezvani Teheránban született 1961-ben. Szülei válása után San Franciscóba került, ma is ott él és dolgozik. Eredetileg tánckritikus és szakíró. A virágok vére az első regénye, amelynek nemcsak meseszövése, de nyelvezete is varázslatos.

Szerző: Anita Amirrezvani

A könyv címe:
A virágok vére

Ár:
2.990 Ft

Kiadó:
Geopen Könyvkiadó, 2008

Ajánló:
szőnyeg.lap.hu
irán.lap.hu
könyv.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top