Szabadidő

Francia Odüsszeia

A gyönyörű ételfotókkal és tájképfelvételekkel gazdagon illusztrált könyv egy szokatlan és idillikus utazás a vidéki Franciaországban, emellett pedig klasszikus és különleges receptek izgalmas gyűjteménye.

A világ legtöbb népére, de különösen az angolokra nagy varázserőt gyakorol a francia konyha. És ha lehet tovább fokozni, annak is a dél-francia változata. Mint Mekka a mohamedánra, olyan szent és elkötelező vonzerővel hat ez a vidék a Brit-sziget hűvös-ködös éghajlatról folyton elvágyódókra. Ráadásul nem is mai keletű dologról van szó: angoljárás bizony már régebben is megesett Franciaországban, bár Jeanne d’ Arc miatt egyik fél sem szívesen emlékszik vissza rá.

Lám, a mai látogatók inkább Odüsszeuszhoz hasonlítják magukat. Van is alapja, különösen, amikor hajóra szállva akarják megismerni valamelyik híres osztrigatelepet, horgászhelyet, vagy csak úgy magában a tájat. Az igazi hajóút-kalandot azonban az a csatornarendszer nyújtja, amelyen Bordeaux-ból egészen Marseille-ig lehet eljutni, és az egész utat végigkóstolni.

A híres brit szakács-író, Rick Stein könyve erről az utazásról szól, mégis egyféle egyveleg, amiben az utazás naplószerűen rögzített eseményei, és – az igazságnak megfelelően valljuk be – messzemenően az ételek és receptjeik a fontosak. Csak erős idegzetűek olvassák-forgassák ezt a könyvet, olyanok, akik képesek legalább addig türtőztetni magukat, amíg valamelyik ajánlott recept szerint franciás ételüket el nem készítik. Kik ezek? Mindenekelőtt, akik már jártak a helyszínek valamelyikén, és jó gasztronómiai élményekkel távoztak. És még kik? Hát mindenki más, aki kedveli az új ízeket, az ételekből felidézhető tájat, és tájakból megszülető ételeket. Már csak arra kell ügyelnünk, hogy Rick Stein segítő útmutatásával megfelelő italokat válasszunk. És akkor jöhet akár a IV. Henrik-féle gazdag tyúkhúsleves, vagy a sült borjúkaraj madeiramártással. Csak aztán meg ne ártson!

Kiemelendő, hogy a kötetet magas színvonalú fotók gazdagítják: Craig Easton a lenyűgöző tájakat, James Murphy az ételeket fotózta étvágygerjesztő módon.

Tipp: Rick Stein honlapja »

Szerző: Rick Stein
A könyv címe:
Francia Odüsszeia – Több, mint 100 új recept, amelyeket francia ízek ihlettek
Ára: 5.999 Ft
Kiadó:
Alexandra Kiadó, Pécs, 2007


franciaország.lap.hu

könyv.lap.hu
bor.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top