Szabadidő

Gyilkosság online

Napjainkban az internet ugyanolyan elterjedt, mint a kenyérpirító. Az FBI szervezetében külön ügyosztály foglalkozik az internetes bűnözéssel, mert a pszichopata gyilkosok is új játszóteret találtak maguknak.

Emberi gyarlóság

A kíváncsiság nagy felfedezések és nagy borzalmak melegágya. Bármennyire is szeretnénk, nem lehet tagadni, hogy perverz érdeklődéssel viseltetünk a szörnyűségek iránt. Anno elődeinket ez a kíváncsiság vitte ki a kivégzésekre, minket pedig ugyanez tart ott a tévé előtt, ha a híradó megy, vagy egy jó thriller. A Gyilkosság online alkotói újfajta ötlettel álltak elő, de ugyanezt a kíváncsiságot lovagolták meg. Vajon mi történik, ha egy gyilkos az interneten online közvetíti egy kisállat vagy egy ember kínzását, majd haláltusáját, és vajon elrettenti-e a látogatókat, hogy minden egyes kattintással növelik az áldozat fájdalmait és szenvedéseit?

Újabb FBI-ügyosztály

Jennifer Marsh (Diane Lane) titkos ügynök társaival együtt internetes bűnözőket figyel, követ és juttat rács mögé. Viszont nem az utcán dolgozik, mint híres nyomozó elődei, hanem éjszaka egy irodában, billentyűket csépel és weboldalakat böngész. Minden bejelentés, amely www-t tartalmaz, az ügyosztályhoz kerül. Egy névtelen bejelentést követően így figyelnek fel arra a site-ra is, amely egy kiscica haláltusáját közvetíti. Az oldal viszont lenyomozhatatlan, leállíthatatlan és egyre népszerűbb. A site látogatottsága akkor sem csökken, amikor egy ember kerül a kisállat helyére, és a klikkelők az ő szenvedéseit és halálát nézhetik végig.


Megállíthatatlan őrült?

Az első gyilkosság közben még felmerülhet a nagy átverés lehetősége – hiszen az interneten minden van –, de amikor előkerül a holttest, a helyzet egyértelművé válik. A folyamat szinte megállíthatatlan, újabb áldozat következik, és egyre nagyobb az érdeklődés az oldal iránt. Közben az is kiderül, hogy a látogatók a gyilkosság részeseivé válnak. A pszichopata ördögi koncepciója szerint minél nagyobb a látogatottság, annál kegyetlenebb szenvedéseket kell végigélnie az áldozatnak. A nyomozóknak igen nehéz a dolguk, mert az online közvetítés a világ bármelyik pontjáról jöhet, a gyilkos arctalan szellem, és bár egyértelmű a tragédia, tehetetlenül kell végignézniük. A gyilkos még egy előnnyel rendelkezik a nyomozókkal szemben, nemcsak terveivel van tisztában, hanem azzal is, hogy kik vannak a nyomában és mi üldözői gyenge pontja.

Morális kérdések

Hiába merész és izgalmas filmötletből készült a Gyilkosság online, a végére ellaposodik és kiszámíthatóvá válik. A nyomozók felfedezik, hogy az őrült gyilkos nem véletlenszerűen választja ki áldozatait, és ekkor a John McClane és MacGyver keresztezéséből született női karakter nem IQ-ból, hanem izomból ugrik utána. Az alkotók a szokásos tucatthrillersablonnal szerkesztették meg a film végét. Hiába ígér a beharangozó ugyanolyan megrázó és gyomorszorító thrillert, mint a Hetedik volt, annál sokkal bugyutábbra sikerült. A moziból kifelé egyetlen kérdés motoszkált a fejemben: vajon én kattintottam volna, vagy sem?

Eredeti cím: Untraceable

Rendező: Gregory Hoblit

Főszereplők:
Diane Lane
Colin Hanks
Billy Burke

A fim hivatalos honlapja »

Forgalmazza a Budapest Film.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top