nlc.hu
Szabadidő
Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza

Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza

A programok középpontjában a nemes ital és eszencia áll, amellyel a látogatók kiállítás, aszúkóstolók, könyvbemutató, interaktív, szórakoztató családi rendezvények során ismerkedhetnek meg.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum – a reneszánsz év 2008 keretében – csaknem fél évig tartó programsorozatra és kiállításra invitálja a látogatókat, amelynek keretében május végétől a tokaji szüret befejezésének időszakáig, november elejéig a reneszánsz élet és a reneszánsz bor kultúrtörténeti jellegzetességei kerülnek bemutatásra.

A kiállításon bepillanthatunk a reneszánsz bor világába, megismerkedhetünk az aszú készítésének történetével, megismerhetjük a tokaj-hegyaljai pincészetek jelenét és jövőjét.

A magyarországi borászatban is jelentős korszaknak tekinthető a reneszánsz időszaka. Az ókori szerzők borászati megállapításainak újrafelfedezése, az ókori borkészítmények – ürmös- és füvesborok, édes csemegebor-készítmények, az édesítő fűszernek is használt mazsola – közismertté válása jellemzi e korszakot. Nem véletlen, hogy az aszúborok készítése is ebben az időben kezdődött, első írásos említésük 1571-ből ismert, de a szaktudomány a XVI. század elejétől már feltételezi általános készítésüket. A Mátyás király uralkodó által is szeretett aranyló színű szerémi fehérbor is már – a ma is ismert – szamorodni típusú nemes ital lehetett.

Az aszúborok, majd a tokaji eszencia hamar a királyi udvarok nagy hírű és kedvelt desszertitalaivá váltak. A kora újkor ugyanis édes ízekben szegény volt, a répacukor hiánya miatt. Mézzel, nádcukorral, fojtott musttal és gyümölcsökkel csillapították ekkoriban az édesíz-igényüket.

A tokaji bor igazi hírnevét ezek a természetes édes, aranyló színű desszertitalok adták meg, amelyeket az idők folyamán számos világhíresség aforizmája, dicsőítő szava és dala örökített meg. A tokaji aszúszemekből nyert szamorodni bor, a tokaji aszúbor és az aszúszemek saját súlyától kicsöpögő eszencia ma is igazi hungarikum, a magyar örökség része. Kóstolj belőle te is!

 

A tárlatot Tátrai Zsolt borász-fotóművész alkotásai színesítik, a fényképkiállítás a tokaj-hegyaljai borkészítés életéből mutat be képkockákat.

A Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című kiállítás időtartama alatt (május 30. – november 9.) minden hétvégén pecsétnyomás, játékos reneszánsz feladatlap, valamint számos, a reneszánsz jegyében szervezett hétvégi kézművesprogram és színes előadás várja a játékos kedvű családokat.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
A kiállítás megtekinthető: 2008. május 30. – november 9., kedd–vasárnap 10–17 óráig, hétfőn a múzeum zárva tart.
Belépőjegyárak:
Felnőtt: 800 Ft
Gyermek (6–18 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kor felett): 400 Ft
Családi (2 felnőtt és 2 gyermek): 2000 Ft
Honlap »


 

Fotó: Tátrai Zsolt borász-fotóművész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top