Szabadidő

Szex és New York – a mozi

A négy New York-i barátnő életében kivételesen nem az a legkínzóbb kérdés, hogy hol rejtőzik a nagy Ő, sokkal inkább az foglalkoztatja őket, hogy a házastársak hányszor szexelnek egy héten.

Ennyit a keresztvízről

Szilárd elhatározással ültem be a moziba: egy egész világot megőrjíthet a négy szingli, de ha borzasztó lesz a film, egy életem, egy halálom, úszom az árral szemben, és még a keresztvizet is leszedem Carrie-ről, Mirandáról, Samantháról és Charlotte-ról, valamint a Manolo Blahnik cipőkről. Na jó, a cipőket nem bántottam volna, azok minden körülmények között álomszépek.

A sorozat 94 epizódjából talán ötöt, ha láttam, így nem törtem volna össze magam, hogy megnézzem a filmet, utólag persze belátom, ostobaság lett volna kihagyni. Leszámítva azt az édes pillanatot, amikor azt hittem, fogást találtam a film forgatókönyvíróján és rendezőjén, nem foglalkoztam a mozi hibáival (főleg azután nem, hogy kiderült, nem az alkotók vétettek szarvashibát, hanem a mozigépész, aki összecserélte a tekercseket).


Előképzettség nélkül

A mozifilm nem csak a sorozat fanatikus rajongóinak követhető és érthető. Aki még nem hallott a négy New York-i barátnőről (van ilyen?), akik szabadon és hatalmas öniróniával beszélnek önmagukról, a szexről, a szerelemről, és közben a divat megszállottjai, semmiképpen se maradjon le a főcímről. A film ugyanis a hat évad hatmondatos összefoglalásával indul. Azonnal képbe kerül, aki nem látta a sorozatot, illetve ez a pár mondat emlékhívónak is tökéletes. Úgy találkozunk a négy barátnővel, mintha mi lennénk az ötödikek, és tegnap kávéztunk volna utoljára. Igen, pontosan úgy. Egy hatalmas és idegesítő sikítás kíséretében.

Egyszer minden szingli férjhez megy?

Már az első pillanattól egyértelmű volt, hogy a mozi könnyed és szórakoztató, és pont olyan ironikus, amilyennek lennie kell. Hiszen ugyanaz esett meg a szinglikultusszal, mint anno a hippikkel. Kiöregedtek. Húszévesen még izgalmas a szinglilét, harminchoz közeledve így vagy úgy megállapodik az egykor harcos vagy kényszerű szingli, negyvenévesen pedig ugyanott tart, mint anno a szüleik harmincéves korukban.

Nincs új a nap alatt. Ugyanazokat a harcokat vívjuk meg mi, mai nők, mint anyáink és nagyanyáink, csak az változott, hogy életünk melyik szakaszában. Carrie, Miranda, Samantha és Charlotte nemcsak maguk mögött hagyták a húszévesek felhőtlen világát, és megtalálták életük férfiját, hanem már évek óta ugyanazzal a pasival élnek. A modern Csipkerózsika története már régen egy „boldogan éltek, amíg meg nem haltak”-kal fejeződött volna be, de nem így a Szex és New York és az élet maga.

A házastársak hetente hányszor szexelnek?

Egy húszéves csaj szájából természetes, ha úgy mutatja be aktuális szerelmét, hogy a barátom, de egy negyvenes nőtől idegen. Bárhogyan változik a világ, a házasság nem megy ki a divatból. A világ legszinglibb nőjét, Carrie-t (Sarah Jessica Parker) is elkapja a gépszíj: a függetlenség elvesztése nem egyszerű védőháló nélkül, és mint minden nő, ő is kap a házasság intézménye után, és ha felmerül az esküvő gondolata, akkor ő is, mint minden nő, azonnal túlzásokba esik. A férfiak viszont ezt nagyon nehezen tűrik, Mr. Big lelkesedése is fordítottan arányos a meghívottak számával, és Carrie boldog élete azonnal kuszálódni kezd. Akárcsak Mirandáé (Cynthia Nixon) és Samantháé (Kim Cattrall), akik egészen másként képzelték el a szexet boldog párkapcsolatban, mint ami valóban jutott nekik. Talán, mint mindig, Charlotte (Kristin Davis) a legboldogabb, vagy éppen ő hazudja a legjobban a boldogságot.

 


Fikció vagy valóság?

A fene egye meg, a Szex és New York anno a szingli nők körében volt a legnépszerűbb, akik ugyanazokon a görbe utakon jártak, nevettek, sírtak, mint a négy barátnő, most pedig – tíz év elteltével – szintén eleven húsukba talál a film. Nem régi emlékeket idéz, hanem aktuális problémáikat látják viszont. Túl a nagy Ő megtalálásán és a fészekrakáson, meg kell tartani a boldogságot, és ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Akit viszont nem érdekel a női nyavalygás, a banális, viszont életszagú forgatókönyv, vagy még mindig a szinglilétre szavaz, egyszerűen azért nézze meg a filmet, mert felér egy tucat divatbemutatóval.

Tipp: még több jelenet a filmből képgalériánkban. »

A film eredeti címe: Sex and the City: The Movie

Szereplők:
Sarah Jessica Parker
Kim Cattrall
Kristin Davis
Cynthia Nixon
David Eigenberg
Evan Handler
Jason Lewis
Willie Garson
Jennifer Hudson
Candice Bergen
Chris Noth

Írta és rendezte: Michael Patrick King

Hivatalos honlap »

Forgalmazza: InterCom

Magyarországi mozibemutató: 2008. június 5.

Szex és New York.lap.hu
Sarah Jessica Parker.lap.hu
New York.lap.hu

 

 

1998-tól 2004-ig, hat sikeres évadon át futott a Szex és New York tévésorozat. Az alkotókat hét Emmy-díjjal és nyolc Golden Globe-díjjal ismerték el, és nincs ember a földön, aki ne hallott volna Carrie Bradshaw-ról, Mirandáról, Samantháról és Charlotte-ról. A sorozat alapjául Candace Bushnell önéletrajzi ihletésű írásai szolgáltak, amelyek a The New York Observerben jelentek meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top