Szabadidő

Patrick Dempsey szexmentes barátsága

A Grace klinika dr. Derek Shepherdje egész estés mozival bizonyítja, hogy férfi és nő között nem létezik vegytiszta, szexmentes barátság, és könnyebb elveszíteni egy nőt, mint visszahódítani. Mégsem ő a film legjobb pasija.

Ilyen barát minden nőnek kellene

Tom (Patrick Dempsey) és Hannah (Michelle Monaghan) az egyetem óta a legjobb barátok, immár tíz éve. Tom szoknyavadász, minden éjszakát más nő ágyában tölt, ugyanakkor egyetlen nőt enged közel magához, Hannah-t, akivel viszont nem szexel, de vele tölti a vasárnapokat, vele jelenik meg apja esküvőjén, vele megy kedvenc éttermükbe és vele áll sorban kedvenc cukrászdájuknál. Messziről akár tökéletes szerelmespárnak is tűnhetnének, pedig ők „csak” jó pajtások. A helyzet akkor változik, amikor Hannah hat hétre Skóciába utazik. Tom a lány utazása alatt – a hölgykoszorú ellenére – magányos, és döntő elhatározásra jut: hiába hadakozott eddig a házasság intézménye ellen, megkéri a lány kezét. Hannah hasonlóan nagy meglepetést tartogat legjobb barátjának: az utazásról egy dúsgazdag vőlegénnyel tér haza, és régi barátságukra tekintettel felkéri Tomot, segítsen megszervezni az álomesküvőt. Mivel Tom nagyszerű barát, és túlélte a letaglózó bejelentést (míg az ő szándékai titokban maradtak), elvállalja a feladatot, igaz, azzal a titkos tervvel, hogy „útközben” majd vissza-, illetve megszerzi a lányt.

Mi kell egy jó limonádéhoz?

A boldogító talán minden idők legtöbb kliséjét felhasználó film. Rutinos romantikusvígjáték-kedvelők minden fordulattal találkoztak legalább egyszer, de némelyikkel ezerszer. Mégsem szedném le a keresztvizet a moziról és az alkotókról. Nagylelkűségemre épeszű magyarázat nincs, soroljuk be emberbaráti szeretetnek, amelyet az egyszer nézhető filmeknek tartok fenn. Illetve a film erényei közé tartozik az olcsó trükk, a skót vidék, amely minden kritikus szívet meglágyít.

 

Végy egy jóképű pasit, adj hozzá egy sportkocsit…

A hollywoodi filmgyártóknak igencsak szegényes a fantáziájuk, ha a jóképű szívtipró megformálására kell férfit találni. Pedig férfimunka lenne, vagy mifene. Sablonokban gondolkodnak, és a tökéletes férfinak egyetlen szépséghibája a görbe orra, amelyet persze senki sem vesz észre a féltékeny férjeken kívül. Patrick Dempsey tipikusan a kamasz lányok és a lányos mamák álma. Jó eséllyel indulna egy fiatal Sean Penn hasonmásversenyen, de az utcán valószínűleg előbb figyelnénk fel autójára, mint rá. A filmben sem átütő egyéniség, és habár partnernőjével, Michelle Monaghannel viharos érzelmeket élnek át a filmvásznon, a langyos baráti viszonyon nem igazán jutnak túl. Mi, nézők akkor jártunk volna igazán jól, ha Kevin McKidd nem a skót vőlegény, hanem egyenesen a főszerepet kapja. McKidd a hagyományos értelemben nem szépfiú, de térdet remegtető a tekintete és a felsőteste. Tőle bármikor hiteles, hogy megharcol egy nőért, és meg is szerzi.

 

A film eredeti címe: Made of Honor

A film hivatalos honlapja »

 

Rendező: Paul Weiland

Főszereplők:
Michelle Monaghan
Patrick Dempsey
Kathleen Quinlan
Kelly Carlson
Kevin McKidd
Sydney Pollack

Forgalmazza: InterCom

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top