Az egészség szempontjából előnyös baktériumokat tartalmazó ételek jó hatására már az Ószövetségben (perzsa változat) is találhatunk utalást. Eszerint „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8).
Plinius kr. e. 76-ban erjesztett tejtermékek fogyasztását javasolta gyomor-, bélpanaszok esetén. Az 1908-ban Nobel-díjjal kitüntetett Mecsnyikov kifejtette, hogy a Lactobacillus-tartalmú erjesztett tejtermékek (pl.: aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, mérgező anyagokat termelő kórokozók számát, és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát.
A probiotikum fogalma 1965-ben született, a pro bios (életért) kifejezésből. A probiotikumok olyan készítmények, amelyek megfelelő számban tartalmaznak élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából hasznos mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat), melyek kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetben.
Táblázatban foglaltuk össze azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján egy baktérium probiotikumnak tekinthető.
A probiotikus baktériumok jellemzői |
||
|
Tudj meg többet: Lactiv, komplett probiotikum
Tudj meg többet a probiotikumokról: dr. Bélai Ferenc gasztroenterológus főorvos