Szabadidő

A világ 100 legszebb múzeuma

Utazások öt földrészen: A szobrászok és festők alkotásait őrző és bemutató művészeti múzeumok az emberiség kultúrtörténetének kincsestárai. E könyv olvasóit világ körüli múzeumi barangolásra invitáljuk: öt földrész 100 legcsodálatosabb kulturális intézményével és azok ritkaságaival ismerkedhetnek meg lapjain.

A színvonalas kiállítású album eredetileg egy holland kiadó alkotása, elsőrangú célja a figyelem felkeltése. Azé a figyelemé, ami a világ szépművészeti múzeumainak gyűjteményeire irányul, azokra kíváncsi. Ha meggondoljuk, a festészet szeretetét zsigereikben hordozó, sokat utazgató hollandusoknál ez a törekvés cseppet sem illuzórikus. És talán a könyvet kézbe vevő magyarok esetében sem az. Legalább is az európai lehetőségeket illetően. Ami nem is kevés: a teljes kínálat háromnegyede! És ha meggondoljuk, az európai gyűjtemények szinte az egész világból származó műkincseket őriznek, így önmagukban is a teljességet nyújtják.

A kötet a figyelem megragadása érdekében olyan sajátos motivációs fogásokat alkalmaz, mint amelyek a fejezetcímekben olvashatók. A lyoni Musée des Beaux-Arts-ot például ezzel a címmel „harangozza be”: Ahol egykor apácák imádkoztak. A londoni British Museum-ot A gyarmati korszak kincsei címen, az isztambuli Topkapi-szerájt pedig Két tenger múzeuma-ként mutatja be. A továbbiakban ezek a fejezetek (voltaképpen a 100 szépség megtestesítői) rövid áttekintést adnak a múzeumok falain belül fellelhető legfontosabb látnivalókról. Természetesen vitatkoznunk kéne vagy lehetne a „100 legszebb” meghatározással. De nem érdemes. Hiszen még a legkevésbé vonzó (külsejű) múzeumépület is rejtegethet ámulatra méltó műveket. Fogadjuk hát el az ajánlást, és ha úgy hozza sorsunk, látogassunk el a 100 kínálat akármelyikébe.

A könyv címe: A 100 legszebb múzeum a világon – Öt földrész legjelentősebb műkincsei
A könyv ára: 6990 Ft
Kiadó: Kossuth Kiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top