Szabadidő

Jane Austen naplója

Véleményem szerint ez a kötet az utóbbi idők legfigyelemreméltóbb bestsellere. Több okból is az. Először is, mert az angol romantikus irodalom talán legnagyobb alakjának, a titokzatos életű Jane Austennek állít lebilincselő emléket.

Jane Austen mindössze hat kötetet írt (korai, kegyetlen halála akadályozta meg további művek alkotásában). Ez a hat kötet azonban, bármely időben, azóta is a legolvasottabbak közé tartozik az angolszász világban. (Nem is beszélve számos megfilmesítésükről!) Jóllehet, a legelső kiadás roppant nehezen, és csak a szerző halálához közeli időben született meg. Hogyisne, hiszen a szerző nő volt, aki ezt (George Sand-del szemben) egy percig sem tagadta, sőt kihangsúlyozta.

A másik ok az a „lelemény”- az a váratlanul felszínre bukkant napló – ami végre érthetővé teszi Jane Austen életének titokzatosságba burkolózó szakaszát.
Egy szerelem története ez, a lehető legromantikusabb szerelemé, ami a műfajra jellemzően váratlan fordulatokban és meglepetésekben teljesedik ki. És van harmadik oka is a sikernek, de ezt nem árulom el, hadd jusson el a meglepetés-szerű átéléséhez a kíváncsi olvasó.

Mindössze annyit tennék még hozzá, hogy a Jane Austen naplóját feldolgozó amerikai szerző is hölgy, aki valóságos színészi beleélő képességgel változott egy időre Jane Austenné. Talán ezért nem meglepő, ám mindenképpen csodálnivaló a teljesítménye, ahogyan bennünket a 19. század eleji Anglia mindennapi világába, társasági életébe visszavezet. Amiben az is lenyűgöző, hogy korunk alantas gondolkodásától, szóhasználatától, életfelfogásától már szinte fényévnyi távolságban ragyog. A könyvet minden sértetlen szellemű, jó érzésű embernek ajánlom, a 14. életév betöltésétől számítva.

Szerző: Syrie James
A könyv címe: Jane Austen naplója
Kiadó: Kelly Kiadó, 2008
Tipp: Rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalról »

könyv.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top