Szabadidő

Harcsa Veronika Red Baggage lemezbemutató koncert

Az énekesnő Red Baggage című, csupa vadonatúj szerzeményt tartalmazó albumát kaphatja kézhez és hallgathatja meg élőben is, aki ellátogat az A38-ra november 27-én.

Harcsa Veronika Red Baggage lemezbemutató koncert

Időpont: 2008. november 27.
Helyszín: A38 20.00.
Előzenekar: SG5

Ritka pillanat a XXI. századi zenei életben ha egy művész nem 2-3 évente rukkol ki új stúdióalbummal. Nos, Harcsa Veronika világviszonylatban is nagyon termékenynek számít, hiszen alig tíz hónappal You don’t know it’s you című, azóta bearanyozódott lemezének bemutatója után itt a folytatás: Red Baggage című, csupa vadonatúj szerzeményt tartalmazó albumát kaphatja kézhez és hallgathatja meg élőben is, aki ellátogat az A38-ra november 27-én. A dalok még Veronika sokoldalúságát ismerve is rendkívül változatosak és – az eltelt idő rövidségéhez képest megdöbbentően – érettek.

Harcsa Veronika éppen annyival sikeresebb csak honi pályatársnőinél, mint amennyivel több, mint énekes és előadó. Dalait maga írja, zenét és szöveget egyaránt, minden stílusban szívesen kipróbálja magát (idén a skála a drum and bass-t játszó Brainssel való kollaborációtól az MTV Icon műsora számára készített Tankcsapda feldolgozásig terjedt), a koncertszínpadokon túl pedig immáron színházban (A velencei kalmár – Centrál Színház) és moziban (Pánik) is hallhatjuk hangját. Bármilyen feladatról is legyen szó, Veronika az adott kontextust sosem sértve, az adott dal integritását alázatosan figyelembe véve mindig képes olyan színeket hozzáadni saját hangjából – és itt most ne csak énekhangra gondoljunk, hanem szövegírói hangütésére is – ami az első hangból felismerhetővé teszi – és ez a képesség bizony csak a világra szóló zenész-egyéniségek sajátja. Nem véletlen, hogy zenekara a honi „new jazz revival” zászlóshajója: nyilván a tág értelemben vett popvilágba való kirándulások nyomán is, de alapvetően alanyi jogon vonták olyan rétegek és korcsoportok (főleg 20 és 30 közöttiek) figyelmét a jazz műfajára, akik soha korábban még nem jártak jazz-koncertekre – saját bevallásuk szerint azért, mert nem volt olyan hazai produkció, amely lekötötte volna a figyelmüket.

Ahhoz képest, hogy Veronika legújabb, Red Baggage című albuma milyen hamar követi a sorban elődjét, hihetetlen fejlődést mutat: körülbelül olyan, mintha zenekarával kiadtak volna közben két-három másikat, bejártak volna rengeteg felfedező utat és azok felfedezéseit kamatoztatnák ezen a korongon. Bár az album megszólalásában még mindig a jazz elemei dominálnak (Oláh Zoltán nagybőgője, Blaho Attila akusztikus zongorája, és Majtényi Bálint dobolása továbbra is élményszámba megy), jellemző rá a XXI. századi haladó szellemű popzene stílus-szintetizáló törekvése. Egyaránt találhatunk rajta hétperces improvizálós jazzdalt és teljesen puritán akusztikus balladát hangszeres szólók nélkül, rockosan szenvedélyes feminista-himnuszt és merengő szerelmes dalokat, soul-zenét idéző fúvóskórust és modern effektekkel felismerhetetlenné tett elektromos gitárt (a lassan állandó taggá váló Gyémánt Bálint sziporkázó előadásában), swinget, drum and bass és reggae-ritmusképletet. A dalok azonban továbbra is önmagukban kerek gyöngyszemek, a nyári koncertek során ízelítőként előadott szerzemények mind nagy sikert arattak.

És bár egy új lemez megszületése mindig mérföldkőnek számít, az energikus énekesnő egy percre sem áll le, sőt, eddigi pályája talán legfontosabb fellépésére készül: saját zenekarával tett nemzetközi portyái (Újvidék, Brüsszel, Párizs) mellett november 21-én Veronika a római Micca klubban debütál, mint a Nicola Conte Jazz Combo énekesnője. Bizony, bizony: innentől már tényleg csak egy lépés a világhír!

A lemezbemutató vendége a Subicz Gábor Quintet, barátoknak csak SG5. A szakmai berkekben már most Fekete-Kovács Kornél méltó utódjának kikiáltott trombitás-zenekarvezető – az mr3 Bartók jazztrombitaverseny 3. helyezettje, különdíjasa és közönségdíjasa, a Pannonia All-Stars Ska Orchestra oszlopa és fúvós szólamainak hangszerelője – idén nyáron végre saját csapatot alapított. Az illusztris neveket felvonultató zenekar (Lukács Gábor – szaxofon, Benkő Dávid – billentyűs hangszerek – mindketten P.A.S.O, Feke Zsolt – nagybőgő, basszusgitár, Mihalik Ábel – dob, lásd még: Kispál, Kiscsillag) pszichedelikus, koszos jazz-funkot játszik, de bátran nyúl bármilyen területre, a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and bass-t, hiphopot és nujazzt.

További info:
www.a38.hu »
www.harcsaveronika.hu »

Jegyek: www.tex.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top