Szabadidő

Túrázás – minden nélkülözhetetlen tudnivaló természetjáróknak

Szeretsz a természetben lenni, kedveled a jóféle kirándulásokat? Akkor ebből a könyvből rengeteg hasznos információt meríthetsz.

Az Útitárs kézikönyvek legújabb tagja ezúttal csakugyan az igazi túrázók kedvébe igyekszik járni. Vagyis azokéba, akik a könyv mottójaként felhasznált William Hazlitt idézettel együtt vallják: „A tiszta kék eget vágyom a fejem fölé, és a zöld gyepet a talpam alá.”

Minden túrázó rendszeresen előforduló gondja, hogy az eltervezett útra hogyan készüljön fel. Jelentheti ez az elvihető (vagy otthon hagyandó) dolgok listáját éppen úgy, mint az útvonal kitűzését és alapos tanulmányozását. Minden túrázó megtapasztalta már, mennyi minden, de legfőbbképpen a túra sikeressége és a túrázó(k) testi épsége függ a jó felkészüléstől. A rutinos túrázók természetesen rendelkeznek a (főleg) saját tapasztalatból megszerzett szervezői és lebonyolítási ismeretekkel és készségekkel. Ám valaha ők is voltak kezdők, és a dolgok rendje szerint a kezdők mindig „újratermelődnek”.

Nos, ez a lélegzetelállítóan szép kivitelezésű, a gyakorlati szempontokat messze szem előtt tartó kötet legalább annyira hasznos a kezdőknek, mint a gyakorlott túrázóknak. Mégpedig azért, mert a nagyvilágban sokkal több túraútvonal létezik, mint amennyi a túrázásra fordítható idő. És hát ezek az útvonalak bizony jócskán különböznek egymástól. Vagyis mindegyikük egyedi felkészülést igényel.

Karen Berger, a már több mint 30 000 kilométert megtett túrázó személyes tapasztalatait nyújtja át e kötetben a felkészüléshez és lebonyolításhoz. Méghozzá didaktikus logikával egymásra épülő és egymást követő fejezetekben. Így elsőként a túrahely kiválasztása szerepel (a világ legnépszerűbb útvonalainak bemutatásával), amit a ruházat és felszerelés ismertetése, illetve a túra megtervezése fejezet követ. Az „útközben” címszó alatt a tájékozódás, az időjárás és a biztonság kérdéseiről esik szó, a „táborozás”-ban pedig a szabadban való tartózkodás örömei és nehézségei válnak ismertté. A váratlan nehézségek és az elsősegély kérdései adják a kötet záró fejezeteit. Mindegyik fejezet olyan áttekintéssel és bőséges illusztrációval tájékoztat, hogy lapozgatás közben máris bizseregni érezzük a talpunkat. De a legnagyobb élmény, amihez e kötet segítséget nyújt, a tartalmas időtöltés, az, hogy „a modern élet rohanó világától távol, szeretteink és barátaink társaságában járhatjuk a természetet.”

Szerző: Karen Berger
A könyv címe:
Túrázás
Kiadó: M-ÉRTÉK Kiadó Kft., Budapest, 2008

Túra.lap.hu »
Hegymászás.lap.hu »
Kemping.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top