nlc.hu
Szabadidő
5 tuti szilveszteri úti tipp – még nem késő megszervezni

5 tuti szilveszteri úti tipp – még nem késő megszervezni

Igen szerencsésen indul az új év. Szilveszter szerdára esik, utána ott a hosszú hétvége, remek alkalom egy kis utazásra. Még nem késő megszervezni a szilveszteri kiruccanást!
Egyszer az életben New Yorkot látni kell!

Most, hogy a bordóbarna (új típusú) útlevéllel vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba, igazán csábító New York és a szilveszteri tűzijáték a Times Square-en. Jól végződik és jól indul az év, ha az ereszkedő kristálygömb (Times Square New Year’s Eve Ball) színes fényeitől kísérve százezrekkel számoljuk a másodperceket.

Fényorgia és embertömeg
Fényorgia és embertömeg

 

A Times Square-en először 1904-ben rendeztek szilveszteri banzájt, amely az idők során a nagybetűs szilveszteri bulivá nőtte ki magát. Habár nem olcsó mulatság átrepülni az Atlanti-óceánt, egyszer az életben New Yorkot látni kell, és nem nagyon találunk jobb alkalmat, hogy a világ egyik legnagyobb városa megmutassa nyüzsgő, sokszínű arcát, mint a szilveszteri kavalkádban.

A New York Cityben töltött napok nem az alvásról szólnak, hisz annyi itt a látnivaló. Nem lehet kihagyni a Szabadság-szobrot, a SoHót, a Little Italyt, a Central Parkot, a Fifth Avenue-t, a Rockefeller Centert és az Empire State Buildinget sem. Meg persze a Serendipity 3-at. New Yorkot filmekből mindenki ismeri, viszont romantikus lelkületűeknek igazi csemegének számít a Serendipity kávézó, amely nemcsak a Szerelem a végzeten című filmben, hanem a valóságban is létezik.
Serendipity 3: www.serendipity3.com »

New Year’s Eve in Times Square »

Londonban, sej, van számos utca…

London New York kis testvére, de ezt valószínűleg minden brit kikérné magának. Színes, nyüzsgő, és nagy felhajtást csap a szilveszteri buli körül. Mint a világ minden fővárosában, az év utolsó napján telt házzal üzemelnek a bárok és éttermek, az emberek az utcán temetik az elmúlt évet, nincs hiány sörből és zenéből. 2003 óta a tűzijáték központja a London Eye. A londoni tűzijáték az egyike a világ leglátványosabb szilveszteri tűzijátékainak, és hatását növeli, hogy nemcsak az égen ragyognak a színes fények, hanem a Temzében is visszatükröződnek.

Nagy merészség, de a fáma szerint boldogabb és szerencsésebb új évet hoz, ha megcsókolunk egy bobbyt (londoni rendőrt). A szilveszteri buli fáradalmainak kipihenése után szinte kötelező a városnézés: a London Eye nappal (is), a Big Ben, a Tower of London, a Westminster apátság és a Buckingham-palota. Rossz időben viszont jobbnál jobb múzeumok között válogathatunk: British Museum, National Gallery, Natural History Museum, Science Museum. Sőt, akármilyen az idő, az elmúlt évben félretett pénz egy részét könnyű elshoppingolni, főleg akkor, ha az ünnepek után azonnal kezdődnek a nagy leárazások.
London.lap.hu »

Mesés kaland Krakkóban

Krakkó is nyüzsögni fog szilveszterkor, nem vitás, de megfontoltabban, hasonló vérmérséklettel, mint Budapest. Miért érdemes mégis Krakkóba utazni? Pihenni, kikapcsolódni, élményeket gyűjteni. Magáért a városért és az ízes lengyel falatokért. A Wawel, a krakkói királyi vár és az egész várnegyed az UNESCO világörökségének része, és nem csak azért meseszerű, mert számtalan legenda kapcsolódik hozzá.

Vétek kihagyni az Óváros macskaköves kis utcáit, a mérnöki pontossággal megrajzol Rynek Glównyt, valamint a Kazimierz zsidó negyedet, ahol biztosan találunk lélekmelegítőt egy hideg téli napon. Krakkó igazán vonzó úti cél, kényelmes autózással elérhető, megfizethető, és biztos, hogy senkit sem hagy cserben.
Krakkó.lap.hu »

Bécs – itt van a szomszédban

Hiába van itt a közelben, csupán pár órányi autózásnyira, mégis egy másik ország, ahol magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt évet és a hétköznapi gondokat, és belevethetjük magunkat a szilveszteri bulizásba. Idén is lesz a már hagyományosnak számító Silvesterpfad, a „Szilveszteri ösvény”, amely a városháza előtti tértől a belváros szűk utcáin kanyarog. Az ösvényen puncsot, ételkülönlegességeket és jókedvet kínálnak bőséggel.

Zenéből és ünneplőből sem lesz hiány. Bécsben nem ér véget az ünneplés hajnalban. Újév reggelén több kávézó és étterem reggelivel várja a vendégeket, illetve a városháza előtti téren másnaposság elleni reggelit ígérnek a „Szilveszteri ösvény” szervezői, miközben a megfáradt ünneplők a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét élvezhetik. A bécsi újévi koncertet 1941 óta minden év január 1-jén rendezik meg a Bécsi Filharmonikusok közreműködésével. Tradicionálisan a Kék Duna keringő és a Radetzky-induló a koncert két ráadása. A világ televíziói 44 országban közvetítik a koncertet, így több mint egymilliárd ember láthatja.

7 szuper karácsonyi vásár Bécsben »
A legjobb áruházak és bevásárlóutcák Bécsben »

Bécsi újévi koncert: www.wienerphilharmoniker.at »

Bécs.lap.hu »

A világ legnagyobb diszkója, Berlin

Hol máshol rendezhetnék meg a világ legnagyobb óévbúcsúztató buliját, mint Berlinben? A parti helyszíne a Strasse des 17. Juni, a Brandenburgi kapu és a berlini Győzelmi oszlop között található. Két kilométer hosszan és nyolcvanezer négyzetméteren sűrítik össze a berliniek, amit az év más napján a szórakozóhelyen „rejtegetnek”. Lesz minden, ami a „kulturált szórakozáshoz” szükséges: kivetítők, partisátrak, büfék végtelen sorokban, fény- és lézershow-előadások és nagyon-nagyon sok zene. Meg természetesen éjfélkor tűzijáték. Mondjuk, egy ilyen buli után a két nap pihenés a minimum, de akinek van kedve és ereje, nyakába veheti a várost. Látnivalóból és üzletből nincs hiány.

 

Bővebben: www.silvester-berlin.de »

Berlin.lap.hu »

Adventi tippjeink

Mindjárt karácsony! Tippek pánik ellen »
Nyomtatható karácsonyi kifestő gyerekeknek »

3 különleges adventi koszorú »
Ezüst tündértánc koszorú »
Karácsonyi visszaszámlálás »
Tobozkoszorú adventre »
Tippek a karácsonyi hangulat megteremtéséhez »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top