Szabadidő

Karácsonyi vásárok Németországban

Németország talán az adventi időszakban mutatja leghangulatosabb oldalát. Több mint 2500 varázslatos karácsonyi vásár és különleges gasztronómiai kínálat várja a látogatókat – megmutatjuk a legjobbakat!

A téli hónapok kitűnő alkalmat kínálnak néhány napos rövid külföldi városlátogatásra, kirándulásra. Karácsony közeledtével az utazni vágyók nemcsak egy-egy város nevezetességeivel ismerkedhetnek meg: Köln, Bonn és Stuttgart idén is hangulatos karácsonyi vásárokkal és különleges gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat.

Köln

A Kölni Dóm, mint díszlet
A kölni dóm mint díszlet

November végén számos karácsonyi vásár nyitja meg kapuit Köln városában. Több mint 160 árus kínál tradicionális és kézzel készített ajándékokat. A ragyogóan kivilágított, hangulatos karácsonyi vásárok a világ különböző pontjairól érkező látogatók millióit nyűgözik le minden évben.

Kölni dóm
A kölni dómnál található Európa egyik leglátványosabb karácsonyi vására, amelyre idén is több mint egymillió látogatót várnak. A rendkívül nagyszabású rendezvény különleges hangulata felejthetetlen élmény minden látogató számára.

Nyitva tartás: 2008. 11. 24. – 12. 23.
hétfő–péntek: 11.00–21.00
szombat–vasárnap: 10.00–22.00

Új piac (Neumarkt)

A Köln szívében található Új piacon megrendezett karácsonyi vásár az úgynevezett „angyalok birodalmába” repíti el a látogatókat a nagyváros forgatagából. Különlegessége, hogy a város legfrekventáltabb bevásárlóövezetének közvetlen szomszédságában található.

Nyitva tartás: 2008. 11. 24. – 12. 23.
hétfő–péntek: 11.00 – 21.00
szombat–vasárnap: 10.00–22.00

Rudolfplatz
A Rudolfplatzon megrendezett vásár a tündérmesék világába repít. Az ünnepi kivilágítás és a hatalmas mesefigurák szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A történelmi légkörű középkori Hahnenburgnál a forralt bor, a puncs, a selyemcukorka és a szépen dekorált bódék is gondoskodnak a kellemes karácsonyi hangulatról.

Nyitva tartás: 2008. 11. 24. – 11. 23.
vasárnap–csütörtök: 11.00–21.00
péntek–szombat: 11.00–22.00

Karácsonyi vásár a Rajnán
Európa legnagyobb „úszó” karácsonyi vásárának színtere az MS Wappen von Mainz nevű hajó, amelynek fedélzetén több mint 40 árusítóstand kínálatából lehet válogatni. Egy pohár forralt bor mellett élvezhetjük a kölni óváros és a dóm nyújtotta csodálatos kilátást.

Nyitva tartás: 2008. 11. 24. – 11. 22.
vasárnap–csütörtök: 11.00–21.00
péntek–szombat: 11.00–22.00

Középkori karácsonyi vásár

A Csokoládémúzeum szomszédságában található középkori karácsonyi vásár igazán eredeti hangulatot áraszt. A Rajna-parti rendezvény a középkor izgalmas világába kalauzolja az idelátogatókat. Zenészek és bohócok a régmúlt idők látványosságát idézik. A mesteremberek festői környezetben kínálják portékáikat, és több árus középkori dialektussal történeteket is mesél.

Nyitva tartás: 2008. 11. 28. – 11. 23.
Naponta: 11.00–21.00

További információ: www.koelntourismus.de »

 

 

 

Bonn

Beethoven szülővárosa, Bonn lenyűgözően kivilágított kirakatokkal, valamint a Münsterplatz, a Bottlerplatz, a Friedensplatz és a környező utcák ünnepi helyszínével várja a látogatókat. Közel 165 árusítóstand kínálatából választhatunk ajándékot szeretteinknek, miközben forralt bort kortyolunk és sült gesztenyét ropogtatunk. Rengeteg kereskedő kínál hagyományos karácsonyi árukat, jászolt, gyertyákat, kézművestermékeket.
Figyelemre méltó érdekesség még a Friedensplatzon található 280 m2-es jégpálya, ahol „Bonn a jégen” jelszó alatt gazdag programmal várják a látogatókat.

 

Nyitva tartás: 2008. 11. 21. – 12. 23.
Naponta:
11.00–21.00
További információ: www.bonn-region.de »

Stuttgart

A stuttgarti karácsonyi vásáron több mint 270 feldíszített árusítóhely várja az ünnepre készülő érdeklődőket. A stuttgartiak régi hagyományt folytatnak a karácsonyi vásár megrendezésével: 1692-ből származó írásos dokumentumok már említést tesznek a vásárról. A stuttgarti Európa egyik legnagyobb és legszebb karácsonyi vására, amelyet évente hárommillió érdeklődő keres fel a hangulatosan kivilágított Markt-, Schiller- és Schlossplatzon sétálva. A régi kastély belső udvarában, valamint a városháza lépcsőin gyermekkórusok és énekkarok adnak ünnepi koncerteket. Különösen gyermekek számára érdekes a Schlossplatzon felépített „meseország”, ahol a gyermekszínpadon mesélők és bűvészek szórakoztatják a karácsonyi vásár legkisebb látogatóit.

 

Nyitva tartás: 2008. 11. 26. – 12. 23.
hétfő–szombat: 10.00–21.00, vasárnap: 11.00–21.00

További információ: www.stuttgart.de »
www.stuttgarter-weihnachtsmarkt.de »

München

München egyszerűen varázslatos kis mesevilággá változik télen – porcukorként szitál a finom hó az Angolkert fáiról, és még a városháza előtt álló arany Mária-oszlopot is fehér sapka fedi. A barokk stílusú elegáns Nymphenburg-kastély előtt melegen bebugyolált korcsolyázók róják a köröket. Téli romantika egy mozgalmas, milliós nagyvárosban – ez Münchenben egyáltalán nem jelent ellentmondást. Advent idején sokan sétálgatnak a karácsonyi vásárokon, élvezik a forralt bor és a sült alma ízét.

A karácsony előtti hangulatos időszak egyik legkiemelkedőbb eseménye a hagyományos karácsonyi vásár (Christkindlmarkt), amelyet a Marienplatzon rendeznek november 28. és december 24. között. A városháza előtti varázslatos környezetben a különféle forralt borokat iszogatva tökéletesen átadhatjuk magunkat a karácsonyi hangulatnak. Szót érdemelnek még a finomabbnál finomabb bajor kolbászok és virslik – vétek lenne kihagyni őket, ha már Bajorország fővárosában járunk, ráadásul igencsak jól tudnak esni a nagy hidegben. Kereken 140 vásári standon válogathatunk a szalmából készült csillagok, gyertyák, kerámiák és karácsonyfadíszek között. A városháza erkélyén naponta 17.30 órakor karácsonyi muzsika hangjai csendülnek fel. A fantasztikus díszletet a fényárban úszó hatalmas karácsonyfa teszi teljessé.
Bővebb információ: www.muenchen.de »

Utazás, szállás
Köln, Bonn, Stuttgart:
Repülővel – a Germanwings közvetlen járatokat közlekedtet Budapest és Köln/Bonn, illetve Stuttgart között. Repülőjegyek adóval és illetékkel együtt akár 19,99 eurótól vásárolhatók a www.germanwings.com honlapon, ahol egyúttal szállásodat is könnyedén lefoglalhatod.
Malév járattal Stuttgartba – www.malev.hu »
• Busszal Kölnbe: www.orangeways.com »

München:
Vonattal – a MÁV-START napi két vonatot indít Münchenbe (korszerű, klimatizált, hangszigetelt kocsikkal). A München Spezial, illetve SparNight menetjegyekkel akár már 29 euróért eljuthatsz Münchenbe 2. osztályú ülőkocsin (ezek korlátozott számban kapható menetjegyek, konkrét vonathoz és időponthoz kötöttek, nem cserélhetőek és nem visszaválthatóak). Ha nem szereted az ilyen kötöttségeket, válaszd az egy hónapig érvényes MünchenCity menettérti jegyet 2. osztályra, 111 euróért. Gyermekek számára ebből az árból további 50% kedvezményt biztosítanak. További információ »
Repülővel – München oda-vissza, illetékekkel és adóval együtt 24 900 Ft/fő ártól. További információ »

Szállás – panziót vagy inkább szállodát keresel? Foglalj szállást a Német Turisztikai Hivatal weboldalán! »

Németország.lap.hu »

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top