Szabadidő

Országos adventi programkörkép – 15 tipp

Szinte nincs olyan település az országban, ahol ne rendeznének karácsonyi vásárt vagy egyéb ünnepváró programot. Összegyűjtöttük a 15 legjobbnak ígérkező rendezvényt az országban.
Budapesti programok

Budapesti Karácsony a Vörösmarty téren

A budapesti karácsonyi vásár az idén immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre. A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a vásárnak a Gerbeaud Ház ablakaiban látható adventi kalendárium. Az ínycsiklandó illatokkal csábító vendéglátó-pavilonoknak, a forralt bornak, a csemegéknek és a színpadi programoknak köszönhetően a rendezvény nem csupán népművészeti vásár, hanem remek családi, baráti program akár egy fárasztó munkával teli nap után.

 

Helyszín: Budapest, Vörösmarty tér
Időpont: 2008. 11. 21. – 2008. 12. 29.
Bővebb információ: www.budapestinfo.hu »


Csillagzene és Luca-nap a Néprajzi Múzeumban

A Csillagzene fesztivál fellépői – a teljesség igénye nélkül: Berecz András, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Szalóki Ági, Sebestyén Márta, Palya Bea, Csík Zenekar, Dresch Mihály, Lovasi András, Ferenczi György és a Rackajam, Zsédenyi Adrienn, Gryllus Vilmos, Rudolf Péter és a Kaláka együttes.

A Néprajzi Múzeum Luca-napi ünnepváró rendezvényén remek zenékkel várják a gyerekeket. A jó hangulatról Csík János és a Csík Zenekar gondoskodik, de Cseh Tamás karácsonyi összeállítását, Bognár Szilvia Semmicske énekek című lemezét és Gryllus Dániel Sárkány apó gyerekvers-antológiáját is meghallgathatják a gyerkőcök. És ha ez nem lenne elég, idén a fagyos Észak svéd frissességével örvendeztetnek meg kicsiket és nagyokat: svéd és magyar költők „svédcsavaros” verseit, gyerekszemléletű, kacagtató prózamuzsikáját tolmácsolja majd a közönségnek Rudolf Péter színművész. Elhangzanak Gryllus Vilmos óvodákat-iskolákat bezengő dalai, Lackfi János költő pedig megszólítja magukat a gyerekeket, a nagyszabású „svédes” verspályázat fantasztikus humorú és éles tekintetű kis nyerteseit. Igazi zenei különlegesség lesz a fiatal népzenészekből álló Gröna Vågen együttes muzsikája Svédországból.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest V. ker., Kossuth Lajos utca 12.
Időpont: 2008. december 12. – 2008. december 14.
Bővebb információ: www.neprajz.hu »

Tél Ünnep 2008 – művészeti fesztivál és karácsonyi vásár a Sportaréna előtt

A Sportaréna előtti vásártéren óriási vásári barangolásnak lehetsz részese a mesék és a csillagos ég között. A téren felállított Színpódiumra híres zenekarok, utcaszínházak, mesemondók, garabonciások, muzsikusok, énekmondók, kántálók, betlehemesek érkeznek vendégségbe, de meglátogatja a fesztivált december 9-én a finn Mikulás is. E jeles időszak alatt a fűtött Naphegy Könyvesház, a Dörmögő Kuckó és a Hagyományőrző Jurta kézműves-játszóműhelyei várják a gyermekeket. A téren felállított Angyalok kertje, az adventi gyertyagyújtás és nem utolsósorban a kézművesvásár fogadják folyamatosan a látogatókat.

 

Számos pavilon várja mindazokat, akik itt szeretnék beszerezni a karácsonyi ajándékokat, és persze azokat is, akik csupán magukba szívnának egy kis karácsonyváró hangulatot, szórakozni vágynak, és zenét szeretnének hallgatni, s miután belaktak, még egy kört korcsolyáznának az ideiglenes jégpályán.

Katlan Tóni látványkonyhája és Omnibusz kávézója téli csemegék, hagyományos és különleges gasztronómiai látványosságok tárháza, ahonnan nem hiányozhat a forralt bor, a forró puncs és a krampampuli sem. A hangulatról az utcazenészek és a Técsői Banda tagjai gondoskodnak.

Tipp: adventi kalendárium – kapunyitás Gulyás Laci vándormuzsikus vezényletével mindennap 11.00 órakor.

Helyszín: Budapest, a Papp László Budapest Sportaréna előtti téren
Időpont: 2008. november 29. és december 28. között
Bővebb információ: www.télünnep.hu »

 

Meseváros a Kossuth téren

2008 adventjén Mikulás-ház, karácsonyi Mikulás-vonat, óriási mézes sütemények, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az „Ország karácsonya” rendezvényen. A Meseváros központi látványossága a Mikulás-ház, ahol a gyerekek mesék hangulatát idéző környezetben találkozhatnak a magyar Mikulással. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatokat láthatnak a gyerekek a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából.

Hétköznapokon 18 órától a Mikulás-ház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégenként napi három alkalommal varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. Idén naponta indul útnak a bejglisütő vonat. A kisütött bejgliket az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatják.

Megkóstolhatjuk a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait: többek között forralt bort, sült gesztenyét, sült tököt, kürtőskalácsot, hurkát és kolbászt, halászlét kínálnak az árusok. Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek (ékszerek, merítettpapír áruk, népi gyermekjátékok) közül is válogathat ki-ki ajándékot a fa alá.

Helyszín: Budapest, Kossuth tér
Időpont: 2008. december 6. és 21.
Nyitva tartás: hétköznapokon 12.00 és 20.00 óra között, hétvégén pedig 10.00 és 20.00 óra között
Bővebb információ: www.karacsony.freeblog.hu »

„Karácsony a kastélyban” – Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok

A „Karácsony a kastélyban” című rendezvénysorozat mind a helyszín, mind a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények tekintetében egyedülálló a főváros karácsonyi kulturális kínálatában. A kastély, kiállításaival és programjaival összekötve múltat s jelent, minden évben más-más kamaratárlattal egészíti ki a hagyományos programsorozatot.

Idén a kiállítás enteriőrjeiben elhelyezett 27 fenyőfát több mint 40 kiváló kortárs magyar iparművész varázsolja karácsonyfává. A XIV–XIX. század lakberendezését idéző tárgyak és az iparművészek egyedi karácsonyfadíszei különleges hangulatot teremtenek a barokk kastélyban. Az egyedi, kifejezetten erre az alkalomra készült fenyőfadíszek és a kastély adottságai együttesen emelik az ünnep fényét, s a díszes fenyőfákat csodálva mi is elmerülhetünk egy pillanatra a mesterien megmunkált anyagok, szép formák és a szemet gyönyörködtető színek világában.

Hétvégén és a két ünnep között iparművészek és kézművesek karácsonyi vásárán vehetünk részt, lesz bor-, méz-, illóolaj- és gyógyteavásár, forralt bor meg sült alma minden mennyiségben.

Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum, 1225 Budapest, Kastélypark u. 9–11.
Időpont: 2008. december 6. – 2009. január 4.
Bővebb információ: www.nagytetenyi.hu »

Advent a Hegyvidéken

A 12. kerületben miniatűr, ám hangulatos adventi vásár várja a látogatókat naponta 10–19 óráig. Hétvégenként kulturális műsorok, játszóház, állatsimogató, jégszobrászat és ünnepi koncertek színesítik a programot, amelyben mindenki találhat kedvére valót.

Helyszín: Budapest, XII. kerületi polgármesteri hivatal (Böszörményi u. 23–25.) környéki utcák
Időpont: 2008. november 29. és december 23. között
Bővebb információ: www.viranyos.hu »

Vidéki adventi programok

Advent és ünnepvárás Szentendrén

A művészek városában is fénybe borult már a Fő tér, a Dumtsa Jenő utca és a Városház tér. Szentendre gazdag programmal várja a helybelieket és a városba látogatókat az ünnepi és az ünnepet követő, évzáró időszakban is. Adventi hangversenyekkel a város templomaiban, adventi játszóházzal, „kakaós” muzsikával, kézműves-foglalkozásokkal, betlehemkészítéssel, óvodások bemutatóival, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényekkel, szilveszter éjjelén pedig óévbúcsúztató utcabállal a Fő téren.

Helyszín: Szentendre, Dumtsa Jenő utca
Időpont: 2008. november 30. – 2009. január 04.
Bővebb információ: www.szentendre.hu »

Adventi Kastélynapok a gödöllői királyi kastélyban

Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt ölt a gödöllői királyi kastély. Immáron nyolcadik alkalommal színes családi programokkal és sokféle látnivalóval várnak minden kedves látogatót. A gyermekeknek szóló programok mellett a kicsik és nagyok karácsonyi díszeket és ajándékokat készíthetnek a kézműves-foglalkoztatóban. A felnőttek számára kellemes időtöltés lehet egy karácsonyi koncert vagy egy díszes opera-előadás megtekintése az újjáépült Barokk Színházban. Minden korosztályt gazdag kínálattal vár a kézművesek és iparművészek karácsonyi vására.

Ízelítő a programokból:
• Kézműves-foglalkoztatók: gyertyaöntés, ajándékkészítés
• Korabeli hangulatot felidéző karácsonyi kórus
• Jászol és állatsimogató a kastélyparkban
• Paprika Jancsi csúzlizdája a díszudvaron
• Korabeli finomságok: látványkonyha, kürtőskalács, sült gesztenye, sült alma, forralt bor, krampampuli
• Különlegességek a Kastély kávézó karácsonyi kínálatában

Helyszín: gödöllői királyi kastély
Időpont: 2008. december 13–14.
Bővebb információ: www.kiralyikastely.hu »

Téli Ünnepi Napok Vácon

A váci Madách Imre Művelődési Központ harmadik alkalommal szervezi meg Téli Ünnepi Napok címmel kulturális programsorozatát. A karácsonyi és szilveszteri készülődés jegyében kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak szórakoztató rendezvényeket.
Ízelítő:
• Luca-napi vásár – december 13-án, szombaton és december 14-én, vasárnap 10 órától 18 óráig népművészeti kirakodóvásár, játszóház, kézműves-foglalkozások a karácsonyi készülődés jegyében. • Polar Expressz (amerikai animációs film) – december 13., szombat, 15 óra. A belépés díjtalan!
• Koncz Zsuzsa-koncert – december 15-én, hétfőn 19 órakor, a belépőjegy ára: 3200 Ft

Helyszín: Vác, Madách Imre Művelődési Központ
Időpont:
2008. december 1. – 2009. január 31.
Bővebb információ: www.mimk.vac.hu »

Pécsi Advent

Magyarország egyik leghíresebb, mediterrán hangulatú városában december 5. és 21. között megnyílnak a bazilika millenniumi bronzkapui. A bazilika és a Dómmúzeum megtelik a kultúra jeles képviselőivel, akik az egyetemes és magyar kultúra szebbnél szebb darabjait kínálják. A téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtőskalács illata. A Pécsi Advent ideje alatt ingyenesen látogatható a bazilika és a Dómmúzeum.

Helyszín: Pécs, Dóm tér
Időpont: 2008. december 5–21.
Bővebb információ: www.pecsiadvent.hu »


Karácsonyi hangulat Szegeden

Szeged városában három helyen nyílik karácsonyi szabadtéri vásár. Az ajándékvásárlókat a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm téren várják november 28-tól, ugyanis ezen a napon gyúlnak ki először az ünnepi fények Szegeden. A Széchenyi téren a kirakodóvásárt kézműves-foglalkozások és gyermekműsorok színesítik. A Dóm téren egy kétszáz személyes bálaszínház gondoskodik az adventi hangulatról, ennek a helyszínnek a jellemzője idén a hagyományőrzés. A Dugonics téren a megéhezett-megszomjazott vásárlókat látják vendégül: akik többek között forralt bor, kürtőskalács, kenyérlángos és egyéb finomságok közül válogathatnak.

Helyszín: Szeged, több helyszín
Időpont: 2008. november 28-tól december 23-ig
Bővebb információ: www.domter.hu »

Mikulás-fesztivál Nagykarácsonyban

A Fejér megyei Nagykarácsonyban már megnyitotta kapuit a Mikulás-ház, és működik a szeretetposta is, azaz ha itt adod fel képeslapodat, ünnepi bélyegző kerül a küldeményre.

Helyszín: Nagykarácsony, Mikulás-ház (Petőfi S. u. 14.)
Időpont: 2008. november 03. – 2009. január 08.
Bővebb információ: www.mikulasfalva.com »

 

Karácsonyi vásár Székesfehérváron

A királyok városában is megnyitotta kapuit a karácsonyi vásár, a Városház téren és környékén kereskedők kínálják portékáikat. Vásárolhatunk itt ékszereket, apró berendezési tárgyakat, gyertyákat, de szép számmal jelen vannak a népi iparművészek és egyedi fából készült logikai játékokat árusítók is. Természetesen idén is lehet forralt bort és pálinkát inni, van sült kolbász, lángos és sült gesztenye, de a kürtőskalács és a mézeskalács sem hiányozhat.
A Városháza udvarán felállították a betlehemet, amely rendkívül népszerű a gyerekek körében.

Helyszín: Székesfehérvár, Városház tér
Időpont: 2008. 11. 30. – 2008. 12. 21.
Bővebb információ: www.szekesfehervar.hu »

II. Magyarok Karácsonya – Ópusztaszer

2008. december 13-án rendezi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a II. Magyarok Karácsonya című ünnepi összejövetelét. 10.30-tól fogadják a vendégeket a Rotunda aulájában, 11.00 órakor Mádl Dalma, a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnöke és Jókai Anna írónő mond beszédet a Feszty-körképnél.

További programok:
12.00 Petrás Mária keramikusművész kiállításmegnyitója az Attila-teremben. A tárlatot megnyitja Döbrentei Kornél író-költő. Jókai Anna legújabb művét dedikálja.
12.45 Népi betlehemes a Rotunda mellett felállított karácsonyfa alatt.

Helyszín: Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Időpont:
2008. 12. 13.
Bővebb információ: www.opusztaszer.hu »

Győri Téli Fesztivál

Győr barokk történelmi belvárosában végigsétálva kulturális és zenei programokkal, színpadi betlehemes és hagyományőrző műsorokkal találkozhatnak az érdeklődők és a turisták. Az egyre pompásabban feldíszített belváros, a hangulatos rendezvények, kulturális és művészeti események igazi adventi hangulatot varázsolnak a városba.

 

Helyszín: Győr, Aradi vértanúk útja 16.
Időpont: 2008. 11. 28. – 2008. 12. 31.
Bővebb információ: http://fesztivalirodagyor.hu »

Advent.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top