Szabadidő

Magyarország 100 csodája

A 100 csoda egy egész éves programsorozat, melyben a mai Magyarország 100 legsikeresebb fejlesztését, találmányát, innovációját ismerhetjük meg.

A sorozatban bemutatják a mai Magyarország 100 legsikeresebb fejlesztését, találmányát, innovációját, azokat, melyeket, lehet, hogy ismer már az egész világ, de kevesen tudják, hogy a siker hátterében egy magyar fejlesztés áll.

A műsor minden epizódja más-más fejlesztés bemutatásáról szól. Arra is keresik benne majd a választ, hogyan jöttek létre az elért eredmények, milyen utat járt be az ötlet az eredményes megvalósításig. Kik segíthetik, és milyen tényezők gátolják ma a magyar fejlesztőket? A műsor kíváncsi a motivációkra és a választásokra, az emberi tényezőkre, tehát magára a fejlesztőre, az emberre, a feltalálóra.

Papírbili, E-bag, Matanda, Gauskerék, Mobilrámpa, Szagtalanító ruhainas, Hungaroszféra, Vegyszermentes víztisztító, HÍV tapasz, Térben lebegő kép, Gömböc…

Bonyolult, érdekes kifejezések és tárgyak, melyek mindegyike egy élhetőbb, kényelmesebb világ részét képezheti.

Bánki Donát, Kandó Kálmán, Neumann János, Puskás Tivadar, Richter Gedeon vagy Teller Ede… Sokszor emlékezünk legendás elődeinkre, de kik az utódaik? Melyek az elmúlt évek legmeghatározóbb és legérdekesebb magyar fejlesztései? Mennyire versenyképes a magyar innováció? Honnan jövünk és hová tartunk?

Piringer Patrícia
Piringer Patrícia

A 100 csoda egy egész éves programsorozat, 2009. január 5-én indul a 100 részes rádiós sorozattal a Radio Q 99.5 műsorán és a projekthez kapcsolódó internetes portállal (www.100csoda.hu). A fejlesztéseket a későbbiekben önálló televíziós műsor és kiállítás is bemutatja. A programsorozatot gála zárja az év végén. A honlap látogatói pedig eldöntik, melyik fejlesztés nyeri a 100csoda-díjat.

A 100 csoda műsorvezetője Piringer Patrícia. A Magyar Táncművészeti Főiskolán és a Magyar Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát, a közönség a VIVA televízióból és a TV2 Megatáncának műsorvezetőjeként ismerheti. Jelenleg a Ludwig Múzeum sajtóreferense.

A 100csoda.hu internetes portálon az év folyamán Szász Márton, a 90-es évek „mindenki szászmarcija”, egykori csodagyerek, ma 20 éves egyetemista és informatikus indít majd blogot és kalauzolja az internetes oldal látogatóit.

csoda.lap.hu »
feltaláló.lap.hu »
rádió.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top