Szabadidő

Látnivalók Magyarországon – tippek országjáróknak

Olvasmány és képeskönyv. Ez a megállapítás szerepel többek között a könyv felelős- és főszerkesztői ajánlásában. És aki kézbe veszi, még hozzátehet két jelzőt: lebilincselő és ámulatba ejtő.

A sok-sok útikönyv között ezúttal első helyre kívánkozik ez az országjárásra ösztönző, csodaszép kivitelezésű kiadvány. A főcímben említett látnivalók köre sokkal több, mint amennyit ez idáig bármelyik útikönyv ajánlani tudott. Mindez annak is köszönhető, hogy a kiadó több mint húsz szerzőt vont be a látnivalók összegyűjtésébe, no meg annak is, hogy a mai országjárók igényeihez igazodva, jelentősen kibővítette a látni- (és tudni) valók körét. Más, főként a régebbi kiadású útikönyvekhez képest például meglepő bőséggel jelennek meg a természeti látnivalók, mindenekelőtt a nemzeti parkok és fontos védett területek, illetve ezek publikus, felkereshető vonatkozásai.

Ezekhez hasonlóan kerülnek bemutatásra a hungarikumok és világörökségek is. Az is dicséretes, hogy a könyv ráirányítja a figyelmet a magyar feltalálók, tudósok és Nobel-díjasok körére. Nem maradhattak ki természetesen a sokak által nagy figyelemmel kísért kulináris látni (és ízlelni)-valók, a borutak, a fürdők és fürdőhelyek, a vadászati- és sportolási lehetőségek, szabadidőközpontok, régészeti bemutatóhelyek, stb. Mindezeket a tudni- és látnivalókat temérdek új, illetve a korábban megszokottól gyakran eltérő beállítású kép, grafika, montázs és térkép színesíti, olyannyira, hogy már a képnézegetés is külön gyönyörűségnek számít. A hangulati előkészítés részét képezik a fejezetváltásokban szereplő, találóan kiválasztott versidézetek is. Íme, itt a válasz azoknak, akik hazánk belvilágában nem találnak semmi látni- és felfedeznivalót!

Szerencsés ötletnek tekinthető az is, hogy az ország tájegységeit tárgyaló fejezetek előtt külön tartalomjegyzék jelenik meg, jelentősen megkönnyítve a keresést, a gyors tájékozódást. Ugyanezt segíti az egyes fejezetek eltérő homlokperemi színjelzése is. A kötet zárófejezetében úti tippeket és „hol szálljunk meg” tájékoztatást kaphatunk, az elérhetőség friss adataival.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez a kötet (és alkotói) mindent megtettek a honismeret, az országjárás örömében való részesedés ösztönzésére. Most már csak élni kell az ajánlatokkal!

A könyv címe: Látnivalók Magyarországon – VendégVáró Útikönyvek sorozat
Főszerkesztő: Pálfy Katalin
A könyv ára: 4.990 Ft
Kiadó: Well-PRess Kiadó Kft., Miskolc, 2008
Tipp: Rendeld meg a könyvet kedvezményesen, mindössze 3.992 Ft-ért a Polc.hu-n »
Extra tipp: még több útikönyv, térkép a Vendégváró könyváruházban »

könyv.lap.hu »
utazás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top