Szabadidő

Velencei karnevál+8 tipp

Ha karnevál, akkor Velence, gondolják sokan, pedig a lagúnák városa csupáncsak egy a karneválozók népes táborában. S bár Velence elsőségét nem áll szándékunkban elvitatni, ezúttal 8 kevésbé ismert helyszínnel is megismerkedhetünk.

A karneváli hagyományok gyökereit kutatva egészen az ókorig kell visszanyúlni, de a nagy csinnadrattával járó ünnepségek a kereszténység elterjedését követően is megmaradtak. Maga a karnevál elnevezése a carne levare – „ég veled, hús” – középkori latin kifejezésből származik. A karneváli ünnepség időszaka hagyományosan vízkereszttől a hamvazószerdát megelőző húshagyó keddig tart. A velencei karnevál hagyományait 1980-ban, 200 év nyugalom után újították fel újra, azóta ismét régi fényében tündököl. Velence a XVIII. században el is nyerte a karneválok városa címet.

Velencei karnevál

A velencei karnevál február 14-én vidám, színes felvonulással veszi kezdetét a Cannaregio negyedben, ahol jellegzetes helyi ételeket is kínálnak. Mindennap 11 órától 20 óráig várja a látogatókat a „Karnevál a sötétben”. A „Párbeszéd a sötétben” című kiállítás – mely közönségrekordokat döntöget szerte a világon – alapötletét követő Carnevale al buio során egészen egyedi élményben lesz részünk. Itt ugyanis világtalan idegenvezetők viszik körbe a látogatót a teljes sötétségben, ahol felértékelődik a különböző érzékek szerepe, különösen az érintésé. Február 15-én kerül sor a karnevál egyik fénypontjára, az angyal repülésére, amely során egy különleges sztárvendég kötélen ereszkedik le a harangtoronyból, egészen addig, míg meg nem érinti a Szent Márk tér talaját. Aznap délután szintén a Szent Márk tér ad helyet a Máriák elmaradhatatlan ünnepének (Feste delle Marie). Hét kiválasztott velencei szépséggel az élen színes felvonulás indul korhű jelmezekben a San Pietro di Castellóból, mely a Szent Márk téren végződik. Ezzel egy időben a Szent Márk teret történelmi fesztivál zaja lengi be: táncosok, színházi előadók, mutatványosok szórakoztatják a népet.

 

Dorsoduro negyede elsősorban zenei rendezvényeknek ad otthont. Akár középkori zenei előadásokat is meghallgathatunk. Február 19. és 24. között Cannaregio utcáin sétálva látványos kulináris élményekben lehet részünk, akár rögtönzött főzőtanfolyamokon is részt vehetünk. Akkor se lepődjünk meg, ha utunk során ételszobrokkal, esetleg csokoládéból készült műalkotásokkal találkozunk. Egész Európából érkeznek jelentkezők a Drag Queen elnevezésű versenyre, melyre február 20-án a Szent Márk téren kerül sor. A rendezvénysorozat egyik legnagyobb eseménye ez, melyen igazi karneváli hangulat uralkodik. Február 20. és 22. között megválasztják a karnevál legszebb jelmezét is.

A Mestrében február 22-én megrendezett szamárrepülés a Szent Márk téri angyalrepülés paródiája, mely során egy szamárnak álcázott vendég kötélen leereszkedik a toronyból. Mestre belvárosa eközben megtelik élő szamarakkal, jókedvet hozva az utcákra.

A 2009-es karnevál február 24-én, Burano szigetén zárul, ahol az este folyamán meglepetésekben lesz részünk. A karnevál ideje alatt a velencei La Fenice Színház is különleges programot kínál: február 21-én „Amore e Illusione” (Szerelem és illúzió) címmel előkelő jelmezbálon vehet részt a közönség.

Helyszín: Velence
A karnevál időpontja: 2009. február 14–24.
Bővebb információ: www.carnevale.venezia.it »

Ivreai karnevál

Az ivreai karnevál világszerte egyedülálló rendezvény, mely minden évben feleleveníti a helyi történelmi hagyományokat, a régmúlt hőseit és látványosságait. A narancsviadal is a karnevál részét képezi, mely hagyományosan a Piazza Ottinettin rendezett maszkabállal kezdődik. Szombat este mutatják be a molnár lányát (mugnaia), a város hősnőjét, aki a többi, korhű középkori ruhába öltözött szereplővel és a napóleoni hadsereggel együtt vonul fel a tűzijátékkal kísért fáklyás felvonuláson. A következő nap történik a muníció szétosztása, majd az ünnepélyes kőhajítás, amikor a város polgármestere egy követ dob a Dora folyóba, ezzel emlékezve meg Ivrea lakosságának a feudális elnyomás elleni lázadásáról. Vasárnap délután zászlólengetőkkel, dobokkal és zenekarral kísért látványos kosztümös felvonulásban gyönyörködhetünk – majd kezdetét veszi a narancsviadal.

A híres Narancsviadal
A híres narancsviadal

Helyszín: Ivrea (Torinó)
A karnevál időpontja: 2009. február 21–24.
Bővebb információ: www.carnevalediivrea.it »

Gran Carnevale della Risata di Busseto

A nevetés vidám fesztiválja idén 128. alkalommal érkezik a Parmától 30 km-re fekvő kisvárosba, Bussetóba. A bussetói karnevál, melynek története 1881-ig nyúlik vissza, ebben az évben egész Itália legzenésebb karneválja lesz. Busseto a farsangi időszakban vasárnaponként zászlólengetők, zsonglőrök és jelmezesek felvonulásával, zenei koncertekkel, utcai árusokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A különböző kocsikon számos, az olasz politikai életből, illetve a világsajtóból ismert személyiségről mintázott figura felvonul, helyet kapnak apró trollok is – törpök és varázslók –, de nem maradhatnak ki a klasszikus mesék tündérei és boszorkányai sem. A mozgalmas program bőséges ételkínálattal párosul. A piazza Verdin gasztronómiai sarok várja az ínyenceket, ahol ízelítőt kaphatunk a helyi specialitásokból, például a pármai sonkából vagy a különböző szalámifélékből (mint a culatello), és persze a helyi borkülönlegességekből (Fortana del Taro, Lambrusco és Verdiano).

Helyszín: Busseto (Parma)
A karnevál időpontja: 2009. február 8–15–22., március 1.
Bővebb információ: www.carnevaledibusseto.com
Belépőjegyárak: felnőttjegy: 9 euró; kedvezményes jegy: 6 euró; 1 m-nél alacsonyabb gyermekeknek ingyenes belépés.

 

Viareggiói karnevál

A 2009-es viareggiói karnevál főszereplője a Burlamacco. Így hívják a karnevál hivatalos jelmezét, melyet Uberto Bonetti tervezett 1930-ban. A fesztivál ötletgazdája, Bonetti épp száz éve született, ezért idén a viareggiói futurista festő tiszteletére Arnaldo Galli egy különleges posztert tervezett, amely színes képeken keresztül meséli el a Burlamacco történetét és eredetét.

 

Helyszín: Viareggio (Lucca)
A karnevál időpontja: 2009. február 8., 15., 22., 24. és március 1.
Bővebb információ: www.viareggio.ilcarnevale.com »
Belépőjegyárak: felnőttjegyek: 15 euró; csoportos jegy (min. 25 fő): 13 euró – minden 25. fő számára ingyenes. Helyjegy az emelvényre: 15 euró (a belépőjegyen túl).
10 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés.

Cento – Carnevale d’Europa

A karnevál már 1600-ban megihlette Gian Francesco Barbieri centói festőt, aki számos freskón megörökítette az eseményt. Az ünnepség egészen a 80-as évekig megőrizte a hagyományos helyi jellegzetességeket, azóta viszont forradalmi változások figyelhetők meg. Ivano Manservisi, az esemény patrónusa 1990-ben kézbe vette a karnevál irányítását, melyet újra élettel töltött meg. Az esemény nemzetközi hírűvé vált, köszönhetően a Rio de Janeiró-i karnevállal való együttműködésnek.

 

Helyszín: Cento (Ferrara)
A karnevál időpontja: 2009. február 8., 15., 22., március 1., 8.
Bővebb információ: www.carnevalecento.com
Belépőjegyárak: teljes ár: 15 euró; kedvezményes jegy: 11 euró (13 éves korig).
Gyermekeknek 1,20 m magasságig ingyenes.

Carnevale dei Figli di Bocco

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a „Bocco gyermekei” karnevált. Február 8-án és 15-én éjjeli felvonulások, látványos műsorok, barokk jelmezek és gasztronómiai standok öltöztetik díszbe a várost, „Bocco király” nagyságát ünnepelve. Február 15-én hirdetik ki a jelmezek királynője verseny győzteseit.

Helyszín: Castiglion Fibocchi (Arezzo)
A karnevál időpontja: 2009. február 8., 15.
Bővebb információ: www.carnevaledeifiglidibocco.it

Carnevale dei Ragazzi S. Eraclio

A Sant’Eraclio karnevál a fiatalok karneváljaként vált híressé. Február 8-tól húshagyó keddig a falucska a karnevál városa lesz egészen a nagyböjt érkezéséig. Februárban vasárnaponként az utcákat kocsikon felvonuló jelmezes figurák, zsonglőrök, tűznyelők töltik meg. Kizárólag az ünnepség ideje alatt tart nyitva a karnevál vendéglője („Osteria del Carnevale”), ahol a gazdag ételkínálat jó hangulattal párosul. Idén első alkalommal a fogadó helyet ad egy kiállításnak is.

 

Helyszín: Sant’Eraclio (Foligno)
A karnevál időpontja: 2009. február 8–15–22.
Bővebb információ: www.ilcarnevale.net
Belépőjegyárak: 5 euró; ingyenes belépés minden jelmezt viselő felnőtt és a gyermekek részére.

Offidai karnevál

Az offidai karnevál, melynek története 1700-ig nyúlik vissza, két érdekes eseményt is kínál: a Lu Bov Fint elnevezésű vadászat, valamint az I Vlurd nevezetű felvonulás is izgalmasnak ígérkezik. Péntek délután bikavadászattal indul az ünnepség, mely a pamplonai bikafuttatásra emlékeztet. Az I Vlurd alkalmából húshagyó kedd éjjelén Offida lakossága különös módon üdvözli a karnevált: nádból és szénából készített fáklyákat gyújtanak meg, és viszik körbe a városon kígyót formázva. E rítus a tisztítótüzet jelképezi, mely a nagyböjtre készít fel.

Helyszín: Offida (Ascoli Piceno)
A karnevál időpontja: 2009. február 17–24.
Bővebb információ: www.inoffida.it »

Acirealei karnevál

Az acirealei karnevál Szicília egyik legnevesebb farsangi eseménye, mely a barokk óváros utcáin zajlik, mígnem a tömeg eléri a Dóm teret. A feldíszített kocsik után vonuló nép aktívan részt vesz az ünnepélyen, mely euforikus hangulatban zajlik. Ebben az időszakban különböző kiállítások, szabadtéri zenei és kabaré-előadások is megtekinthetők, valamint sok más szórakoztató program is várja a látogatókat.

Helyszín: Acireale (Catania)
A karnevál időpontja: 2009. február 7–24.
Bővebb információ: www.carnevaleacireale.com »

Fórumtippek:

Velencei karnevál »
Velencei karneválról »

Velence.lap.hu »
Velenceikarneval.lap.hu »
Karnevál.lap.hu »

Forrás: ENIT

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top