Szabadidő

4+1 szuper téltemető mulatság hétvégére

Rengeteg izgalmas program közül válogathatsz országszerte, ha kimozdulsz hétvégén. Lesz maskarás felvonulás, báránysütés, boszorkányégetés, és persze farsangi fánk minden mennyiségben.
Reneszánsz karnevál – Gyula

Ha a szürke téli napokat vidámságra, könnyed kikapcsolódásra és színes, szórakoztató reneszánsz kori élményekre szeretnénk váltani, akkor február 18–22. között feltétlenül látogassunk el Gyulára! A középkori váráról és kellemes várfürdőjéről ismert város árnyas parkjaival, nyugalmával még télvíz idején is ideális helyszín egy hétvégi kiruccanáshoz.

Gyula városa február végén színes farsangi forgataggá alakul át, immáron hatodik alkalommal. A várost történelmi múltja és hangulata kiválóan alkalmassá teszi a reneszánsz hagyományok felelevenítésére. A városba látogatók megismerkedhetnek a reneszánsz élet minden különlegességével: feltárul a korabeli kultúra, történelem, gasztronómia, de a mindennapok örömteli pillanatait is átélhetik a résztvevők a gyulai vár falain belül és kívül. Az ünnep színpompás felvonulással veszi kezdetét, amely a városháza elől indul. Az elmúlt évek programjaihoz hasonlatosan lesz itt báránysütés, kalácssütés, mutatványosok, lovagi torna, harci fegyverek bemutatója, kézművesvásár, reneszánsz táncház, de megismerkedhetünk a kor mesterségeivel is.

A fiatalabb korosztály sem marad szórakozás nélkül. A gyerekek minden délelőtt külön gyermekprogramokon, kézműves- és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, táncokat tanulhatnak, versenyezhetnek, és számos korabeli eszközt, mesterséget próbálhatnak ki.

Helyszín: Gyula
Időpont: 2009. február 18–22.
További információk a programokról: www.gyulaikarneval.hu »

Busójárás – Mohács

 

A busójárás – akárcsak a velencei vagy a riói karnevál – a télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepek körébe tartozik. A mohácsi hagyomány eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza, a legenda szerint a mohácsi sokácok álarcban és állatbőrbe bújva, kereplővel zajt csapva űzték ki a törököket a városból. Mára karneválszerű vidám mulatsággá, tízezreket vonzó idegenforgalmi látványossággá alakult.

Mohács önmagában is remek hely egy hétvégi kiruccanáshoz, ám ha látogatásunkat február utolsó hétvégéjére időzítjük, akkor garantáltan maradandó élményben lesz részünk, hiszen ekkor zajlik a farsangi ünnepkör legnagyobb szabású eseménye, a mohácsi busójárás. A hagyományok töretlen ápolása kedvéért idén is gazdag programmal várják mindazokat, akik részesei szeretnének lenni a vidám téltemető, tavaszköszöntő ünnepi kavalkádnak.
Évről évre tízezrek érkeznek a Duna-parti városba, hogy megcsodálják a félelmetes maszkot és kifordított birkabundát viselő, fehér vászongatyába öltözött, kolompot rázó és a bámészkodókat liszttel beterítő maskarások látványos felvonulását. A mulatság már csütörtökön délután elkezdődik a gyermekek farsangjával (kisfarsang), akik kisbusónak vagy jankelének öltözve veszik birtokba a várost. A farsangi hangulat aztán vasárnap hág a tetőfokára: a busók a Kóló téren gyülekeznek, s a régi középkori ágyú dörejére a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol elkezdődik a szabad farsangolás, majd sötétedéskor a főtéren nagy tüzet raknak, és egy szalmabábu képében elégetik a telet.

Tipp: ha a valódi busójáráson nem tudunk részt venni, de mégis szeretnénk átélni az ünnepi hangulatot, a mohácsi Busó Házban ízelítőt kaphatunk a busójárás hangulatából az életnagyságú, busómaszkot viselő bábuknak, boszorkányfiguráknak köszönhetően.

Fotó: www.mohacs.hu
Fotó: www.mohacs.hu

 

A busójárás időpontja: 2009. február 19–24.
Helyszín: Mohács utcái, terei
A település megközelítése: Mohács Baranya megye keleti részén, a Duna jobb partján található. Pécs felől az 57-es, Budapest felől az 56. számú úton közelíthető meg.
További információk a programokról: www.mohacs.hu »

Húshagyó keddi tikverőzés – Moha

Ősi népszokás a tikverőzés, melyet a farsang utolsó napján, húshagyó kedden tartanak az alig félezer lelket számláló Fejér megyei faluban, Mohán. A máig élő népszokás gyökerei valószínűleg a török időkig nyúlnak vissza. A vidám, egész napos mulatságból a falu apraja-nagyja és természetesen az idelátogató vendégek is kiveszik a részüket. A falu fiataljai ilyenkor jellegzetes maskarába bújnak, álarcot, színes szalagokból összevarrt ruhát viselnek. A rendezvény részeként a maskarások végigjárják a házakat, majd hangos kurjongatás közepette korommal kenik be a lányokat és az asszonyokat. A rendezvényt a fiatalok szervezik, a menet reggel 9 órakor indul a kultúrház udvaráról. Az idelátogatók nagy örömére az asszonyok már hajnalban fánkot sütnek, hiszen a szalagos farsangi fánk szerves része e napnak. A falu népe számára óriási lakomával és táncos mulatozással zárul a farsangi dínomdánom.

Időpont: 2009. február 24.
Helyszín: Moha, Fő utca
További információk a programokról: www.moha.hu »

Csabai Farsang – Békéscsaba

A Csabai Farsang a délkelet-magyarországi farsangi hagyományokat eleveníti fel. A háromnapos esemény során koncertekkel, maskarás felvonulással, hagyományőrző szlovák farsanggal, látványos kószálással, igazi csabai disznótorral búcsúztatják a telet. A programokba belekóstolva sok-sok télbúcsúztató „finomság” várja az érdeklődőket. A Csabai Farsang programjai között kicsik s nagyok egyaránt megtalálják a leginkább megfelelő szórakozási formát. A legkisebbeket a Munkácsy-emlékház jelmezes játszóháza, a farsangolni vágyó nagyobbakat zenei ízkavalkád – a Ludas és Berbécs zenekarok össznépi táncháza, a Grandmother’s Jam, illetve a Pódiumszínház humorestje – csábítja Békéscsabára.

Helyszín: Békéscsaba, Békéscsaba belvárosa, Ifjúsági Ház, Szlovák Kultúra Háza
Időpont: 2009. február 19–22.
További információk a programokról: www.ifihaz.hu »

 Reneszánsz maskarás mulatság – Budapest

Farsang idején a főúri udvarokban, a városokban és a falvakban is megünnepelték a tavaszvárás ősi, pogány szokásokból táplálkozó ünnepét.  A húsvét előtti negyvennapos böjt féktelen mulatozások, evés-ivás, lakodalmak, disznótorok időszaka volt, amely az egyház tiltásai ellenére is túlélte az elmúlt századok viharait, és megélte a 21. század elejét is. Magyarország számtalan helyszínén megünneplik a tél végét és a tavasz közeledtét jelző farsangot, így a reneszánsz pincemúzeum is számos programmal várja az érdeklődő családokat: mese, játék, a múzeum izgalmas föld alatti pincerendszere és Magyarország legkiválóbb borai szerepelnek az ünnepi programkínálatban.

Ízelítő a programokból

Szombat:
• 14.00–16.00 Reneszánsz farsang Mátyás udvarában (jelmezes történelmi játék gyerekeknek)
• 14.00–19.00 Farsangi maszkok készítése
• 14.00 és 17.00 Borkóstoló – háromféle bor kóstolása
• 15-16.00 „Farsangoló” – farsangi köszöntők, népdalok
• 16.30 „Farsangi mese” – a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadása

Vasárnap:
• 14.00–19.00 Farsangi maszkok készítése
• 14.00 és 17.00 Borkóstoló – háromféle bor kóstolása sommelier közreműködésével
• 14.00 „Farsangoló” – farsangi köszöntők, népdalok
• 15.00 „Farsangi mese” – a Görömbő Kompánia zenés-mesés-táncos, interaktív előadása

Időpont: 2009. február 21–22.
Helyszín: Királyi Borház és Pincemúzeum (Budapest I. kerület, budai Vár, Szent György tér, Nyugati sétány)
Jegyárak: felnőttbelépőjegy: 900 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft.
Gyermekeknek (14 éves korig) a belépés díjtalan!
Bővebb információ: www.kiralyiborok.com »

Farsang.lap.hu »
Programajánló.lap.hu »
Mohács.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top