Szabadidő

Decoupage kiállítás nyílt

2009. február 20-án első alkalommal nyílt decoupage-technikával készített használati és használatba is vehető tárgyakból kiállítás.

A kiállítás anyagát Sólyom Gabriella készítette és helyet kapott benne több kisbútor (fésülködő asztal, tengerészláda, paraván, stb) és kisebb használati tárgy (dobozok, üvegek, tálak, tányérok, stb) 

A kiállított tárgyak egyrészt a tradicionális decoupage-technika segítségével készültek (szalvéták és decoupage-papírok felhasználásával), másrészt pedig digitális technikával előállított, egyedi tervezésű nyomatokkal és mintákkal.

Doboz
Doboz

 

A kiállítás megtekinthető: hétköznapokon 10.00 – 18.00, valamint szombaton 10.00 – 13.00 óra között a 1085 Budapest, Üllői út 18., Kreatív Hobby Áruházban, 2009.március 14-ig.

 

A decoupage-ról

A technika, vagyis a papírminták használata díszítőelemként a XII.századi Kínából és a Távol-keletről származik. Európai arcot a velencei bútorkészítők által kapott a XVIII. században, akik inasokat alkalmaztak a papírminták megfestéséhez.. A francia és angol főúri udvarokban élte a reneszánszát, ahol közkedvelt „hobbyvá” vált és terítők hímzése helyett a hölgyek legyezőikre, dobozaikra képeket ragasztottak. Nyomatok nem lévén, több remekmű esett áldozatul: Fragonard festményéből is kivagdosták az angyalokat, csakhogy kedvenc időtöltésüknek hódolhassanak.

Tintatartó
Tintatartó

 

Ma már nagyon sokan űzik ezt a hobbyt, amit tévesen olykor „szalvétatechnikaként” emlegetnek, pedig a felhasználható alapanyagok tárháza sokkal szélesebb, a szalvéta csak egy ezek közül.

 
A készítőről: Sólyom Gabriella kézműves, a Re-Kreatív Kézműves Műhely alapítója, a Néprajzi Múzeum kézműves egyesületének vezető koordinátora.

NLCafe tipp: Dekupázs 1×1 – amit a technikáról tudni kell »

További információ: www.re-kreativ.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top