Szabadidő

Színarany – könyvtipp, ha kedveled az egzotikumot

A titkokkal terhelt szép-szomorú történetben egy meghasonlott norfolki férfi, egy kemény nevelőnő, egy öregasszony, egy maori lány, egy kínai halász, egy boldognak tűnő angol házaspár és egy kisfiú útjai keresztezik egymást Új-Zélandon, az aranyláz idején.

SzínaranyAz emberlakta világban aligha kalauzolhatná bárki is távolabbra az olvasót, mint Új Zéland Déli-Szigetére. Ettől aztán akkor is egzotikussá válna a kalauzolás, ha egyébként nem volna az. De Rose Tremain londoni születésű angol írónő, aki William Golding és Gabriel Garcia Marquez mágikus realizmusának hatásain csiszolódott érett íróvá, fölöttébb érzékeny lelkülettel avatja be az olvasót e távoli világ mára már letűnt mítoszainak egyikébe, a Nyugati Part 1865 körüli aranylázának történéseibe.

Történetének szereplői hús-vér alakok, mégis valamennyien a létezés perifériáján élnek. Sorsukat fokról fokra ismerhetjük meg, ellenszenvünk vagy együttérzésünk is ennek megfelelően bontakozik ki. Mert Tremain műve lebilincseli az olvasót, és ez a képessége nem az egzotikum hangsúlyozásából, hanem a még azon is átsütő humánumból, mély emberismeretből fakad. Legyen bár a történet szereplője angol, maori, vagy kínai.

Tremain alkotása, bár helyenként szinte durván naturális, nagyon messzire esik minden realista-naturalista ábrázolástól. A nyers megfogalmazás csak eszközként szolgál az írónő által fókuszba vett alakok lélekábrázolásához. Az ábrázolás képszerűsége is rendkívüli, drámai helyzetekben, természeti képekben bővelkedő közönségfilmre kívánkozik.

Hokitika-Kokatahi egyébként (mint a mű többi néven nevezett földrajzi részlete) ma is létező, reális helyszínek, csak az aranyláz múlt el, mint egy rossz emlékű álom.

Szerző: Rose Tremain
A könyv címe:
Színarany
A könyv ára: 3200 Ft
Kiadó: Park Könyvkiadó, Budapest 2008


Tipp:
rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon, kedvezményes áron 2.560 Ft-ért! »
Még több könyvajánló »

könyv.lap.hu »
arany.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top