Szabadidő

Tengerparti nyaralás kicsit másképp: Normandia

Normandia Franciaország északi részén található, öt nagyobb, számtalan érdekességet kínáló megyéből áll. Bejárni egy hét alatt képtelenség, de nem is érdemes, inkább vissza kell jönni. Még nagyon sokszor.

Gyermekkorom egyik kedvenc sorozatában Sarah, a szőke főhősnő és barátai naphosszat a homokdűnék tetején vagy épp a tengerparti világítótorony tövében ücsörögtek, és az élet nagy dolgairól elmélkedtek. Nagyon irigyeltem őket ezért. Azt hiszem, valahová ide vezethető vissza a homokdűnés tengerpartok és a világítótornyok iránti szerelmem. Bár az a történet Kanadában játszódott, Normandiában legalább olyan jó volt a dűnéken ücsörögni, és a nagy kékséget kémlelni.

A homokdűnéken túl - Normandia

Top 5 kihagyhatatlan látnivaló Normandiában:
1. Mont-Saint-Michel
2. Etretat
3. Omaha Beach – a partraszállás színhelyei
4. Colleville-sur-Mer – amerikai katonai temető
5. Giverny – Claude Monet háza és kertje

A partraszállás

Normandia városai és falvai ma is őrzik a II. világháború egyik legjelentősebb eseményének az emlékeit. A normandiai partraszállásra ma múzeumok emlékeznek, és katonai temetők, melyeknek súlyos csendjében az ember halkan köszönetet mond mindannyiunk szabadságáért. A tengerben és a partokon még ma is állnak a bunkerek, és néhány helyen még annak a pontonhídnak az elemei is láthatók, melyeket a szövetségesek építettek azon a bizonyos júniusi éjszakán. Omaha Beach – ahogy a szövetségesek kódrendszerében nevezték ezt a partszakaszt – egyik kisvárosa, Aromanches ad otthont Franciaország egyetlen körmozijának. A filmeket a kör alakú teremben végigkúszó vászonra vetítik. A 360°-os körpanoráma sokszorosára erősíti az egyébként is szépen megkomponált dokumentumfilmek hatását.

Colleville-sur-Mer - amerikai katonatemető
Colleville-sur-Mer – amerikai katonai temető

 

„Még nem szárazföld, de már nem is tenger”

A Mont-Saint-Michel-apátság Bretagne és Normandia határán emelkedik ki a környező síkságból. A legenda szerint az apátságot a 8. században alapította Avranches érseke, akinek álmában megjelent Mihály arkangyal, és azt kérte tőle, hogy építsen a tengerből kiemelkedő szigetre egy kápolnát. Az évszázadok során a kápolna köré egész erődítmény épült. A X. században Benedek-rendi szerzetesek alapítottak itt kolostort, majd a francia forradalom után az épület börtönként funkcionált, 1979-ben pedig az UNESCO-világörökség része lett.

A homokdűnéken túl - Normandia

 

Az árapályjelenség igen magas itt, elérheti akár a 15 métert is. Évente néhányszor Mont-Saint-Michel-t teljesen körbezárja a tenger, ilyenkor csak egy keskeny úton lehet bejutni. Az apátságot az iszapos medren keresztül is meg lehet közelíteni, de csak vezetővel, mert a dagály és az itt hirtelen kialakuló köd megnehezítheti a helyes tájékozódást. A közeli legelőkön szerencsés juhászok legeltetnek. Birkáik ára sokszorosa az átlagárnak, ugyanis húsuk a sós legelők miatt különösen ízletes.

Mont-Saint-Michel egyetlen hátránya a népszerűsége. Főszezonban hatalmas turistaáradat érkezik ide, szinte teljesen lehetetlenné téve a nyugodt nézelődést. A hely szelleme azonban nem enged messzire, és az ember, miközben egy kicsit morgolódik, már azon töri a fejét, mikor is kellene majd ide visszajönni.

A fesztiválváros

Franciaország második leghíresebb filmfesztiváljának a bájos tengerparti városka, Deauville ad otthont. Az immár 33. születésnapját ünneplő amerikai filmfesztivál a holnap rendezőire és színészeire fókuszál, de azért a hírességek is szívesen mutatják meg itt magukat. A tengerparti sétány öltözőin azoknak a sztároknak a neveit olvasgathatjuk, akik már megfordultak a fesztiválon. A hírességek francia sétánya nem szűkölködik nagy sztárokban: Kirk Douglas, Lauren Bacall, Tom Hanks, Meryl Streep, hogy csak néhány nevet említsünk. S ha hihetünk a tengerparti pletykáknak, Deauville-ben szeretett egymásba Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas is…

Deauville
Deauville

 

A város – a többi normandiai nyaralóhelyhez hasonlóan – szerencsejátékokban is bővelkedik. Számos kaszinó és színvonalas lóverseny várja az izgalomra szomjazókat.

A festői táj

Van egy városka, valahol a Szajna torkolatánál, ahol az egy négyzetméterre eső festők és galériák száma közel s távol minden bizonnyal a legnagyobb. Honfleur régi kikötője, a színes házak, a kis éttermek, a ringatózó hajók és csónakok, a fénnyel játszadozó víztükör már régóta mágnesként vonzza ide a festőket. Claude Monet, aki a normandiai táj nagy szerelmese volt, számtalanszor ellátogatott Honfleurbe. S ha már jött, hívta társait is, Pissarrót, Sisley-t, Renoir-t is, egy kicsit festegetni.

A homokdűnéken túl - Normandia

 

Honfleur és Le Havre között ível át a Szajnán a Pont de Normandie, a gigantikus műalkotás, a Normandiai híd, mely mintegy 2 kilométer hosszan ível át torkolat felett. Mint mondják, tipikusan francia, inkább esztétikai – és nem ésszerű – építészeti szempontok vezérelték az alkotókat. Jó híd, vagy sem, látványnak mindenképp rendkívüli.

Az elefánt ormánya

Etretat kisvárosának strandja az egyik legszebb fekvésű, amit eddig láttam. A strandot mindkét oldalról óriási, hófehér sziklatornyok határolják. A legismertebb sziklaforma talán a Falaise d’Aval, ezt a francia író, Guy de Maupassant egy elefánthoz hasonlította, amely épp az ormányát lógatja a vízbe. A sziklák tetején gyalogutak kanyarognak, némelyiken egész a tengerpartra is lejuthatunk. Útközben méregzöld mohában ücsörgő sirályok hagyják magukat fényképezni, és teszik boldoggá a David Attenborough-ként suttogó természetjárókat.

Etretat
Etretat

 

Calvados és az illatos sajt

Természetesen Normandiából sem lehet gasztronómiai csemegék nélkül távozni. A tenger gyümölcseinek szerelmesei valószínűleg a paradicsomban érzik magukat a kikötői kis piacokat és éttermeket járva. No és persze kötelező kóstolnivaló a hamisítatlan normandiai camembert, mely még hírből sem látott gépeket és tartósított tejet. Ha pedig egy kicsit túlettük magunkat, jöhet egy korty a híres calvadosból. A brandy alapanyaga az itt termő apró alma, melyből természetesen számos más finomság is készül, például pikáns lekvár és almatorta is.
Recepttipp: Normandiai almás palacsinta »

Utazástippek: a legnagyobb kaland, ha saját magad fedezed fel ezt a gyönyörű vidéket, de szervezett formában is eljuthatsz ide:

Normandia és Bretagne – fly & drive »
Normandia és Bretagne – szállás kastélyszállókban, fly & drive »
Normandia és Bretagne – fly & drive »
Gyalogtúrák az Alpokban, Provence-ban, a Pireneusokban és Bretagne-ban »
Normandia–Bretagne-körút busszal októberben »


Tipp: ha Franciaországba készülsz, a Francia Idegenforgalmi Hivatal honlapján minden nélkülözhetetlen információt megtalálsz, és még franciául sem kell tudnod! Szállások, közlekedés, látnivalók, tippek, ötletek magyarul: www.franceguide.com »
Látnivalók, közérdekű információk Normandiában »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top