Szabadidő

5 vadiúj érdekesség Bécsben

Már megszokhattuk, hogy Bécsben mindig történik valami izgalmas – ezúttal sem kell csalódnunk. Lássuk, milyen meglepetésekkel várják a látogatókat a császárvárosban.
Szabad az állatetetés a Tenger Házában

A nyári szünet alatt akár meg is simogathatják vagy etethetik kedvenceiket a bécsi Haus des Meeres (Tenger Háza) fiatal látogatói – csak jókor kell menni.

A trópusházban hétfőtől péntekig délelőtt 11-kor lehet megtenni azt, ami az év többi részében szigorúan tilos. A selyemmajmok és a madarak eleségéről az állatkert gondoskodik, nehogy a látogatók olyasmit adjanak nekik, amit nem tudnak megemészteni. A Kelet-Brazíliában őshonos selyemmajmok például főleg gyümölcsökkel és rovarokkal táplálkoznak.

Puppi eszik
Puppi eszik

 

A halak szerelmesei hétköznaponként 13.30-kor vendégelhetik meg vagy babusgathatják a tarkabarka koikat, kígyót simogatni pedig hétfőn és pénteken 10 órakor vagy szerdán 14 órakor lehet. A simogatásnál, etetésnél természetesen mindig jelen vannak a Haus des Meeres munkatársai, és csak az állatkert által biztosított eleséget szabad az állatoknak adni.

Cím: Esterhazypark, Fritz-Grünbaumplatz 1.
Nyitva: naponta 9.00–18.00, csütörtökön 9.00–21.00
Belépőjegy: 11,90 euró (felnőtt)
Bővebb infó: www.haus-des-meeres.at »

A legjobb kiülős helyek Bécsben


Megválasztották az osztrák főváros legszebb kertvendéglőit és teraszait. Öt kategóriában 200 vendéglőt, kávézót neveztek be.

A versenyt a Bécsi Gazdasági Kamara turisztikai tagozata hirdette meg, a zsűri gazdasági, építészeti és várostervezési szakemberekből állt. Nevezni öt kategóriában lehetett, kétszáz bécsi vendéglátóhely vállalta a megmérettetést.

Gasthaus zu den 3 Hacken
Gasthaus zu den 3 Hacken

 

A Goldener Schani (Arany Pincér) Díjat a „fiatalos és trendi” kategóriában az 1. kerületi Volksgarten Pavillon vehette át, míg a „légies magaslatokban” kategória győztese a Kahlenbergi terasz (Terrasse am Kahlenberg) lett páratlan kilátásának köszönhetően. „A leghagyományosabb vendéglőterasz” címet a Singerstrassén található Gasthaus zu den 3 Hacken kapta, „a legszebb vendéglőterasz a zöldben” pedig a 23. kerületben található Heuriger Edelmoser lett. „Nemzetközi” kategóriában a város szívében található Palais Coburg borbisztrója, a Wein Bistro im Palais Coburg varázsolta el a zsűrit.

Wein Bistro im Palais Coburg
Wein Bistro im Palais Coburg

 

Az osztrák fővárosban nyaranta mintegy 2500 terasz, kerthelyiség és kertvendéglő várja a látogatókat, amelyek a külföldi turisták körében is nagyon kedveltek. A kiülős szezont hagyományosan Michael Häupl polgármester nyitja meg a jó idő beköszöntével.

Új látogatóközpontot kap a schönbrunni kastély

Várhatóan 2012-ben nyílik meg a bécsi schönbrunni kastély új látogatóközpontja, ahol egyszerre 400 látogatónak lesz hely. Többé senkinek sem kell majd a szabadban sorban állnia jegyért.

Évente mintegy 7 millió látogató fordul meg a schönbrunni kastély területén, közülük 2,5 millióan vásárolnak jegyet, hogy belülről is megcsodálhassák a kastélyt, bolyonghassanak a parkban kialakított útvesztőben, vagy megnézhessék a Gloriettét.

Mivel előfordult, hogy a kasszák előtt kígyózó sorok vége az épületen kívül volt, a kastélyt üzemeltető társaság új látogatóközpont kialakítása mellett döntött. Az építkezést 2011-ben kezdik, 2012-ben pedig már be is fejezik. A költségek várhatóan 5 millió euróra rúgnak.

Érdekességek Bécsből

 

Az új látogatóközpont, amelyet az egykori őrség helyén, a díszudvar bejáratától balra lévő szárnyban alakítanak ki, egyszerre 400 embert tud befogadni. Megduplázzák az egyénileg érkező látogatók számára rendelkezésre álló jegypénztárakat, a csoportos látogatók kasszáit pedig átköltöztetik a kastély épületébe. Így jól elkülönül majd a két látogatói csoport, akik körülbelül fele-fele arányban adják a 2,5 millió fizető turistát.

A jegypénztárak mellett vendéglátóegység, shop és mosdók szolgálják a várakozók kényelmét, a jegyvásárlással kapcsolatos információkat a falakra vetítik. A látogatókat interaktív installációk, a falakra és a plafonra vetített képek hangolják majd rá a kastélylátogatásra.

A látogatóközpontot a fiatal grazi építészcsapat, Martin J. Konrad és Katharina M. Hengel tervei alapján alakítják ki, akiket 51 pályázó közül választott ki az EU-szerte meghirdetett építészetiterv-pályázat zsűrije.

Sebességváltós citybike-ok Bécsben

Júliusban három menetben összesen kétszáz sebességváltós kerékpárral bővül a bécsi kölcsönbicikli-hálózat. Lesz több terminál és új bicikliutak is.

Júliustól új, sebességváltós kerékpárokat is lehet találni a bécsi kölcsönbicikli-hálózat, a citybike termináljaiban. Ezzel nemcsak a kerékpárokat használók régi álma teljesül, hanem – a város topográfiai viszonyaihoz igazodva – felkészülnek a rendszer bővítésére is.

A közeljövőben ugyanis Bécsnek a Gürtelen túli részére, a nyugati kerületekre is kiterjesztik a hálózatot. Ahhoz azonban, hogy a dimbes-dombos városrészekben is valós alternatíva legyen a kerékpár az autóval szemben, elengedhetetlenek a sebességváltós modellek.

További újítás, hogy a sötétben kerekezők nagyobb biztonsága érdekében megnövelték az első lámpák fénysugarát, a hátsó világítás pedig akkor is bekapcsolva marad, ha a kerékpáros például a kereszteződésben várakozik.

Bécsben citybike-ot bérelni jelenleg 16 kerületben összesen 60 terminálnál lehet, amelyet 2010 végére 90-re szeretnének bővíteni – elsősorban a 14–20. kerületek bekapcsolásával. Mivel a város célja, hogy 2015-re 5%-ról 8%-ra emelkedjen a kerékpáros közlekedés aránya, tovább bővítik a kerékpárút-hálózatot is.

2009-ben további 25 kilométerrel toldják meg az osztrák főváros összesen 1135 kilométernyi bicikliút-hálózatát, amelynek 21%-a kifejezetten e célra épült kerékpárút, 61%-a pedig csillapított forgalmú terület, lakóutca vagy gyalogosövezet. A hálózat 18%-át kerékpársáv vagy olyan egyirányú utcák adják, ahova a biciklisek a forgalommal szemben is behajthatnak.

Wiental-Highway - Épül a biciklis sztráda
Wiental-Highway – épül a biciklissztráda

 

A városvezetés a napokban jelentette be a Wiental-Highway megépítését. A biciklissztráda a város széle és a Naschmarkt között tesz majd lehetővé gyors, közvetlen kerékpáros összeköttetést. A 4,8 millió eurós projekt keretében a Kennedybrücke-ig meghosszabbítják Wiental kerékpárutat, és rámpákkal rákötik a bicikliút-hálózatra. Mindezt úgy kell megoldani, hogy a város az évtized árvize esetén is védve legyen a víztömegektől.

 

Az Orosz Balett története Bécsben

Érdekességek BécsbőlHattyúk és tűzmadarak címmel látható kiállítás az Orosz Balettről Bécsben. Innovatív téziseivel a tárlat friss vért visz a 20. század leghíresebb balett-társulatáról folyó vitákba.

Milyen hatással volt a Nyugat és a szerteágazó turnék a társulat kép- és mozgásvilágára? Milyen témák és hogyan formálták az Orosz Balettet? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Österreichisches Theatermuseum szeptember 27-ig látható kiállítása.

Az Orosz Balett első párizsi fellépésének 100. évfordulója alkalmából életre hívott tárlat világhírű rendezések – A hattyú halála, A tűzmadár, Petruska, A tavasz megszentelése vagy a Les Noces – atmoszféráját és hatását szemlélteti eredeti kosztümök, Léon Bakst vagy Alexandre Benois ruha- és színpadképtervei vagy Michel Fokine és Vaszlav Nizsinszkij kézírásos notációival.

Az anyagot szobrok, plakátok, fotográfiák és filmszekvenciák egészítik ki. A táncos megnyilvánulásokat a táncnotációkkal összevető filmanyag külön a kiállításhoz készült. A Moscow Art Theatre School három kosztümnek készítette el a papírmását.

A kiállítás számos darabja, amelyek közül jó néhányat még soha nem láthatott a nagyközönség, Szentpétervárról, Moszkvából vagy a John Neumeier Alapítványtól érkezett. Ezeket müncheni, salzburgi és francia magángyűjteményből származó tárgyak egészítik ki.

Schwäne und Feuervögel – Les Balletts Russes 1909–1929
Cím: Österreichisches Theatermuseum, Bécs 1. ker., Lobkowitzplatz 2.
Bővebben: www.theatermuseum.at »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top