Szabadidő

Horvátország 3 legnépszerűbb nyaralóhelye

Nem véletlen, hogy Horvátország az egyik első számú nyaralási célpontunk, hiszen gyorsan és könnyen az Adrián lehetünk. Ráadásul a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy bármilyen igényt ki tudjon elégíteni.
1. Csak egy ugrás – az Isztria

Ha a horvát tengerpartra készülünk, elsődleges úti céljaink között szerepel az Isztria-félsziget. Enyhe déltengeri klíma, illatozó fenyőerdők árnyékában megbúvó strandok, sötétlő babérlombok, virágzó leanderek, magasba nyúló sziklacsúcsokon épült festői települések s nem utolsósorban vendégszerető helybéliek várnak bennünket, ha a horvát tengerpart legészakibb részét választjuk vakációnk színhelyéül. Az Adria felső részének mediterrán világa kék tengerével, verőfényes ligeteivel, velencei hangulatú kikötővároskáival szinte „karnyújtásnyi” távolságra fekszik hazánktól. Ha sikerül időben útnak indulnunk, délután már a tenger hűsítő hullámait élvezhetjük az Isztria valamelyik nyaralóhelyén, hiszen a magyar határtól egészen Rijekáig (Fiume) jó minőségű autópályán tehetjük meg az út java részét.
Isztria.lap.hu

• Csupa romantika – Rovinj

Az olasz múltjából máig sokat megőrző egykori velencei kikötőváros legfőbb vonzerejét emberléptékűsége adja: hiányoznak a bejárhatatlan távolságok, nincsenek hatalmas terek, viszont annál több van a hangulatos, egymást keresztező keskeny, zegzugos sikátorokból.

 

A kacskaringós, macskaköves utcákkal sűrűn behálózott festői szépségű óváros párját ritkítja – ideális terep ez egy romantikus nyaraláshoz. A dombra épült óváros sikátorait járva olyan érzésünk támad, mintha olasz földön sétálgatnánk. A városka főterén, a Tito téren számos remek vendéglő és kávézó sorakozik, de az óváros kis utcáiban is egymást érik a hangulatos vendéglátóhelyek. Amit feltétlenül ajánlunk: Trattoria Dream (Rakovca Joakima 18.) és a Giannino (Ferrija Augusta 38.).

Tipp: Rovinj környékén többféle strandolási lehetőség kínálkozik: van itt apró kavicsos, sziklás, homokos, füves, kiépített betonos strand, válogatni lehet bőven. A tömegstrandolás veszélye nem áll fenn, hiszen szinte mindig találni egy eldugottabb, napozásra alkalmas lapos sziklát, ahova elvonulhatunk a zsivajgó embertömegtől. A közelben fekvő szigeteken (Szent Katerina, Crveni otok, azaz Vörös-sziget) is jókat lehet fürdőzni, ahova a kikötőből induló kis hajókkal juthatunk át – jelképes összegért.
Rovinj.lap.hu
Strandok Rovinjban »

Poreč

Poreč üdülőövezete a strandolás, szórakozás, sportok és a gasztronómiai élvezetek végtelen lehetőségével ma nemcsak az Isztria, de az egész horvát partszakasz egyik legnagyobb turistaközpontja is, ebből kifolyólag nem éppen a nyugalom völgyébe látogat, aki Porečet választja úti céljául. Porečtől délre terül el két népszerű üdülőhely: a Zelena és a Plava laguna. Tiszta vizük, tagolt, sziklás partjuk teljes hosszában alkalmas a fürdőzésre, búvárkodásra.

 

Tipp: Poreč tágabb környéke bővelkedik kirándulóhelyekben, ezek egyike a Baredine nevű sziklaüreg. A csodálatos cseppkőbarlanghoz tett kiruccanás nyáron hűsítő felüdülést biztosít.
Porec.lap.hu

2. A Kvarner-öböl gyöngyszeme

A Kvarner-öböl legészakibb szegletének elegáns és leglátogatottabb fürdőhelye Opatija (régi nevén Abbázia), mely a nyáron hűvösebb, télen enyhébb szeleknek köszönhető kellemes klímája miatt vált népszerűvé. A monarchia hangulatát idéző tengerparti üdülőhely építészeti látnivalókban ugyan nem túl gazdag, azonban parkjai, szállodasorai és gyönyörűbbnél gyönyörűbb villái sok vendéget vonzanak ide. A régi időket idézik a hosszú, pálmafás tengerparti sétányon sorakozó patinás hotelek és kávézók is. A város központja a Villa Angiolina és az azt övező csodálatos szubtrópusi park, amelyet egzotikus növények tömkelege ural. A villa üdülőszezonban kortárs művészeti kiállításoknak és komolyzenei koncerteknek ad helyet. Opatiját nem csupán nyáron érdemes felkeresni, hiszen klimatikus gyógyhely lévén gyógyfürdőiben télen is felüdülést találunk.

Tipp: Opatija fő strandja a híres Slatina. A homokkal borított strand a város szívében található, a Marshala Tita utcánál, közel a legtöbb abbáziai szállodához. Jobb fürdőhelyeket a várostól 15 kilométerre fekvő festői Mošćenička Dragában találunk. A tengerpart itt lankás, lassan mélyül a víz, és a környék zöldje igazán pompás hangulatot teremt.

Kvarner.lap.hu
Opatija.lap.hu
Korábbi cikkünk a témában: Opatija – az Adria gyöngyszeme

3. Dalmácia

Ne feledjük, hogy a horvát tengerpart nem csupán az Isztriából áll, hiszen Dalmácia, Horvátország Zadartól Dubrovnikig terjedő partszakasza is rendkívül sokszínű – rengeteg szépség adódik erre is, ahova érdemes ellátogatni.
Dalmácia.lap.hu

• Zadar – Dalmácia kapuja

Zadar – vagy ha jobban tetszik, Zára – háromezer éves történelmi múlttal büszkélkedő város, s egyben Dalmácia kapuja. A jellegzetes mediterrán hangulatú történelmi település keskeny félszigeten elterülő bájos óvárosát – amelynek hangulatos, szűk sétálóutcáit nyáron turisták özönlik el – a Nova Vrata kapun át közelíthetjük meg. Itt található a város összes múzeuma, temploma és műemléke, de a kávézók, éttermek, cukrászdák, üzletek is mind arra várnak, hogy felfedezzük őket. A város környékén több tucat gyönyörű strandot találunk – rendkívül változatos tengerpartokkal: van kavicsos, kiépített betonos és részben homokos szakasz is.

Tipp: Ha egy kis romantikázáshoz támadna kedvünk, akkor semmiképpen se hagyjuk ki Zadar egyik turistacsalogató és világszerte egyedülálló nevezetességét, a kikötő végén található „zenélő lépcsőt”. A hullámok által megszólaltatott különleges víz alatti „tengeri orgona” és a lemenő nap együttese garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.
Zadar.lap.hu

Dubrovnik

A horvát tengerpart legdélebbi részén fekszik Dél-Dalmácia kulturális központja, Dubrovnik (Raguza), Horvátország egyik legfelkapottabb és talán legszebb városa. Kétségtelen, hogy a városfallal körülvett óváros az első számú turisztikai célpont, hiszen itt koncentrálódik az összes hamisítatlan mediterrán hangulatot magában hordozó látnivaló. Az ősi városfalak körülveszik és oltalmazzák a csodálatos állapotban fennmaradt történelmi városközpontot, amelyet az UNESCO 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított. A régi városrészből egyébként a járműveket teljesen kitiltották, ide csak gyalogosan léphetünk be, ám az óváros méretei lehetővé teszik, hogy egy kellemes séta során ismerjük meg a fontosabb látnivalókat.

Városnéző körutunkat érdemes az óváros feltérképezésével kezdeni, erre pedig a várfal tetején tett séta a legalkalmasabb, hiszen innen a település minden pontja jól belátható. A háttérben megcsodálhatjuk Lokrum fenyőerdővel borított, szépen parkosított szigetét – a sűrű erdővel borított szigeten köves nudistastrandot, botanikus kertet és egy középkori bencés kolostor romjait találjuk. Csónakkal vagy vízitaxival könnyedén átruccanhatunk ide, hiszen Lokrum a várostól alig egy kilométerre helyezkedik el.

Tipp: A város vonzó látványossága a minden évben megrendezésre kerülő Dubrovniki Nyári Játékok (július közepétől augusztus közepéig tart), amely színvonalas és változatos programokat sorakoztat föl, így a számos szabadtéri koncert és színházi előadás még varázslatosabbá teszi Dubrovnik tereinek nyáresti hangulatát.
Dubrovnik.lap.hu

+ 5 tipp: szigetkalauz

Az 1777 kilométer hosszú horvát tengerpart előtt 1185 kisebb-nagyobb sziget és zátony sorakozik. Mindet természetesen nem áll módunkban ismertetni, de néhányat kiemelünk a horvát szigetvilág érdekességeiből.
Horvát szigetek.lap.hu

Krk – Horvátország legnagyobb szigete, amelyet a szárazföld felől (Rijeka irányából) a tengeröblöt átívelő látványos, 1980-ban épült hídon lehet megközelíteni. A sziget északi és déli oldala más-más klímájú, a szárazföld felőli oldal sziklás és kopár, de szélvédett déli és nyugati részét zöld növénytakaró borítja – erre sorakoznak virágzó, többnyire homokos fövenyű fürdőhelyei, mint Njivice, Malinska, Krk, Punat és Baška. A sziget bortermelő vidékének szőlőjéből kiváló fehérborokat, a sziklák és bozótok között legelő juhok jellegzetes ízű tejéből pedig finom sajtokat készítenek. A sziget központi helye a parttól 12 kilométerre fekvő Krk városa.

Krk.lap.hu

Rab – A Kvarner-öböl szigeteinek legkisebbike e sziget, mégis az egyik legkedveltebb üdülőközpont. Ezt többek közt annak köszönheti, hogy a horvát Adria egyik legnapsütöttebb és legdúsabb vegetációjú vidékének számít. Azonban csak a sziget délnyugati területein sok az erdő, északról a Kamenjak-hegy köves, kopár hegyvonulata övezi. A sziget központját a névadó Rab hangulatos városa alkotja. A szigetre a Krk szigeti Baška–Lopar-komppal vagy szárazföldről a Jablanac–Mišnjak-kompjárattal juthatunk.

Pag – A sziget 270 kilométeren át húzódó, csipkézetten tagolt partvonala bővelkedik öblökben, szorosokban, földnyelvekben és strandokban. A sziget partvidékén kavicsos és homokos partszakaszok váltogatják egymást.

A mindent letaroló bóra szélerejének eredményeképpen a Velebit-hegységgel szemközti szigetoldal meglehetősen kopár, a növényzetet mindössze az alacsony növésű, magas illóolaj-tartalmú növények alkotják. Az illatos gyógynövényeknek köszönhető a híres pagi juhsajt jellegzetes íze is. A sziget legfőbb látnivalója Pag városa, amely a sziget déli részén fekszik, és a tengeri só városaként vált ismertté. A szigetet komppal vagy hídon közelíthetjük meg.

Murter – A kicsiny, mindössze 19 négyzetkilométeres Murtert híd köti össze a szárazfölddel, így a megközelítése nem jelent különösebb bonyodalmat. A szigetre vezető hidat Vodicétől északra, Tisnónál találjuk. Murter elsősorban a vízi sportok kedvelői körében vívott ki magának népszerűséget, ugyanis apró öblei rendkívül kedvezőek a vitorlázni, csónakázni vágyók számára, de szörfözésre és búvárkodásra is kiváló lehetőség nyílik. Aki az aktív kikapcsolódás reményében érkezik a szigetre, az sem fog csalódni, hisz a tenisztől a kézilabdán át a focipályáig minden megtalálható itt. A sziget kikötője rendkívül forgalmas, mivel innen érhető el legegyszerűbben a Kornati Nemzeti Park változatos szigetvilága. Murter éttermeiben elsőrangú konyha várja a vendégeket.

Hvar – A hosszan elnyúló keskeny sziget tökéletes hely, ha el akarunk menekülni a világból a gyönyörű levendulamezők, a szőlőskertek, a zöldellő dombok és a távolban kéklő hegyek közé. A csodás növényekkel borított kedves sziget enyhe éghajlata miatt is népszerű hely a kikapcsolódásra. Természeti szépségei mellett azonban a sziget történelme is számottevő, itt találhatók ugyanis a velencei építészet egyik legjobban megmaradt emlékei, és Horvátország legidősebb, illetve egész Európa egyik legrégibb települése, Stari Grad. A szigeten számos festői falucskát találunk, s ha valóban magányra vágyunk, irány a javarészt máig érintetlen délkeleti part. A strandolni vágyókat csodás öblök várják, ám a strandok zöme inkább kavicsos, sziklás. Ha homokos partszakaszra vágyunk, hajózzunk át a szemközti szigetek valamelyikére.

Hasznos információk – Jó tudni

Belépés az országba: útlevelet nem kell feltétlenül magunkkal vinni, elegendő az azzal egyenértékű személyi igazolvány is. A Horvátországba látogató turisták három hónapig tartózkodhatnak egyhuzamban az országban, ha ennél tovább szeretnénk maradni, már külön engedéllyel tehetjük csak meg.

Mikor utazzunk: az utazásra legkedvezőbb a május és szeptember közötti időszak, de készüljünk fel arra, hogy júliusban és augusztusban sokan vannak, és ilyenkor az árak is magasabbak.

Autópályadíjak: kapuknál tudsz fizetni, legyen nálad apró. (Az árak hozzávetőlegesek.)
A magyar határtól Rijekáig: 92 kuna/autó.
Rijekától, ha az Isztria felé utazunk: 28 kuna/autó (+ Ucka-alagút).
Zadarba: 155 kuna/autó.
Dubrovnik/Split: 193 kuna/autó.

Időeltolódás: Horvátországban az órák a közép-európai idő szerint járnak.

Pénznem: horvát kuna (egyes éttermekben/panziókban azonban euróval is fizethetsz).

Árfolyam: 1 HRK = kb. 37 Ft.

Ivóvíz: a csapvíz fogyasztása biztonságos.

Üzletek nyitvatartási ideje: az üzletek nagy részében hétköznap 8–20, szombaton 8–14 óra között vásárolhatunk. A partvidéken a boltok és hivatalok nagy része 13 óra körül bezár, és csak 17–18 óra körül nyit ki újra. A forgalmasabb nyaralóhelyeken számos üzlet vasárnap is nyitva tart.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top